Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ρομποτική χειρουργική: Είναι κατάλληλη για εμάς και τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Ρομποτική χειρουργική: Είναι κατάλληλη για εμάς και τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Ρομποτική χειρουργική: Η ιατρική επιστήμη έχει σημειώσει σημαντικές προόδους με νέες τεχνολογίες και θεραπείες να αναδύονται συνεχώς.

Η ιατρική επιστήμη έχει σημειώσει σημαντικές προόδους τα τελευταία 100 χρόνια, με νέες τεχνολογίες και θεραπείες να αναδύονται συνεχώς. Μια τέτοια τεχνολογία είναι η ρομποτική χειρουργική, η οποία έχει αποκτήσει δημοτικότητα πρόσφατα. Αυτή η υποβοηθούμενη από υπολογιστή διαδικασία επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις υψηλής ακρίβειας και ελάχιστα επεμβατικές με τη βοήθεια ρομποτικών οργάνων.

Η ρομποτική χειρουργική είναι ένας λιγότερο επεμβατικός τρόπος για την εκτέλεση πολλών τύπων χειρουργικών επεμβάσεων. Επιπλέον, προσφέρει πρόσθετα οφέλη, όπως μειωμένες ουλές και απώλεια αίματος, ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης και καλύτερα συνολικά αποτελέσματα. Η ρομποτική χειρουργική, γνωστή και ως «roboticare» και «υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική», γίνεται ολοένα και πιο κοινή. Μεταξύ 2018 και 2021, πραγματοποιήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ρομποτικές επεμβάσεις μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς ο αριθμός των ρομποτικών επεμβάσεων αυξάνεται και αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν έξυπνες επιλογές σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη.

Πώς λειτουργούν οι ρομποτικές επεμβάσεις
Ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα έχει μια κονσόλα ελεγχόμενη από υπολογιστή που χρησιμοποιεί ο χειρουργός για να χειριστεί τους ρομποτικούς βραχίονες και τα όργανα. Η κονσόλα παρέχει μια άποψη της χειρουργικής περιοχής μέσω μιας κάμερας 3D υψηλής ανάλυσης που είναι συνδεδεμένη με λογισμικό απεικόνισης. Ο χειρουργός μπορεί να δει την τοποθεσία σε μια οθόνη από το ταμπλό και να χειριστεί τα ρομποτικά όργανα χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια του. Αυτά τα εργαλεία κάνουν τομές, εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς, αφαιρούν αναπτύξεις και νεκρούς ιστούς, καυτηριάζουν τα τραύματα και σφραγίζουν ξανά τα ανοίγματα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική έχει κάποιες βασικές διαφορές. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό σύστημα προσφέρει καλύτερο έλεγχο και πιο επιδέξια χρήση των οργάνων, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εκτελούν λεπτές και ακριβείς κινήσεις που μπορεί να μην είναι δυνατές διαφορετικά. Επιπλέον, η ρομποτική χειρουργική συνήθως περιλαμβάνει μικρότερες τομές, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας αίματος, μόλυνσης και πόνου. Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Οι πιο κοινές ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις
Αρκετοί συνήθεις τύποι ρομποτικής χειρουργικής συμβαίνουν καθημερινά σε χειρουργικές αίθουσες στις ΗΠΑ. Κάθε τύπος προσαρμόζεται για συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις και διαδικασίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Λαπαροσκοπική ρομποτική χειρουργική

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές επεμβάσεις όπως αφαίρεση χοληδόχου κύστης ή διόρθωση κήλης. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή για να ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες και τα εργαλεία για να έχει πρόσβαση στο προσβεβλημένο τμήμα και να εκτελεί μικροσκοπικές χειρουργικές ενέργειες με υψηλή ακρίβεια. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης αντιμετωπίζει διαταραχές όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος της χοληδόχου κύστης και οι κήλες.

  • Γυναικολογική ρομποτική χειρουργική

Aυτή είναι μια από τις πιο κοινές διαδικασίες που εκτελούνται ρομποτικά. Καταστάσεις όπως τα ινομυώματα της μήτρας, η ενδομητρίωση και οι κύστεις των ωοθηκών ωφελούνται από τη χρήση ρομποτικών βοηθών. Όργανα όπως οι βραχίονες Da Vinci εκτελούν επεμβάσεις όπως υστερεκτομές χωρίς ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Το ρομπότ επιτρέπει στους χειρουργούς να βλέπουν καλύτερα και να χρησιμοποιούν περισσότερες μικρές τομές, πράγμα που σημαίνει λιγότερο σωματικό τραύμα, ελάχιστο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.
Καρδιορομποτική χειρουργική. Χρησιμοποιείται για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όπως η διόρθωση της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας ή η παράκαμψη φραγμένων αρτηριών. Τα μηχανικά όργανα επιτρέπουν στους χειρουργούς να χειρουργούν λιγότερο επεμβατικά και με ακρίβεια στην ευαίσθητη καρδιακή περιοχή.

  • Ορθοπεδική ρομποτική χειρουργική

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων αντικατάστασης της άρθρωσης, όπως η απόκτηση νέου γόνατος ή ισχίου. Το ρομπότ βοηθά τον χειρουργό να βάλει τη νέα άρθρωση στη σωστή θέση, ώστε να εφαρμόζει σωστά και να λειτουργεί καλά.

  • Ρομποτική χειρουργική κεφαλής και τραχήλου

Αυτό περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων που προκαλούνται από καρκίνο του λαιμού ή του θυρεοειδούς ή για την ανοικοδόμηση της γνάθου του ασθενούς.

  • Νευροχειρουργικές ρομποτικές επεμβάσεις

Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται για επεμβάσεις στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, όπως η αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο ή η σύντηξη σπονδύλων. Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται επίσης σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η ουρολογία, η χειρουργική του παχέος εντέρου και η χειρουργική μεταμοσχεύσεων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αυτός ο εξοπλισμός επιτρέπει στους χειρουργούς να χειρουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας μικρότερες τομές και ελαχιστοποιεί τη μετεγχειρητική αιμορραγία και τον πόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρομποτική χειρουργική τεχνική  για καρκίνο του πνεύμονα στο Metropolitan General

Ιατρική εξέλιξη στην χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης

Ρομπότ βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στη συγκέντρωση

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών;

Πώς θα αλλάξει η τεχνολογία της ιατρικής μέχρι το 2050;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon