Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Κόκκινες σημαίες υποδεικνύουν κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση της νόσου

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Κόκκινες σημαίες υποδεικνύουν κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση της νόσου

"Δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο διαγιγνώσκονται και θα συνεχίσουν να διαγιγνώσκονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναγνώριση αυτών των σημείων και συμπτωμάτων με κόκκινη σημαία και η διεξαγωγή διαγνωστικής εξέτασης το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Cao.

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις εντόπισαν τέσσερα σημαντικά σημεία και συμπτώματα που σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο. Αυτές οι κόκκινες σημαίες μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμη έναρξη μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Ο αριθμός των νέων ενηλίκων με καρκίνο του παχέος εντέρου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Μελετώντας απεικονισμένα δεδομένα ασφάλισης υγείας για περισσότερους από 5.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης – καρκίνο που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 50 ετών – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο μεταξύ τριών μηνών και δύο ετών πριν από τη διάγνωση, ο κοιλιακός πόνος, η αιμορραγία από το ορθό, η διάρροια και η σιδηροπενική αναιμία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο σε άτομα κάτω των 50 ετών. Διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη ενός μόνο συμπτώματος σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο, η ύπαρξη δύο συμπτωμάτων αύξανε τον κίνδυνο περισσότερο από 3,5 φορές και η ύπαρξη τριών ή περισσότερων συμπτωμάτων αύξανε τον κίνδυνο περισσότερο από 6,5 φορές. Η μελέτη δημοσιεύεται στις 4 Μαΐου στο Περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. “Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι απλώς μια ασθένεια που πλήττει τους ηλικιωμένους- θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να ενεργούν βάσει αυτών των δυνητικά πολύ ενδεικτικών σημείων και συμπτωμάτων -ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο και δεν υποβάλλονται σε συνήθη έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Yin Cao, ScD, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας και ερευνητικό μέλος του Αντικαρκινικού Κέντρου Siteman στο Νοσοκομείο Barnes-Jewish και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. “Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των γαστρεντερολόγων και των ιατρών επειγόντων περιστατικών”, δήλωσε η Cao. “Μέχρι σήμερα, πολλοί πρώιμοι καρκίνοι του παχέος εντέρου ανιχνεύονται στα επείγοντα περιστατικά και συχνά υπάρχουν σημαντικές διαγνωστικές καθυστερήσεις με αυτόν τον καρκίνο”.

Η Cao δήλωσε ότι δύο συμπτώματα, ειδικότερα – η αιμορραγία από το ορθό και η σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο – υποδεικνύουν την ανάγκη για έγκαιρη ενδοσκόπηση και παρακολούθηση. Στην παρούσα μελέτη, η Cao, μαζί με την πρώτη συγγραφέα Cassandra D. L. Fritz, MD, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας, και τη συνπρώτη συγγραφέα Ebunoluwa Otegbeye, MD, ειδικευόμενη στη γενική χειρουργική, ανέλυσαν περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης και αντίστοιχους ελέγχους, χρησιμοποιώντας την εμπορική βάση δεδομένων IBM MarketScan, ένα εργαλείο μεγάλων δεδομένων που παρέχει διαχρονικές απενοχοποιημένες πληροφορίες με βάση δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων υγείας από περίπου 113 εκατομμύρια ασφαλισμένους ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών. “Συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να γίνει διάγνωση από τη στιγμή που ένα άτομο πηγαίνει για πρώτη φορά στον γιατρό με ένα ή περισσότερα από τα σημεία και συμπτώματα που έχουμε εντοπίσει”, δήλωσε ο Fritz. “Αλλά, σε αυτή την ανάλυση διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι νέοι ενήλικες είχαν συμπτώματα για έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου που πολλοί από αυτούς τους νεότερους ασθενείς είχαν πιο προχωρημένη νόσο κατά τη στιγμή της διάγνωσης από ό,τι βλέπουμε συνήθως σε ηλικιωμένους που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο”. Τα άτομα που γεννήθηκαν το 1990 έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ορθού σε σύγκριση με τους νέους ενήλικες που γεννήθηκαν το 1950. Η τάση αυτή έχει ωθήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και άλλες επαγγελματικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην έρευνα για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου και τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης. Το 2021, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου από τα 50 στα 45 έτη. Η Cao, επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, ηγείται ερευνητικής ομάδας που επικεντρώνεται στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου και μοριακών παραλλαγών στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμη έναρξη.

Η ομάδα της είναι από τις πρώτες που ανέφεραν ότι η παχυσαρκία, η παρατεταμένη καθιστική ζωή, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, τα ζαχαρούχα ποτά και άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αν και το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται εδώ και αρκετές δεκαετίες στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των τακτικών κολονοσκοπήσεων και της βελτιωμένης θεραπείας, όλο και περισσότεροι νεότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο σε προχωρημένα στάδια και πολλοί πεθαίνουν από τη νόσο. Μια τέτοια μετατόπιση υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη αναγνώρισης των συμπτωμάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα. “Δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο διαγιγνώσκονται και θα συνεχίσουν να διαγιγνώσκονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναγνώριση αυτών των σημείων και συμπτωμάτων με κόκκινη σημαία και η διεξαγωγή διαγνωστικής εξέτασης το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Cao. “Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διαγνώσουμε τη νόσο νωρίτερα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ανάγκη για πιο επιθετική θεραπεία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και τα ποσοστά επιβίωσης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Οι σύγχρονες θεραπείες

Είναι κατάλληλη για εμάς και τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος παρατηρεί κενά στην εκπαίδευση των γιατρών στην ογκολογία μετά και τη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία"

Γιατί η Σουηδία βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη.

Το μέγεθος του σουτιέν σας επηρεάζει το πόσο ιδρώνετε και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Η Blount πρόσθεσε: «Γινόμαστε πιο καθιστικοί ως κοινωνία, οπότε αν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για να βοηθήσουμε τις γυναίκες να γίνουν πιο δραστήριες ενώ παράλληλα να κάνουν τον αθλητισμό πιο προσιτό, τότε αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Close Icon