Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ποιοι επιστήμονες αναφέρονται περισσότερο στις ειδήσεις;

Ποιοι επιστήμονες αναφέρονται περισσότερο στις ειδήσεις;

Διακυβεύονται πολλά για έναν επιστήμονα του οποίου το όνομα αναφέρεται ή δεν αναφέρεται στη δημοσιογραφική κάλυψη της δουλειάς του.

Όταν ένας Κινέζος υπήκοος ζήτησε πρόσφατα από τις Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ να γίνει μόνιμος κάτοικος, θεώρησε ότι οι πιθανότητές του ήταν αρκετά καλές. Ως καταξιωμένος βιολόγος, σκέφτηκε ότι τα ειδησεογραφικά άρθρα σε κορυφαία μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, που κάλυπταν την έρευνά του θα αποδείκνυαν την «εξαιρετική του ικανότητα» στις επιστήμες, όπως απαιτείται από τη βίζα EB-1A.

Όταν όμως οι αξιωματικοί μετανάστευσης απέρριψαν την αίτησή του, παρατήρησαν ότι το όνομά του δεν εμφανιζόταν πουθενά στα ειδησεογραφικά άρθρα. Η ειδησεογραφική κάλυψη μιας εφημερίδας που συνέγραψε δεν απέδειξε άμεσα τη σημαντική συνεισφορά του στο έργο. Η έρευνα γίνεται όλο και περισσότερο μέσω ομαδικής εργασίας, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε μεμονωμένες συνεισφορές εάν ένα άρθρο ειδήσεων αναφέρει μόνο τα ευρήματα της μελέτης.

Διακυβεύονται πολλά για έναν επιστήμονα του οποίου το όνομα αναφέρεται ή δεν αναφέρεται στη δημοσιογραφική κάλυψη της δουλειάς του. Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διάδοση νέων επιστημονικών ευρημάτων στο κοινό. Η κάλυψη μιας συγκεκριμένης μελέτης προσδίδει κύρος στην ερευνητική της ομάδα και στα ιδρύματά τους. Το βάθος και η ποιότητα της κάλυψης διαμορφώνει στη συνέχεια την αντίληψη του κοινού για το ποιος κάνει καλή επιστήμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάλυψη μπορεί να επηρεάσει μεμονωμένες σταδιοδρομίες.

Οι κοινωνικές ταυτότητες των επιστημόνων, όπως η εθνικότητα ή η φυλή, παίζουν ρόλο στο ποιος θα πάρει το όνομά του;

Αυτή η ερώτηση δεν είναι απλή να απαντηθεί. Από τη μία πλευρά, μπορεί να υπάρχει φυλετική προκατάληψη, δεδομένης της βαθιάς υποεκπροσώπησης των μειονοτήτων στα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Από την άλλη, η επιστημονική δημοσιογραφία είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο αντικειμενικής της αναφοράς.

Η ελάχιστη κάλυψη; Κινέζικα και αφρικανικά ονόματα

Αναλύθηκαν 223.587 ειδήσεις από 288 μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, που προέρχονται από το Altmetric.com, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί διαδικτυακές αναρτήσεις σχετικά με ερευνητικές εργασίες. Οι ειδήσεις, που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2011-2019, κάλυψαν 100.486 επιστημονικές εργασίες. Για κάθε εργασία, η εστίαση ήταν σε συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφερθούν: ο πρώτος συγγραφέας, ο τελευταίος συγγραφέας και άλλοι ορισμένοι αντίστοιχοι συγγραφείς. Υπολογίστηκε πόσο συχνά αναφέρονταν οι συγγραφείς στα ειδησεογραφικά άρθρα που αναφέρουν την έρευνά τους.

Χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος για την αντιληπτή εθνικότητα από τα ονόματα των συγγραφέων. Οι δημοσιογράφοι μπορεί να βασίζονται σε τέτοιες ενδείξεις ελλείψει πληροφοριών από τους ίδιους τους επιστήμονες. Συγγραφείς με αγγλικά ονόματα –όπως ο John Brown ή η Emily Taylor– ως η πλειοψηφία και στη συνέχεια συγκρίθηκαν τα μέσα ποσοστά αναφοράς σε εννέα ευρείες εθνοτικές ομάδες.

Συγγραφείς με ονόματα μειονοτικής εθνότητας, ωστόσο, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναφερθούν σε σύγκριση με συγγραφείς με αγγλόφωνα ονόματα. Η διαφορά ήταν πιο έντονη για συγγραφείς με ονόματα Ανατολικής Ασίας και Αφρικής. αναφέρονταν κατά μέσο όρο ή αναφέρονταν περίπου 15% λιγότερο στα επιστημονικά μέσα των ΗΠΑ σε σχέση με εκείνα με αγγλόφωνα ονόματα.

Αυτή η συσχέτιση είναι συνεπής ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, η ιδιότητα του αντίστοιχου συγγραφέα, η θέση του συγγραφέα, η κατάταξη του συγγραφέα, το κύρος του συγγραφέα, τα ερευνητικά θέματα, ο αντίκτυπος του περιοδικού και η διάρκεια της ιστορίας. Και η διαφορά μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών ανακοινώσεων τύπου, ειδήσεων γενικού ενδιαφέροντος και εκείνων με περιεχόμενο που επικεντρώνεται στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνδέεται η φλεγμονή του εντέρου με τη νόσο Αλτσχάιμερ;

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΠΟΥ: Ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Πώς οι αναμνήσεις μας οδηγούν στις ανταμοιβές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon