Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιπαρά παχύ έντερο: Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Λιπαρά παχύ έντερο: Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Το ανοσοποιητικό σύστημα περιπολεί τους ιστούς αναζητώντας και εξαλείφοντας τις απειλές. Ορισμένα ανοσοκύτταρα αναζητούν σημάδια ή "ετικέτες" όπως ονομάζονται που διακρίνουν τα φυσιολογικά από τα μη φυσιολογικά κύτταρα

Λιπαρά παχύ έντερο: Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οξέα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Semir Beyaz από το Cold Spring Harbor και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι στα ποντίκια, μια λιπαρή διατροφή διαταράσσει τη σχέση μεταξύ των εντερικών κυττάρων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που περιπολούν αναζητώντας αναδυόμενους όγκους. Η αναδιαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό.


Το ανοσοποιητικό σύστημα περιπολεί τους ιστούς αναζητώντας και εξαλείφοντας τις απειλές. Ορισμένα ανοσοκύτταρα αναζητούν σημάδια ή “ετικέτες” όπως ονομάζονται που διακρίνουν τα φυσιολογικά από τα μη φυσιολογικά κύτταρα. Μια ετικέτα, που ονομάζεται MHC-II, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να στοχεύσουν για να τα καταστρέψουν τα κύτταρα που έχουν ανωμαλίες. Στην κυτταρική επιφάνεια, το MHC-II ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει αυτό το κύτταρο, είτε έχει φθαρεί είτε πρόκειται να γίνει καρκινικό.

Ο Beyaz και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όταν τα ποντίκια έκαναν δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, τα επίπεδα MHC-II καταστέλλονταν στα εντερικά κύτταρα. Τα κύτταρα με μειωμένα επίπεδα αυτών των ετικετών δεν αναγνωρίστηκαν ως μη φυσιολογικά και έτσι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε όγκους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά άλλαξε το εντερικό μικροβίωμα σε ποντίκια (το μείγμα των μικροβίων στο έντερο). Αρκετά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ονομάζονται Helicobacter, αυξάνουν το MHC-II, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εντοπίσουν τα ανώμαλα κύτταρα. Η ομάδα έκανε ένα πείραμα όπου ποντίκια χωρίς αυτά τα βακτήρια στεγάστηκαν με αυτά που τα είχαν. Τα «καθαρά» ποντίκια μολύνθηκαν με τα βακτήρια Helicobacter και παρήγαγαν περισσότερο από την ετικέτα MHC-II.

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν πολλά κόλπα για να μην αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ευρήματα των επιστημόνων προτείνουν έναν νέο τρόπο ενίσχυσης των τρεχουσών θεραπειών ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Η αύξηση της παραγωγής της ετικέτας MHC-II, με δίαιτα, φάρμακα ή αλλαγή των μικροβίων στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μη θυσιάζετε τη γεύση: Υγιεινές, έξυπνες επιλογές για υψηλή χοληστερόλη

Το fast food είναι μονόδρομος για 1 στους 5 γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Με ποιες τροφές μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας έναντι του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon