Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Aνοσοδιαμεσολαβούμενες Ασθένειες: Οι επιστήμονες ζητούν επείγουσα δράση για την πρόληψή τους

Aνοσοδιαμεσολαβούμενες Ασθένειες: Οι επιστήμονες ζητούν επείγουσα δράση για την πρόληψή τους

«Είναι σαφές ότι η πλανητική υγεία και η ανθρώπινη υγεία είναι αλληλένδετα», κατέληξε η Nadeau. «Ελπίζω ότι μοιραζόμενοι την τρέχουσα γνώση σχετικά με το πώς οι ενέργειές μας επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου, καθώς και ορισμένες από τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμοστούμε και να μετριαστούν αυτές οι αλλαγές, θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε μεμονωμένους πολίτες καθώς και τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς να εργαστoύν για ένα καλύτερο μέλλον».

Aνοσοδιαμεσολαβούμενες Ασθένειες: Τα οικοσυστήματα στα οποία ζούμε δεν λειτουργούν όπως παλιά—και αυτό είναι κακό για την υγεία μας. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η πτώση της βιοποικιλότητας βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η έλλειψη θετικών περιβαλλοντικών εκθέσεων για την ενίσχυση της δύναμης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και οι αυξανόμενες αρνητικές εκθέσεις που επιτίθενται σε αυτά τα συστήματα, συνδυάζονται για να προκαλέσουν δραματική αύξηση σε ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα και ο καρκίνος.

Τα μέτρα για την προστασία από αυτό θα μπορούσαν να έχουν μια πολύ ισχυρή απόδοση της επένδυσης: εκτιμάται ότι 1 $ που δαπανάται για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής εξοικονομεί $3 από το κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών που γράφουν στο Frontiers in Science ζητούν επείγουσα δράση για τη διασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος. «Η αυξημένη εκπομπή ρύπων έχει οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στο περιβάλλον μας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας καθηγήτρια Ioana Agache του Πανεπιστημίου Transilvania του Brasov, στη Ρουμανία, και συμπρόεδρος για τις Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας για την περιβαλλοντική επιστήμη για την αλλεργία και το Άσθμα. «Από μια εξελικτική προοπτική, το ανοσοποιητικό σύστημα διαμορφώνεται συνεχώς ώστε να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και να διατηρεί την υγεία· ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές ήταν πολύ γρήγορες για να προσαρμοστεί επαρκώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Η πλανητική υγεία είναι προληπτική υγεία

Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στο σώμα μας είναι πολύπλοκες, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η ζημιά που προκαλούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου ως απόκριση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες — θετικούς ή αρνητικούς. Η έκθεση σε τοξικούς ρύπους βλάπτει τον επιθηλιακό φραγμό, οδηγώντας σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί σε αυτοάνοσες διαταραχές και καρκίνο. Εν τω μεταξύ, η έλλειψη έκθεσης σε κατάλληλη βιοποικιλότητα σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σωστά βαθμονομημένο, αυξάνοντας τα ποσοστά αλλεργιών και άσθματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας μεταβάλλει τις εποχές της γύρης, έτσι ώστε η εποχή να ξεκινά νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο, και ότι η γύρη που απελευθερώνεται προκαλεί ισχυρότερες αλλεργικές αντιδράσεις, αυξάνοντας τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα των αλλεργιών στη γύρη. Απαιτούνται πολυεπίπεδες, πολυτομεακές λύσεις για τη μείωση των ασθενειών του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών, με σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών, οι οποίες απελευθερώνουν σωματίδια του αέρα και άλλους ρύπους. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να εξαπλωθούν για εκατοντάδες χιλιόμετρα και να παραμείνουν πολύ μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού και επιδεινώνοντας μια σειρά από προβλήματα υγείας. Συμβάλλουν επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αυξάνοντας την πιθανότητα μελλοντικών πυρκαγιών. «Ως γιατρός-επιστήμονας, έχω δει από πρώτο χέρι πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές επηρεάζει την αναπνευστική υγεία», δήλωσε η καθηγήτρια Kari Nadeau του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανώτερη συγγραφέας. «Έχω δει επίσης τον αντίκτυπο της επιμήκυνσης της περιόδου γύρης και της αυξημένης αλλεργιογένεσης στη γύρη στις αλλεργίες και το άσθμα». Αυτές οι επιπτώσεις πέφτουν περισσότερο στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Η ανεπαρκής διατροφή, η έλλειψη πρόσβασης στο φυσικό περιβάλλον και η έλλειψη ασφαλούς, καθαρής στέγασης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό. Τα μέτρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία πρέπει να περιλαμβάνουν ρητά τη δικαιοσύνη, για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ανάκαμψη από μια παγκόσμια απειλή.

