Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη, προκαλώντας περαιτέρω χρήση ουσιών και εθισμό. Τα δείγματα του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη έκφραση φλεγμονώδους γονιδίου, η οποία μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής νόσου.

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Ορισμένες συσκευές ατμίσματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ατμιστές) αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που βασίζονται σε λοβό μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής σε πολλά συστήματα οργάνων.

Οι επιστήμονες είδαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκάλεσαν μια αξιοσημείωτη αύξηση της φλεγμονής στα μονοπάτια ανταμοιβής του εγκεφάλου και ότι αυτά τα αποτελέσματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη γεύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις όπως ο SARS-CoV-2.

Πάνω από 12 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία που χρησιμοποιούνται ως επιλογή καπνού χωρίς καπνό.

Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-24 ετών. Το 2021, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου άτμισαν τουλάχιστον μία φορά.

Σχεδόν το 85% αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χρήση ατμού με χαμηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης έχουν δείξει φλεγμονώδεις αλλαγές στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό eLife, αποκαλύπτει περισσότερες επιδράσεις της έκθεσης σε αεροζόλ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε διαφορετικά όργανα σε ποντίκια. Αξιολογεί επίσης πώς συγκεκριμένες γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων συμβάλλουν σε τέτοια αποτελέσματα.

Αυτή η έρευνα ηγήθηκε από την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Δρ. Laura Crotty Alexander, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο UC San Diego School of Medicine και επικεφαλής τμήματος Πνευμονικής Κρίσιμης Φροντίδας στο Veterans Affairs San Diego Healthcare System. Επιβεβαίωση προηγούμενων αποδεικτικών στοιχείων

Οι συνέπειες της κατανάλωσης καπνού στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Δεδομένου ότι οι συσκευές ατμίσματος είναι ακόμα σχετικά νέες, τα δεδομένα για τα αποτελέσματά τους είναι περιορισμένα. Σε μια συνέντευξη στο Medical News Today, ο Δρ Santosh Kesari είπε ότι αυτή η μελέτη «επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε πριν για τον καπνό ισχύουν για αυτά τα νεότερα προϊόντα νικοτίνης».

Ο Δρ Kesari είναι νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής του Research Clinical Institute of Providence Southern California. Δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Παρατήρηση φλεγμονωδών δεικτών

Η Δρ. Crotty Alexander και η ομάδα της εστίασαν στην JUUL, μια δημοφιλή μάρκα ατμίσματος στην Αμερική, και στις πιο δημοφιλείς γεύσεις της: μέντα και μάνγκο.

Εξέθεσαν ποντίκια σε αεροζόλ τρεις φορές την ημέρα για 60 λεπτά την ημέρα, για έναν έως τρεις μήνες.

Οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς αυξημένους δείκτες φλεγμονής, πιο αξιοσημείωτα στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία κινήτρων και ανταμοιβής.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη, προκαλώντας περαιτέρω χρήση ουσιών και εθισμό. Τα δείγματα του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη έκφραση φλεγμονώδους γονιδίου, η οποία μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής νόσου. Από την άλλη πλευρά, οι καρδιακοί ιστοί είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει κατασταλμένη ανοσία, καθιστώντας την καρδιά πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να εγγραφούν στον FDA και να υποβάλουν τα προϊόντα τους για έλεγχο

Το κάπνισμα τσιγάρων στις ΗΠΑ έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό το 2020, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ζητά δειγματοληψία του νερού των Χανιών ο ΕΟΔΥ;

ΕΟΔΥ δειγματοληψία: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των θετικών καλλιεργειών κοπράνων για Campylobacter spp στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Οι αξιολογήσεις με αστέρια των νοσοκομείων CMS προσφέρουν περιορισμένο μέτρο χειρουργικής ποιότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ως προς τον κίνδυνο και την αξιοπιστία ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μειώθηκε από 6,80 σε 4,93 τοις εκατό στα νοσοκομεία ενός και πέντε αστέρων, αντίστοιχα, (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 1,86).

Το τακτικό ροχαλητό μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας, προτείνει έρευνα

Εάν αισθάνεστε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούμενα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Ηπατίτιδα Ε: Μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Ηπατίτιδα Ε: Η παρουσία του HEV συσχετίστηκε με κατεστραμμένα σπερματοζωάρια - δυνητικά αλλοιώνοντας τη δομή τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του σπερματικού υγρού.

Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία"

Close Icon