Ρεπορτάζ Υγείας

Σαφείς απαντήσεις ζητά ο ΙΣΑ από το Υπουργείο Υγείας

Σαφείς απαντήσεις ζητά ο ΙΣΑ από το Υπουργείο Υγείας

Σαφείς απαντήσεις και άμεση επίλυση σοβαρών ζητημάτων ζητά ο ΙΣΑ από το Υπουργείο. Την ανησυχία του εξέφρασε ο ΙΣΑ, μέσω επιστολής του, σχετικά με ζητήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις και σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, καθώς τίθενται ζητήματα νομιμότητας και ορθής εφαρμογής των κείμενων διατάξεων.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητάει διευκρινιστικές ενέργειες σχετικά με τα παρακάτω σοβαρά ζητήματα:

1. Με την από 30/6/2015 ανακοίνωση σας με θέμα «Παράταση Συμβάσεων Παρόχων Υγείας» ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, εγκρίθηκε η τρίμηνη παράταση της ισχύος των συμβάσεων που έληγαν στις 30/6/2015. Η παράταση των συμβάσεων αφορά, μεταξύ άλλων, τους ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία. Πλην όμως, μέχρι σήμερα, ουδεμία σχετική διάταξη έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, ζητάει ο ΙΣΑ να προβείτε άμεσα σε κάθε αναγκαία ενέργεια της αρμοδιότητας σας για την οριστική και νόμιμη επίλυση του ζητήματος αυτού.

2. Έχουμε ήδη εκφράσει την αγανάκτηση του ιατρικού σώματος για την παράλειψη οιασδήποτε ενέργειας αναφορικά με την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιοτέρων ετών (2011, 2012), καθώς και αναφορικά με την καταβολή του υπόλοιπου ποσοστού 10% για τα έτη 2012, 2013,2014 και 2015. Η μη αποπληρωμή των ως άνω οφειλομένων οδηγεί συνειδητά πλέον, ενόψει και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, σε οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ιατρούς και εργαστήρια.

3. Συνακόλουθα, εύλογους προβληματισμούς μας προκαλεί και η σοβαρότατη «καταγγελία», που έκαναν οι πρώην Υπουργοί Υγείας κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, οι οποίοι με επερώτηση τους στη Βουλή προς τον Π. Κουρουμπλή κάνουν λόγο για «απολεσθέντα» κονδύλια ύψους 24.000.000,00. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του έτους 2014 προστέθηκαν στον ΚΑΕ «Έσοδα από κρατική επιχορήγηση» με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων «Διαγνωστικά Κέντρα». Το ανωτέρω ποσό είναι σήμερα άγνωστο που έχει διανεμηθεί και με ποια διαδικασία, ενώ είναι σαφές ότι δεν έχει καταβληθεί για το σκοπό που κατατέθηκε, καθώς και ότι δεν υφίσταται πλέον στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ και απαιτείται εκ νέου χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για την καταβολή των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.

4. Τέλος, ήδη σας έχουμε επισημάνει ότι δεν εφαρμόζεται ορθά η με αριθμό Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β’2243/18.18.2014) Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίστηκαν τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση, αφού, όταν οι εξετάσεις που αναγράφονται υπερβαίνουν το αριθμητικό όριο, δεν εκδίδονται, όπως ορίζεται κατά τα ανωτέρω, δύο παραπεμπτικά, αλλά ένα συνολικό, με την επισήμανση ότι οι συνταγογραφούμενες εξετάσεις στο σύνολό τους δεν αποζημιώνονται σε ιδιώτη πάροχο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφενός μεν αυξάνεται ο όγκος εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, αφού πολλοί επιλέγουν να κάνουν το σύνολο των εξετάσεων σε αυτά, αφετέρου, όταν ο ασθενής επιλέγει τα ιδιωτικά εργαστήρια, καλεί τον ιδιώτη ιατρό να επιλέξει ποιες από τις αναγκαίες εξετάσεις θα πρέπει να συνταγογραφήσει και ποιες όχι, αναλαμβάνοντας έτσι αυτός τον όποιο κίνδυνο για την υγεία του ασθενή, γεγονός που προκαλεί συχνά διενέξεις και σύγχυση.

«Όλα τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας και επιβάλλεται η άμεση επίλυση τους, άλλως είναι αναπόφευκτη η επιδίωξη από μέρους μας νομικού ελέγχου και απόδοσης ευθυνών μέσω κάθε νόμιμης ενέργειας, εξώδικης ή δικαστικής» σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 νέα κρούσματα

Σε υψηλά νούμερα η διασπορά του κορωνοϊού - 841 νέα κρούσματα

Υποχρεωτική η μάσκα παντού

Μάσκες κορωνοϊού: Σε ποιες περιοχές καθολική χρήση της μάσκας. Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση της μάσκας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Η καθολική χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και επίπεδο 3. […]

Αρκουμανέας: Σε αναμονή για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού... Ασαφής η ημερομηνία παραλαβής

Αρκουμανέας Σκαϊ: Οι νέοι οδηγούν την επιδημία,η επιδημία δεν συγχωρεί. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε στον ΣΚΑΙ. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.  Σε περίπτωση που τα […]

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

8 θετικά τεστ στον κορωνοϊό σε τεστ που έγιναν στη Ν. Σμύρνη

Rapid test: 1000 έλεγχοι, 8 θετικά τεστ στη Ν. Σμύρνη. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Πραγματοποιήθηκαν 1000 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν οκτώ (8) θετικά δείγματα και αφορούν σε  Έλληνες (6 άνδρες και 2 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 29 […]

Χωρίς τέλος η λίστα θανάτου λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός Θάνατοι: Χωρίς τέλος η λίστα θανάτου. Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από κορωνοϊό. 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες. Κατέληξαν: 86χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ  74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, 87χρονος στο Ιπποκράτειο, 87χρονη που νοσηλευόταν στο Λαϊκό, 89χρονος που νοσηλευόταν στο Λαϊκό […]

Βατόπουλος: Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα

Κορωνοϊός- Βατόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση ξεχώρισε τους αναγκαίους συνωστισμούς (όπως αυτοί συμβαίνουν στα Μ.Μ.Μ και δεν είναι ευθύνη του πολίτη) αλλά και τους μη αναγκαίους, που […]