Διατροφή

Διατροφή: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Διατροφή: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Διατροφή: Οι διατροφικές επιλογές είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τσιπς, πίτσα, μπισκότα: Νόστιμα, αλλά μια δίαιτα γεμάτη με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αυτά μπορεί να συμβάλει στην υποβάθμιση του εγκεφάλου, αναφέρουν ερευνητές. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν πολλά πρόσθετα και ανθυγιεινά συστατικά, όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος, τεχνητά χρώματα και συντηρητικά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, χοτ ντογκ και αλλαντικά, γρήγορο φαγητό, συσκευασμένα μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ. Αυτές οι τροφές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας.

Πώς επηρεάζουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα την υγεία μας;

Τώρα, οι επιστήμονες στη Βραζιλία τα έχουν συνδέσει με μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης της εγκεφαλικής δύναμης. Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, «η γνωστική έκπτωση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μικροαγγειακών βλαβών στον εγκέφαλο, μειωμένου όγκου του εγκεφάλου ή ακόμα και συστηματικής φλεγμονής που προκαλείται από την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων», θεωρεί η επικεφαλής ερευνήτρια Natalia Gomes Goncalves. Είναι στο Τμήμα Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Οι διατροφικές επιλογές είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας», είπε ο Goncalves, και ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε υγιείς αλλαγές. «Η μέση ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος της ζωής για τη λήψη προληπτικών μέτρων μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, καθώς οι επιλογές που κάνουμε σε αυτή την ηλικία θα επηρεάσουν τα μεγαλύτερα χρόνια μας», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι [ακόμη] οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν θα δουν αποτελέσματα εάν υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε ο Goncalves, επειδή «η έρευνα έχει δείξει ξανά και ξανά ότι επωφελούμαστε από πιο υγιεινές επιλογές σε οποιαδήποτε ηλικία».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 11.000 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 52, που συμμετείχαν στη Διαχρονική Μελέτη της Βραζιλίας για την υγεία των ενηλίκων. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης οκτώ ετών, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερη μείωση της παγκόσμιας γνώσης και 25% ταχύτερη πτώση στην εκτελεστική λειτουργία, είπε ο Goncalves. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τους ενήλικες ηλικίας 35 έως 59 ετών, σε σύγκριση με τους ενήλικες άνω των 59 ετών, είπε.

“Η εκτελεστική λειτουργία σχετίζεται με την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε στόχους και η παγκόσμια γνώση είναι ο συνδυασμός όλων των γνωστικών τομέων που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής λειτουργίας, της λεκτικής ευχέρειας και της μνήμης. Επομένως, η πτώση που βρήκαμε στη γνωστική λειτουργία είναι κάτι που θα μπορούσε παρεμβαίνει στις καθημερινές μας εργασίες», είπε ο Goncalves.

Η κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, είπε. Αλλά ακόμη και αφού ελήφθη υπόψη η παχυσαρκία, ήταν τα τρόφιμα και όχι η αύξηση του σωματικού βάρους, που συνδέθηκε με την πτώση. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί μπορεί να συμβουλεύουν τους ασθενείς να μαγειρεύουν στο σπίτι χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, αντί να αγοράζουν έτοιμα γεύματα και σνακ, είπε ο Goncalves. Απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί εάν η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών βλάπτει πραγματικά άμεσα τον εγκέφαλο.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νευροαπεικόνιση για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις υποθέσεις», είπε ο Goncalves, αλλά «σχεδιάζουμε μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους οι υπερεπεξεργασμένες τροφές συνδέονται με τη γνωστική μείωση [της σκέψης]». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 5 Δεκεμβρίου στο περιοδικό JAMA Neurology.

Ένας ειδικός που δεν συμμετείχε στη μελέτη επεσήμανε ότι αυτό που δεν τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη σας. «Πώς, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, το να φάω ένα cheeseburger και τηγανητές πατάτες με σόδα, να τσιμπολογήσω τηγανητές φλούδες χοιρινού, να μοιράζομαι έναν κουβά τηγανητό κοτόπουλο ή να μαζεύω ένα μανίκι από μπισκότα του εμπορίου, θα επηρέαζε τον εγκέφαλό μου;» είπε η Δρ Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σε τακτική βάση, είναι απίθανο να λάβουν τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα τους για να είναι υγιές, να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να μειώσει τη φλεγμονή, είπε. “Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός μας επειδή χρειάζονται μια σταθερή παροχή αυτών των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσουν σωστά. Δεν μπορούμε να αντέξουμε διανοητικά την κακή διατροφή”, εξήγησε ο Heller.

Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία, μπορούν όλα να επηρεάσουν και την υγεία του εγκεφάλου, είπε. «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να πυροδοτούν τη λαχτάρα και την επιθυμία για αυτά τα τρόφιμα και η διαφήμιση – που υπάρχει παντού – ενισχύει αυτές τις παρορμήσεις», είπε ο Heller. “Δεν φταίει ο καταναλωτής που λαχταράει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά είναι στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε τη χειραγώγηση από τις εταιρείες τροφίμων και να πάρουμε τον έλεγχο του τι επιλέγουμε να τρώμε.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε Pancakes με μπανάνα

Δημιουργήστε ένα νόστιμο δείπνο με υλικά που έχετε ήδη στο ψυγείο σας!

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

Η ψυχολογική ευεξία συμβάλλει στην διάθεσή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάτσα: Το μυστικό τσάι που ενισχύει τη σωματική δραστηριότητα

Μάτσα: Η μοναδική σύνθεση των ευεργετικών συστατικών του δίνει μια φυσική ώθηση ενέργειας, αυξάνει το μεταβολισμό και ενισχύει την καύση λίπους, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να είστε πιο δραστήριοι και να πετύχετε τους στόχους ευεξίας σας.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.