Προσαρμόστε και μετριάστε

Οι επιστήμονες ζητούν μια διττή προσέγγιση: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή βελτιώνοντας τη διατροφή, τη στέγαση, την πρόσβαση στη φύση και τις γεωργικές πρακτικές και μετριάστε τις επιπτώσεις της με τη μείωση των εκπομπών, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιοποικιλότητας. Για να αναλάβουμε αποτελεσματική δράση, ωστόσο, χρειαζόμαστε δεδομένα για την ενημέρωση νέων μέτρων και την παρακολούθηση της προόδου των υφιστάμενων. Χρειαζόμαστε καλύτερα μέτρα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία. Ο Agache και οι συνεργάτες του επικεντρώνονται σε τρεις βασικές πρωτοβουλίες δεδομένων:

  • βιοδείκτες,
  • οικονομικά μοντέλα και
  • τεχνικές επιστήμης δεδομένων

Οι βιοδείκτες θα παρακολουθούν ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο καρκίνος που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ νέα οικονομικά μοντέλα μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τη ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά οφέλη των διορθωτικών μέτρων. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες δεδομένων αναπτύσσουν νέες προσεγγίσεις για την αποκάλυψη των πολυπαραγοντικών επιρροών του αλλαγμένου περιβάλλοντος στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολύπλοκες, με πολύπλευρες επιπτώσεις», δήλωσε η Δρ Vanitha Sampath από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συγγραφέας. «Το AI μπορεί να βοηθήσει στη σύγκλιση και την ανάλυση διαφορετικών συνόλων δεδομένων για τον εντοπισμό απειλών και την ενημέρωση για την αποκατάσταση».

«Είναι σαφές ότι η πλανητική υγεία και η ανθρώπινη υγεία είναι αλληλένδετα», κατέληξε η Nadeau. «Ελπίζω ότι μοιραζόμενοι την τρέχουσα γνώση σχετικά με το πώς οι ενέργειές μας επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου, καθώς και ορισμένες από τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμοστούμε και να μετριαστούν αυτές οι αλλαγές, θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε μεμονωμένους πολίτες καθώς και τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς να εργαστoύν για ένα καλύτερο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας από το Harvard Health Medical

Τα πιο τυπικά συμπτώματα για τις κοινές αλλεργίες - Αντιμετώπιση

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών στο σώμα, επηρεάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Τα οφέλη του χαβιαριού για τα οστά και τους μύες

Χαβιάρι: Το χαβιάρι είναι μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών μυών και την οικοδόμηση γερών οστών.

ALS: Ποια γονίδια συνδέονται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων;

ALS: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για το γιατί ορισμένοι νευρώνες είναι πιο ευαίσθητοι στο ALS και εντοπίζουν πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας το 2021 συνδέεται με αύξηση των βρεφικών θανάτων

Αμβλώσεις Τέξας: «Τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να βλάπτονται από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα, αναμένουμε ότι περισσότερη έρευνα θα φωτίσει αυτό που οι Τεξανοί ήδη γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων βλάπτουν όλους».

Ακτινίδιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους μύες σας

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, το ακτινίδιο παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Close Icon