ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λοίμωξη: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πνευμονικές λοιμώξεις

Λοίμωξη: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις πνευμονικές λοιμώξεις

Λοίμωξη: Οι μυκητιασικές πνευμονικές λοιμώξεις εξαπλώνονται σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών όπου δεν είχαν ξαναφανεί - πιθανότατα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

Οι μυκητιασικές πνευμονικές λοιμώξεις εξαπλώνονται σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών όπου δεν είχαν ξαναφανεί – πιθανότατα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί. Στο μέσο άτομο, ο όρος μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σκέψεις για προβλήματα με το πόδι του αθλητή ή τα νύχια των ποδιών. Αλλά ορισμένα είδη μυκήτων προκαλούν δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όταν ένα άτομο εισπνέει μικροσκοπικά σπόρια από μύκητες στο έδαφος.

Πνευμονικές λοιμώξεις από μύκητες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κύρια είδη μυκήτων πίσω από αυτές τις ασθένειες περιορίζονταν ιστορικά σε τοπικά «καυτά σημεία». Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, σύμφωνα με τον Δρ Τζορτζ Τόμσον, καθηγητή και ειδικό λοιμωξιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis School of Medicine. Γράφοντας στο Annals of Internal Medicine στις 22 Νοεμβρίου, ο Thompson και ο συνάδελφός του Dr. Tom Chiller, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περιγράφουν την επέκταση τριών μυκητιασικών ασθενειών: ιστοπλάσμωση, βλαστομυκητίαση και κοκκιδιοειδομυκητίαση (κοινώς αποκαλούμενος πυρετός κοιλάδας).

Το καθένα περιοριζόταν κάποτε σε συγκεκριμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, είπε ο Thompson, περισσότερο από το 10% των λοιμώξεων συμβαίνουν έξω από τα παραδοσιακά τους όρια. Ο πυρετός της κοιλάδας περιοριζόταν ιστορικά στην Καλιφόρνια και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τώρα η ασθένεια επεκτείνεται βόρεια – με κρούσματα να εμφανίζονται στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον πριν από μια δεκαετία, για παράδειγμα – και προς τα ανατολικά.

Η ιστοπλάσμωση, εν τω μεταξύ, ήταν μια ασθένεια των Μεσοδυτικών και τμημάτων της Ανατολής. Τώρα διαγιγνώσκονται κρούσματα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αλλά το πραγματικό εύρος των μυκητιασικών λοιμώξεων δεν είναι πλήρως σαφές, σύμφωνα με τους Thompson και Chiller. Τα κρούσματα που εμφανίζονται σε μη παραδοσιακές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να πετάνε κάτω από το ραντάρ, εν μέρει επειδή οι γιατροί εκεί δεν είναι εξοικειωμένοι με τις μυκητιασικές λοιμώξεις. Αλλά ακόμη και στις από καιρό γνωστές ενδημικές περιοχές, είπε ο Thompson, οι μυκητιασικές πνευμονικές λοιμώξεις υποδιαγιγνώσκονται.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή όταν πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι μύκητες είναι τα ξεχασμένα μικρόβια: Οι γιατροί συνήθως υποθέτουν ότι είναι ιογενής ή βακτηριακή αιτία. «Αυτές οι (μυκητιασικές) ασθένειες θεωρούνται σπάνιες – λανθασμένα», είπε ο Thompson. Ο Δρ Andrej Spec, ειδικός μυκητιασικών λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, συμφώνησε. «Πάντα είχαμε αυτή την ιστορία για τους μύκητες – ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι σπάνιες», είπε ο Spec. “Επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι σπάνιοι, δεν τους κάνουμε τεστ. Και επειδή δεν κάνουμε τεστ για αυτούς, φαίνονται σπάνιοι.”

Στη δική του μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Clinical Infectious Diseases, ο Spec διαπίστωσε ότι 48 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον «σημαντικό» αριθμό μυκητιασικών πνευμονικών λοιμώξεων κάθε χρόνο. Οι καταστάσεις προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η COVID, η γρίπη ή η πνευμονία. Έτσι, οι γιατροί πρέπει να κάνουν ειδικά εξετάσεις για μύκητες για να λάβουν σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να συνταγογραφήσουν αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, τουλάχιστον στην αρχή. «Μέχρι τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνωστούν», είπε ο Spec, «το 90% των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά λανθασμένα».

Ακόμη και χωρίς σωστή διάγνωση, οι μυκητιασικές λοιμώξεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, είπε ο Spec. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά σε άτομα που είναι ηλικιωμένα ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Και μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα που διαρκούν για εβδομάδες έως μήνες, οδηγώντας τους σε μια σειρά από λανθασμένες διαγνώσεις και πιθανώς σε πολλαπλούς γύρους άχρηστων αντιβιοτικών. Ο Spec θυμήθηκε έναν ασθενή που είχε συμπτώματα για 17 χρόνια πριν έρθει σε αυτόν. Ο ένοχος αποδείχθηκε ότι ήταν μύκητας. «Του έδωσα ένα αντιμυκητιασικό και του άλλαξε τη ζωή», είπε ο Spec.

Το γιατί ακριβώς εξαπλώνονται οι μυκητιάσεις είναι ασαφές, αλλά και οι δύο γιατροί επεσήμαναν την κλιματική αλλαγή ως κύριο ύποπτο. Οι μύκητες χρειάζονται ορισμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και στα χαρακτηριστικά του εδάφους θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση των ειδών που προκαλούν λοιμώξεις των πνευμόνων. Spec επεσήμανε επίσης τον ρόλο για τις μεταναστεύσεις νυχτερίδων. Οι νυχτερίδες συνήθως μεταφέρουν μυκητιακά παθογόνα και μπορούν να τα εναποθέσουν στο έδαφος μέσω των περιττωμάτων τους.

Ο Thompson είπε ότι πιστεύει ότι η συνειδητοποίηση των μυκητιασικών πνευμονικών λοιμώξεων αυξάνεται, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ένας τρόπος, είπε και ο Τσίλερ, είναι να ενισχυθεί η εθνική επιτήρηση των ασθενειών. μόνο ορισμένα κρατικά τμήματα υγείας παρακολουθούν επί του παρόντος τις λοιμώξεις. Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουν μυκητιακά παθογόνα – όπως αγρότες, εργάτες κατασκευών ή άλλοι που εκτίθενται σε σπόρια που αποστέλλονται στον αέρα όταν το έδαφος είναι διαταραγμένο. «Αλλά ως επί το πλείστον», είπε ο Thompson, «είναι απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Ο Spec συμφώνησε ότι η ευαισθητοποίηση για τις μυκητιασικές λοιμώξεις βελτιώνεται, αλλά οι συνθήκες εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται. Πρότεινε ότι σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο έχει επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα και δεν έχει βελτιωθεί μετά από μια σειρά αντιβιοτικών, είναι καιρός να εξετάσει τον μύκητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι λοιμώξεις των πνευμόνων που προκαλούνται από μύκητες του εδάφους αποτελούν πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Έρευνα εξετάζει την αύξηση της πνευμονικής δυσλειτουργίας μετά από Covid-19 στα παιδιά

Αισθάνεστε κουρασμένοι μετά την άθλησή σας;

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο για την COVID-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα