Επιστημονικά Νέα

Ευλογιά πιθήκων: Τα παιδιά σπάνια κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά πιθήκων: Τα παιδιά σπάνια κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά πιθήκων: Από την παγκόσμια εμφάνισή της νωρίτερα φέτος, η ευλογιά των πιθήκων, η οποία συνήθως περιορίζεται στην Αφρική, έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Από τις περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις ευλογιάς στις ΗΠΑ που εξετάστηκαν σε μια νέα μελέτη, μόλις το 0,3% εμφανίστηκε σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δείχνουν νέα κυβερνητικά στοιχεία. Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι που προσβλήθηκαν από τον ιό — το 89% — “δεν νοσηλεύτηκαν, κανένα δεν έλαβε φροντίδα επιπέδου μονάδας εντατικής θεραπείας [ΜΕΘ] και κανένα δεν πέθανε”, ανέφερε μια ομάδα με επικεφαλής τον Ian Hennessee, με το Monkeypox Pediatric Ομάδα Εργασίας στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.

Ευλογιά πιθήκων

Από την παγκόσμια εμφάνισή της νωρίτερα φέτος, η ευλογιά των πιθήκων, η οποία συνήθως περιορίζεται στην Αφρική, έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ιογενής ασθένεια χαρακτηρίζεται από επώδυνες βλάβες και τυπικά απαιτεί επαφή δέρμα με δέρμα για να εξαπλωθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συμβεί μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών. Οι περιπτώσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων παρέμειναν σπάνιες.

Στην ανάλυσή τους, η ομάδα του CDC εξέτασε 25.038 κρούσματα στις ΗΠΑ που σημειώθηκαν μεταξύ των μέσων Μαΐου και των τέλους Σεπτεμβρίου. Από αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ένα μικρό κλάσμα — 83, ή 0,3% — εμφανίστηκε σε άτομα κάτω των 18 ετών. Πενήντα πέντε από αυτές τις περιπτώσεις ήταν σε εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών και άλλες 28 εμφανίστηκαν σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών .

Πώς προσβλήθηκαν τα μικρότερα παιδιά από την ευλογιά των πιθήκων; Σύμφωνα με την ομάδα του Hennessee, 20 περιπτώσεις που εμφανίστηκαν σε παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για να διακινδυνεύσουν μια εικασία. Σε 19 από αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά «εκτέθηκαν στο οικιακό περιβάλλον· για 17 από αυτά τα παιδιά, η αναφερόμενη έκθεση ήταν άμεση επαφή δέρμα με δέρμα που συμβαίνει συνήθως μεταξύ ενός παιδιού και ενός ενήλικα φροντιστή», ανέφεραν οι ερευνητές.

Στην 20η περίπτωση, υπάρχει η υποψία ότι το παιδί προσβλήθηκε από ευλογιά των πιθήκων μετά τη χρήση ενός αντικειμένου, όπως μια πετσέτα, που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από έναν μολυσμένο ενήλικα. Μεταξύ των 35 περιπτώσεων μεταξύ των εφήβων με διαθέσιμα δεδομένα (32 από τους οποίους ήταν άνδρες), πιστεύεται ότι η σεξουαλική επαφή ήταν ο κύριος τρόπος μετάδοσης, είπε η ομάδα του CDC. Οι έρευνες δεν έδειξαν κανένα σημάδι ότι η σεξουαλική κακοποίηση εμπλέκεται σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Ευτυχώς, κανένα από τα παιδιά ή τους έφηβους που μολύνθηκαν από ευλογιά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάστηκε φροντίδα στη ΜΕΘ, ανέφερε η ομάδα. Κανένα από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν είχε βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων στην ανωγεννητική περιοχή και εάν υπήρχαν βλάβες, εμφανίζονταν κυρίως στον κορμό, σημείωσαν οι ερευνητές.

Δύο παιδιά κάτω των 5 ετών εμφάνισαν εξάνθημα από ευλογιά πιθήκου που περιελάμβανε βλάβες στα βλέφαρά τους, ενώ ένα άλλο μεγαλύτερο παιδί είχε επίσης προβλήματα με τα μάτια που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων – και τα τρία νοσηλεύτηκαν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεταξύ των 55 εφήβων με ευλογιά των πιθήκων, εμφανίστηκαν βλάβες στην ανογεννητική περιοχή στο 60% περίπου των περιπτώσεων, ανέφερε η ομάδα του CDC. Είπαν ότι έξι από τις περιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές που απαιτούσαν νοσηλεία, συνήθως για «διαχείριση του πόνου, θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων και συστηματικά συμπτώματα με εξάνθημα». Όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις ενηλίκων της ευλογιάς των πιθήκων, πολλά από τα προσβεβλημένα παιδιά και εφήβους έλαβαν tecovirimat (TPOXX) και άλλα φάρμακα ως θεραπεία.

Αν και σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά, επομένως «οι ενήλικες με ευλογιά των πιθήκων που αλληλεπιδρούν με παιδιά στο οικιακό περιβάλλον θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πρόληψης μετάδοσης για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων», ανέφερε η ομάδα του Hennessee. Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη τυχόν βλαβών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επαφής δέρμα με δέρμα. Οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι, ειδικά τα αγόρια που εμπλέκονται στο σεξ μεταξύ ανδρών, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο Jynneos, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν αυτόν τον μήνα στην Ελλάδα;

Οι μεταλλάξεις της ευλογιάς των πιθήκων προκαλούν ταχεία εξάπλωση του ιού, ο οποίος αποφεύγει τα φάρμακα και τα εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη

ΠΟΥ: Η αύξηση κρουσμάτων Έμπολα στην Αφρική συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.