Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδί Ανάπτυξη: Ο δεσμός πατέρα-παιδιού και ο αντίκτυπός του στα παιδιατρικά αναπτυξιακά αποτελέσματα

Παιδί Ανάπτυξη: Ο δεσμός πατέρα-παιδιού και ο αντίκτυπός του στα παιδιατρικά αναπτυξιακά αποτελέσματα

Η υψηλή πατρική εμπλοκή στη φροντίδα των παιδιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης σε όλα τα σύνολα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αδρών και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, της επίλυσης προβλημάτων και των προσωπικών και κοινωνικών τομέων, σε σχέση με τη χαμηλή πατρική εμπλοκή.

Παιδί Ανάπτυξη: Η πρώιμη σωματική και ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού θέτει τις βάσεις για τη δια βίου πρόοδο και ολοκλήρωση. Το να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους μπορεί να επιφέρει σημαντικές θετικές αλλαγές στα παιδιά κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών τους χρόνων. Σε ολόκληρη την Ιαπωνία, η έκταση της συμμετοχής των πατέρων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών ήταν ιστορικά περιορισμένη λόγω του παγιωμένου καταμερισμού εργασίας με βάση το φύλο. Οι πατέρες, ιδίως εκείνοι που είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, αναμένεται να επιδείξουν πλήρη αφοσίωση στην εργασία τους και δίνουν προτεραιότητα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις έναντι της οικογένειας. Κατά συνέπεια, ένας σημαντικός αριθμός αυτών των πατέρων έχει διαπιστώσει ότι η συμμετοχή του στη φροντίδα των παιδιών είναι περιορισμένη, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του κλίσεις. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των μητέρων στην Ιαπωνία που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη υποστήριξης από άλλα μέλη της οικογένειας, η έλλειψη πατρικής εμπλοκής στη φροντίδα των παιδιών έχει καταστεί μείζον κοινωνικό ζήτημα. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών ποσοστών γονιμότητας, η κεντρική κυβέρνηση προωθεί ενεργά την πατρική φροντίδα των παιδιών. Ως αποτέλεσμα, οι Ιάπωνες πατέρες αναμένεται πλέον να είναι συν-φροντιστές και όχι μόνο οι κύριοι βιοπαλαιστές. Πράγματι, οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Ωστόσο, παρά την αύξηση της πατρικής παιδικής φροντίδας σε ολόκληρη την Ιαπωνία, ο αντίκτυπος αυτής της ενεργού συμμετοχής στα αναπτυξιακά αποτελέσματα του παιδιού παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος και ελάχιστα κατανοητός. Μια πρόσφατη μελέτη που βασίζεται στα μεγαλύτερα δεδομένα κοόρτης γεννήσεων στην Ιαπωνία εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της πατρικής εμπλοκής και των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων στα βρέφη. Αξιολογεί, επίσης, την επίδραση της μείωσης του γονικού στρες της μητέρας στα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Dr. Tsuguhiko Kato από το Εθνικό Κέντρο για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού και το Κέντρο για την Επιστήμη των Μωρών του Πανεπιστημίου Doshisha της Ιαπωνίας, δημοσιεύθηκε στο Pediatric Research στις 8 Ιουλίου 2023. Στην ομάδα συμμετείχαν αρκετοί ερευνητές από ινστιτούτα σε όλη την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, ο Dr. Shoji Itakura από το Κέντρο για τη Βρεφική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Doshisha, η Dr. Kumiko Kanatani από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιότο και ο Dr. Takeo Nakayama από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κιότο. “Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο χρόνος που αφιερώνουν οι πατέρες στη φροντίδα των παιδιών αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πατρικής φροντίδας και των αποτελεσμάτων των παιδιών παραμένουν σπάνιες. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ της πατρικής συμμετοχής στη φροντίδα των παιδιών και των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων των παιδιών”, λέει ο Δρ Kato. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Japan Environment and Children’s Study για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της πατρικής εμπλοκής στη φροντίδα των παιδιών και των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων. Συνολικά 28.050 ιαπωνικά παιδιά που έλαβαν πατρική φροντίδα στην ηλικία των 6 μηνών αξιολογήθηκαν για διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα στην ηλικία των 3 ετών. Εξετάστηκε επίσης η πιθανή διαμεσολαβητική επίδραση του μητρικού γονικού στρες στα 1,5 έτη.

“Ο επιπολασμός των εργαζόμενων μητέρων έχει αυξηθεί στην Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, η Ιαπωνία γίνεται μάρτυρας μιας αλλαγής παραδείγματος στην κουλτούρα της γονικής μέριμνας. Οι πατέρες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε γονικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών”, εξηγεί ο Δρ Kato. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, η πατρική φροντίδα των παιδιών αξιολογήθηκε με τη βοήθεια επτά βασικών ερωτήσεων που αφορούσαν σημαντικές εργασίες που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών, όπως το τάισμα, η αλλαγή πάνας, το μπάνιο, το να κοιμίζουν τα παιδιά, το παιχνίδι με τα παιδιά στο σπίτι, το να βγάζουν τα παιδιά έξω και να αλλάζουν τα ρούχα τους. Στη συνέχεια, οι πατέρες αξιολογήθηκαν με βάση την έκταση της συμμετοχής τους στη φροντίδα των παιδιών. Για παράδειγμα, οι πατέρες που “ποτέ” δεν προσέφεραν βοήθεια σε μια συγκεκριμένη εργασία έλαβαν βαθμολογία 0 για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αντίθετα, οι πατέρες που “πάντα” διευκόλυναν μια δραστηριότητα φροντίδας του παιδιού έλαβαν βαθμολογία 4. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν στη συνέχεια με την έκταση της αναπτυξιακής καθυστέρησης των βρεφών που αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο Ages and Stages. “Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η αυξημένη εμπλοκή των πατέρων στη φροντίδα των παιδιών θα μπορούσε να αποφέρει πλεονεκτήματα τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μητέρες”, διαβεβαιώνει ο Δρ Kato. Τα αποτελέσματα αυτής της εκτεταμένης πληθυσμιακής μελέτης είναι πράγματι καθησυχαστικά. Η υψηλή πατρική εμπλοκή στη φροντίδα των παιδιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης σε όλα τα σύνολα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αδρών και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, της επίλυσης προβλημάτων και των προσωπικών και κοινωνικών τομέων, σε σχέση με τη χαμηλή πατρική εμπλοκή. Επιπλέον, η ενεργός συμμετοχή των πατέρων στη φροντίδα των παιδιών κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών εν μέρει μέσω της μείωσης του γονικού άγχους της μητέρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θετική γονική μέριμνα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις επιπτώσεις του στρες στην παιδική και εφηβική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Γενικές συμβουλές για νέους γονείς

Μέχρι πότε μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη ζωή του παιδιού μας;

Το πώς νιώθουν οι γονείς για τα συναισθήματα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon