Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι επιστήμονες του UC του Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν έναν προάγγελο στο αίμα ορισμένων ανθρώπων που αργότερα ανέπτυξαν τη νόσο. Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτά τα αυτοαντισώματα φαίνεται να συνδέονται τόσο με τα ανθρώπινα κύτταρα όσο και με τα κοινά παθογόνα, εξηγώντας πιθανώς τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό που είναι το χαρακτηριστικό της ΣΚΠ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine στις 19 Απριλίου. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική απώλεια του κινητικού ελέγχου, αν και οι νέες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και, για παράδειγμα, να διατηρήσουν την ικανότητα του ασθενούς να περπατά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αυτοαντισώματα που ανακάλυψαν θα ανιχνευθούν μια μέρα με μια απλή εξέταση αίματος, δίνοντας στους ασθενείς ένα προβάδισμα στη θεραπεία.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει μια κίνηση στο πεδίο για τη θεραπεία της ΣΚΠ νωρίτερα και πιο επιθετικά με νεότερες, πιο ισχυρές θεραπείες», δήλωσε ο νευρολόγος του UCSF Michael Wilson, MD, ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. «Ένα τέτοιο διαγνωστικό αποτέλεσμα καθιστά πιο πιθανή μια τέτοια έγκαιρη παρέμβαση, δίνοντας στους ασθενείς ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

Σύνδεση λοιμώξεων με αυτοάνοση νόσο

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ΣΚΠ πιστεύεται ότι οφείλονται, εν μέρει, από σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις σε κοινές λοιμώξεις. Το 2014, ο Wilson ένωσε τις δυνάμεις του με τον Joe DeRisi, Ph.D., πρόεδρο του Chan Zuckerberg Biohub SF και ανώτερο συγγραφέα της εργασίας, για να αναπτύξει καλύτερα εργαλεία για την αποκάλυψη των ενόχων πίσω από την αυτοάνοση νόσο. Πήραν μια τεχνική στην οποία οι ιοί κατασκευάζονται για να εμφανίζουν κομμάτια πρωτεϊνών όπως σημαίες στην επιφάνειά τους, που ονομάζεται αλληλουχία ανοσοκατακρήμνισης εμφάνισης φάγου (PhIP-Seq), και τη βελτιστοποίησαν περαιτέρω για να εξετάσουν το ανθρώπινο αίμα για αυτοαντισώματα.

Το PhIP-Seq ανιχνεύει αυτοαντισώματα έναντι περισσότερων από 10.000 ανθρώπινων πρωτεϊνών, αρκετά για να διερευνήσει σχεδόν οποιαδήποτε αυτοάνοση νόσο. Το 2019, το χρησιμοποίησαν με επιτυχία για να ανακαλύψουν μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που φαινόταν να προέρχεται από καρκίνο των όρχεων. Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει περισσότερους από 900.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Τα πρώιμα συμπτώματά του, όπως ζάλη, σπασμοί και κόπωση, μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις και η διάγνωση απαιτεί προσεκτική ανάλυση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου.

Το σύστημα απεικόνισης φάγων, υποστήριξαν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να αποκαλύψει τα αυτοαντισώματα πίσω από τις ανοσοποιητικές επιθέσεις της ΣΚΠ και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου. Το έργο πρωτοστάτησε από τους συγγραφείς Colin Zamecnik, Ph.D. Συνεργάστηκαν με τον Mitch Wallin, MD, MPH, για την αναζήτηση αυτοαντισωμάτων στο αίμα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν από το Αποθετήριο Ορών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο αποθηκεύει αίμα που λαμβάνεται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων όταν υποβάλλουν αίτηση να ενταχθούν στο στρατό.

Η ομάδα ανέλυσε αίμα από 250 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που συλλέχθηκαν μετά τη διάγνωσή τους, καθώς και δείγματα που ελήφθησαν πέντε ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα όταν κατατάχθηκαν στον στρατό. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης συγκρίσιμα δείγματα αίματος από 250 υγιείς βετεράνους. Μεταξύ του μεγάλου αριθμού των υποκειμένων και του χρόνου πριν και μετά των δειγμάτων, ήταν “μια εκπληκτική κοόρτη ατόμων που έπρεπε να εξετάσουμε για να δούμε πώς αναπτύσσεται αυτό το είδος αυτοανοσίας κατά τη διάρκεια της κλινικής έναρξης αυτής της νόσου”, δήλωσε ο Zamecnik.

Μια συνεπής υπογραφή της MS

Χρησιμοποιώντας μόνο ένα χιλιοστό του χιλιοστόλιτρου αίματος από κάθε χρονικό σημείο, οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι θα έβλεπαν ένα άλμα στα αυτοαντισώματα καθώς εμφανίζονταν τα πρώτα συμπτώματα της ΣΚΠ. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι το 10% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν μια εντυπωσιακή αφθονία αυτοαντισωμάτων χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους. Τα δώδεκα περίπου αυτοαντισώματα έχουν όλα κολλήσει σε ένα χημικό μοτίβο που μοιάζει με αυτό που βρίσκεται σε κοινούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού Epstein-Barr (EBV), ο οποίος μολύνει περισσότερο από το 85% όλων των ανθρώπων, ωστόσο έχει επισημανθεί σε προηγούμενες μελέτες ως αιτία που συμβάλλει ΚΥΡΙΑ.

Χρόνια πριν από τη διάγνωση, αυτό το υποσύνολο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είχε άλλα σημάδια ανοσοποιητικού πολέμου στον εγκέφαλο. Ο Ahmed Abdelhak, MD, συν-συγγραφέας της εργασίας και ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο UCSF του Ari Green, MD, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα φωτός νευροινιδίων (Nfl), μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται καθώς οι νευρώνες διασπώνται . Ίσως, όπως υπέθεσαν οι ερευνητές, το ανοσοποιητικό σύστημα παρερμήνευε τις φιλικές ανθρώπινες πρωτεΐνες για κάποιον ιικό εχθρό, κάτι που οδήγησε σε μια ζωή ΣΚΠ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλύτερα αποτελέσματα με πρώιμες εξετάσεις υγρών σκλήρυνσης στην παιδιατρική σκλήρυνση κατά πλάκας

Τι είναι η αυτοάνοση νόσος και ποιες οι αιτίες της;

Πώς η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας επηρεάζει τις μικρές ηλικίες;

Πώς η σκλήρυνση επηρεάζει τον ρόλο σας ως γονιός;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αρχικά για τον HIV μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον HIV θα δώσουν έγκαιρα στοιχεία που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί εάν περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για άλλα παθογόνα και καρκίνους ακολουθούν στον ορίζοντα.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Close Icon