ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Ρευματοπάθειες: Σχέση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με τον νέο ιό

Κορωνοϊός Ρευματοπάθειες: Σχέση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με τον νέο ιό

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ ασθενών με ρευματοπάθειες που λάμβαναν βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες.

Κορωνοϊός Ρευματοπάθειες: Ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης, επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου λόγω κορωνοϊού ήταν άγνωστος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ρευματικές παθήσεις, εκ των οποίων αρκετοί λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους σε μια ενδεχόμενη μόλυνση. Νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας αποκαλύπτει πως τα ποσοστά μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό είναι χαμηλά σε άτομα με ρευματικές παθήσεις. Κάποιες μελέτες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ ασθενών με ρευματοπάθειες που λάμβαναν βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες. Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ των ασθενών με ρευματική νόσο. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε ανησυχία για το εάν θα συνεχιστεί ή θα πραγματοποιηθεί ανοσοθεραπεία μεταξύ ασθενών με ρευματικές ασθένειες, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», αναφέρει ο συνσυγγραφέας της μελέτης, Δρ. Akhil Sood από το University of Texas Medical Branch. «Θέλαμε να δούμε αν αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και εάν τελικά μολυνθούν θέλαμε να μάθουμε τη σοβαρότητα της κλινικής τους πορείας» συμπληρώνει.

Η τελική ανασκόπηση περιελάμβανε 6.095 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις από οκτώ μελέτες παρατήρησης ομάδας πληθυσμού, με το 28% να αντιμετωπίζει ρευματοειδή αρθρίτιδα και το 7% ψωριασική αρθρίτιδα. Από τους 6.095 ασθενείς, μόνο 123 ή 2% ήταν θετικοί ή είχαν «ύποπτα« συμπτώματα της Covid-19. Σε όλες τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανασκόπηση, μεταξύ των ασθενών που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, το 91 ή 73% δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Δεκατρείς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν απαιτούσαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς πέθαναν. «Στην ανάλυσή μας, υπήρχε μικρός αριθμός ατόμων που λάμβανε βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες για να μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε σε απόλυτα συμπεράσματα» επισημαίνει ο Δρ. Akhil Sood. «Ένας άλλος τομέας που μας ενδιαφέρει είναι η εξέταση παραγόντων κινδύνου για σοβαρή μόλυνση εξαιτίας του κορωνοϊού σε ασθενείς με ρευματική νόσο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Live διαδικτυακό σεμινάριο ‘ Ρευματικά Νοσήματα & Συννοσηρότητες’

Α.Παππά: Οι εκχύσεις των βιολογικών φαρμάκων στα κέντρα Υγείας θα βοηθήσουν τους ασθενείς στην επαρχία

Eκστρατεία για την ενημέρωση γυναικών με χρόνια φλεγμονώδη ρευματικά

Η απομυθοποίηση της ανδρόπαυσης

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες, που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι όροι είναι γνωστοί ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης”, “ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού”.

Καθηγητές της της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κοντά στους ασθενείς με καρκίνο

Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

Πανδημια Covid 19: Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν για να ξεκινήσει την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας Covid-19. Η πολυαναμενόμενη έρευνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και του Πεκίνου.

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.