Ρεπορτάζ Υγείας

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη, προκαλώντας περαιτέρω χρήση ουσιών και εθισμό. Τα δείγματα του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη έκφραση φλεγμονώδους γονιδίου, η οποία μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής νόσου.

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Ορισμένες συσκευές ατμίσματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ατμιστές) αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που βασίζονται σε λοβό μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής σε πολλά συστήματα οργάνων.

Οι επιστήμονες είδαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκάλεσαν μια αξιοσημείωτη αύξηση της φλεγμονής στα μονοπάτια ανταμοιβής του εγκεφάλου και ότι αυτά τα αποτελέσματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη γεύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις όπως ο SARS-CoV-2.

Πάνω από 12 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία που χρησιμοποιούνται ως επιλογή καπνού χωρίς καπνό.

Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-24 ετών. Το 2021, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου άτμισαν τουλάχιστον μία φορά.

Σχεδόν το 85% αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χρήση ατμού με χαμηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης έχουν δείξει φλεγμονώδεις αλλαγές στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό eLife, αποκαλύπτει περισσότερες επιδράσεις της έκθεσης σε αεροζόλ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε διαφορετικά όργανα σε ποντίκια. Αξιολογεί επίσης πώς συγκεκριμένες γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων συμβάλλουν σε τέτοια αποτελέσματα.

Αυτή η έρευνα ηγήθηκε από την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Δρ. Laura Crotty Alexander, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο UC San Diego School of Medicine και επικεφαλής τμήματος Πνευμονικής Κρίσιμης Φροντίδας στο Veterans Affairs San Diego Healthcare System. Επιβεβαίωση προηγούμενων αποδεικτικών στοιχείων

Οι συνέπειες της κατανάλωσης καπνού στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Δεδομένου ότι οι συσκευές ατμίσματος είναι ακόμα σχετικά νέες, τα δεδομένα για τα αποτελέσματά τους είναι περιορισμένα. Σε μια συνέντευξη στο Medical News Today, ο Δρ Santosh Kesari είπε ότι αυτή η μελέτη «επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε πριν για τον καπνό ισχύουν για αυτά τα νεότερα προϊόντα νικοτίνης».

Ο Δρ Kesari είναι νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής του Research Clinical Institute of Providence Southern California. Δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Παρατήρηση φλεγμονωδών δεικτών

Η Δρ. Crotty Alexander και η ομάδα της εστίασαν στην JUUL, μια δημοφιλή μάρκα ατμίσματος στην Αμερική, και στις πιο δημοφιλείς γεύσεις της: μέντα και μάνγκο.

Εξέθεσαν ποντίκια σε αεροζόλ τρεις φορές την ημέρα για 60 λεπτά την ημέρα, για έναν έως τρεις μήνες.

Οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς αυξημένους δείκτες φλεγμονής, πιο αξιοσημείωτα στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία κινήτρων και ανταμοιβής.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη, προκαλώντας περαιτέρω χρήση ουσιών και εθισμό. Τα δείγματα του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη έκφραση φλεγμονώδους γονιδίου, η οποία μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής νόσου. Από την άλλη πλευρά, οι καρδιακοί ιστοί είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει κατασταλμένη ανοσία, καθιστώντας την καρδιά πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να εγγραφούν στον FDA και να υποβάλουν τα προϊόντα τους για έλεγχο

Το κάπνισμα τσιγάρων στις ΗΠΑ έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό το 2020, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κακοκαιρία "Elias" - Σε απόλυτη εγρήγορση κάτοικοι και Αρχές υπό τον φόβο νέων πλημμυρών

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος, αναφέρει: «Έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα». Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμη σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, πριν καν προλάβουν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους, περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Νέα κατευθυντήρια γραμμή με 16 συστάσεις προληπτικής φροντίδας για την προώθηση της ισότητας στην υγεία στον Καναδά

"Ορισμένες αλλαγές που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό θα απαιτήσουν κυβερνητική δράση", προτρέπει ο Δρ Περσόντ. "Αυτό περιλαμβάνει τη δημόσια χρηματοδότηση της εξέτασης αίματος (IGRA) για τη φυματίωση, τον αυτοέλεγχο HPV ως προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν οικογενειακό γιατρό (ή πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας)"

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.