Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτη: Αν το 20% της διατροφής σας είναι αυτές οι τροφές, κινδυνεύετε από ταχύτερη γνωστική έκπτωση

Μελέτη: Αν το 20% της διατροφής σας είναι αυτές οι τροφές, κινδυνεύετε από ταχύτερη γνωστική έκπτωση

"Το μέγεθος του δείγματος είναι σημαντικό και η παρακολούθηση εκτεταμένη. Αν και δεν είναι αρκετή η απόδειξη, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας".

Μελέτη: Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρκίνου, παχυσαρκίας και πρόωρου θανάτου. Τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτά τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς μεγαλώνουμε. Και δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά για να επηρεαστείτε. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποσότητα θα ήταν περίπου το 20% των 2.000 θερμίδων που συνιστώνται καθημερινά. Όπως διαπίστωσε το CNN, αυτό αντιστοιχεί σε ένα κανονικό cheeseburger McDonald’s και μικρές πατάτες τηγανιτές, δηλαδή 530 θερμίδες.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο το γρήγορο φαγητό που πρέπει να προσέξετε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι καθόρισε ότι πάνω από το 73% της προσφοράς τροφίμων στις ΗΠΑ είναι υπερ-επεξεργασμένα. Η πιο πρόσφατη μελέτη αφορούσε 10.775 συμμετέχοντες στη βραζιλιάνικη διαχρονική μελέτη για την υγεία των ενηλίκων. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα παρουσίασαν 28% ταχύτερο ρυθμό συνολικής γνωστικής παρακμής και 25% ταχύτερο ρυθμό παρακμής των εκτελεστικών λειτουργιών. “Αν και πρόκειται για μια μελέτη συσχέτισης, που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα ή στοιχεία που ενισχύουν την πρόταση ότι κάποια επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς μπορεί να αποδοθεί στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα”, δήλωσε στο CNN ο Dr. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη διατροφή και στην ιατρική του τρόπου ζωής. Ο Katz δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Το μέγεθος του δείγματος είναι σημαντικό και η παρακολούθηση εκτεταμένη. Αν και δεν είναι αρκετή η απόδειξη, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας”. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου το ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» με την «σφραγίδα» του OECI

Το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» ανακοινώνει με υπερηφάνεια την επίσημη διαπίστευσή του ως Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου από τον Οργανισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καρκίνου (OECI – Organisation of European Cancer Institutes), επισφραγίζοντας μια διαδρομή προσήλωσης στην αριστεία, την καινοτομία και την ολιστική φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς.

Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινά η δωρεάν αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους «Κατ’ Οίκον»

Την Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινά η δωρεάν αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους «Κατ’ Οίκον».Η διαδικασία αίτησης γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ (https://www.eopyy.gov.gr/),

Στέγαση και εργασία: 1 εκ.€ για στέγαση σε ωφελούμενους του ΕΟΠΑΕ και τις οικογένειες τους

Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. ως εγκεκριμένος δημόσιος φορέας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων υλοποιεί για πρώτη φορά ως Δικαιούχος έργο για την αντιμετώπιση της αστεγίας ή επισφαλούς στέγης των ωφελουμένων του μέσω του εγκεκριμένου Σχεδίου ΣΕ-25 στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ» με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000€.

Close Icon