Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σε νεότερους ανθρώπους

Καρκίνος: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σε νεότερους ανθρώπους

Καρκίνος: Από το 2019, το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίστηκε σε ενήλικες κάτω των 55 ετών - από μόλις 11% το 1995, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων των ΗΠΑ, με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία να αναφέρει διπλασιασμό των περιπτώσεων σε άτομα κάτω των 55 ετών σε περίπου 25 χρόνια. Επίσης, σημαντικά περισσότεροι Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με προχωρημένα στάδια της νόσου, λέει η εταιρεία του καρκίνου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Από το 2019, το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίστηκε σε ενήλικες κάτω των 55 ετών – από μόλις 11% το 1995, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο έφτασε το 60% το 2019, από 52% στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το ποσοστό της προχωρημένης νόσου ήταν 57% το 1995 προτού διατεθεί εκτεταμένος έλεγχος.

Οι ειδικοί στον καρκίνο είναι μπερδεμένοι, ειδικά επειδή οι αριθμοί μειώνονται στο συνολικό πληθυσμό. «Δεν γνωρίζουμε τι οδηγεί στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Ahmedin Jemal, ανώτερος αντιπρόεδρος για την επιτήρηση και την επιστήμη της ισότητας στην υγεία στην αντικαρκινική κοινωνία. “Υπάρχει πολλή έρευνα σε εξέλιξη. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πιθανώς η παχυσαρκία ή οι αλλαγές στη διατροφή τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να είναι ένας λόγος, αλλά πραγματικά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί αυτή την ταχεία αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. ” αυτός είπε.

Φέτος περισσότεροι από 153.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου και 52.550 θα πεθάνουν από τη νόσο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι η καλύτερη προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είπε ο Τζεμάλ. Η αντικαρκινική εταιρεία συνιστά να ξεκινά ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην ηλικία των 45 ετών για άτομα με μέσο κίνδυνο. Όμως ο Τζεμάλ είπε ότι μόνο 4 στους 10 ενήλικες εξετάζονται. «Εάν επρόκειτο να αυξήσουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 80%, εκτιμήσαμε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις και θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές», είπε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει μια εξέταση αίματος κοπράνων ή να σας παραπέμψει για κολονοσκόπηση, είπε ο Jemal. Το πλεονέκτημα της κολονοσκόπησης είναι ότι χρειάζεται να γίνεται μόνο κάθε 10 χρόνια, ενώ η άλλη πρέπει να γίνεται ετησίως. Τα εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο περιλαμβάνουν το να είσαι ανασφάλιστος και να μην λάβεις σύσταση για προληπτικό έλεγχο από πρωτοβάθμιο γιατρό, είπε.

Παρόλο που οι νεότεροι ενήλικες αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ο Jemal δεν αναμένει ότι η συνιστώμενη ηλικία για προληπτικό έλεγχο θα μειωθεί. «Είναι πολύ απίθανο γιατί θα υπάρξει ανάλυση κόστους-οφέλους και μεταξύ όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζονται κάτω των 50 ετών, το 43% εμφανίζεται σε ηλικίες 45 έως 49. Επομένως, είναι πολύ απίθανο να έχει κάποιο όφελος εάν επρόκειτο να πήγαινε σε μικρότερη ηλικία», είπε ο Τζεμάλ.

Ο Δρ Τζον Ρίτσι, επικεφαλής χειρουργικής παχέος εντέρου στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ στο Γκρέιτ Νεκ της Νέας Υόρκης, είπε ότι θεραπεύει πολλούς νεότερους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σήμερα. «Εκεί που ήταν σχεδόν ανήκουστο να βλέπουμε κάποιον στα 30 του με καρκίνο του παχέος εντέρου, τώρα το βλέπουμε αρκετά συχνά, δυστυχώς», είπε ο Ricci. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν το οικογενειακό τους ιστορικό, είπε ο Ricci.

«Δεν είναι μόνο καρκίνοι στο οικογενειακό σας ιστορικό, είναι και πολύποδες υψηλού κινδύνου», είπε. Εάν τα στενά μέλη της οικογένειας είχαν περισσότερους από τρεις πολύποδες ή μεγάλους πολύποδες, θα πληροίτε τις προϋποθέσεις για πρώιμη κολονοσκόπηση, είπε ο Ricci. Οι πολύποδες μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο αν δεν αφαιρεθούν. Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και η αιμορραγία — συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου — είναι λόγοι που πρέπει να αξιολογηθούν από τον γαστρεντερολόγο σας. «Όταν έχεις συμπτωματικό καρκίνο, συνήθως είναι πιο μακριά», είπε ο Ricci.

Οι γιατροί πρέπει να συστήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο και οι ασθενείς πρέπει να είναι προληπτικοί και να ρωτούν τον γιατρό τους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, πρόσθεσε. «Απλώς πρέπει να γνωρίζεις ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πια ασθένεια των ηλικιωμένων», είπε ο Ricci. “Είναι μια ασθένεια των μεσήλικων τώρα. Και φαίνεται ότι δεν ελέγχονται αρκετοί άνθρωποι.”

Για την έκθεση, η ομάδα του Τζεμάλ χρησιμοποίησε δεδομένα που ήταν διαθέσιμα μέχρι το 2019 από 50 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι η επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και των σχετικών θανάτων μειώθηκε από 3%-4% ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 1% ετησίως και 2% ετησίως, αντίστοιχα, την περασμένη δεκαετία.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 33% υψηλότερα στους άνδρες (41,5 ανά 100.000) από ό,τι στις γυναίκες (31 ανά 100.000) από το 2015 έως το 2019, πιθανότατα λόγω διαφορών στους παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και το κάπνισμα, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και έχουν σταθεροποιηθεί για τα άτομα 50 έως 64 ετών, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 2% ετησίως σε άτομα κάτω των 50 ετών και σε άτομα 50 έως 54 ετών.

Επιπλέον, οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί από το 2005 περίπου κατά 1% ετησίως σε άτομα κάτω των 50 ετών και κατά σχεδόν 1% σε άτομα 50 έως 54 ετών, λένε οι ερευνητές. Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου είναι μεταξύ των ιθαγενών της Αλάσκας (88,5 ανά 100.000), των Ινδιάνων της Αμερικής (46 ανά 100.000) και των Έγχρωμων (41,7 ανά 100.000). Μεταξύ των λευκών ατόμων, η συχνότητα εμφάνισης είναι 35,7 ανά 100.000. Τα πρότυπα θανάτου είναι παρόμοια, με τα υψηλότερα μεταξύ των Ιθαγενών της Αλάσκας, των Ινδιάνων της Αμερικής και των Έγχρωμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαδικασιών για τον καρκίνο του προστάτη

Γιατί το γλοιοβλάστωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου;

Πώς ο τραυματισμός συνδέεται με τον καρκίνο;

Ποια είναι η φυσιολογική οσμή του κόλπου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις μεγαλύτερη απειλή προς τις γυναίκες από τον καρκίνο;

Καρδιά καρκίνος: Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και ο καρκίνος αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Ωστόσο, για τις γυναίκες, οι καρδιακές παθήσεις

Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά

Έλξη χαρακτηριστικά: Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά: Το φαινόμενο του να νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον εαυτό μας είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και πολύπλευρο. Αυτή η έλξη μπορεί να αναλυθεί μέσω διαφόρων ψυχολογικών,

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Μπορούν τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ασυνεπή μοτίβα ύπνου μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και οι αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ κακών συνηθειών ύπνου και υγείας των νεφρών.

Close Icon