ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ορισμένες συσκευές ατμίσματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ή ατμιστές) αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής σε πολλά συστήματα οργάνων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκάλεσαν μια αξιοσημείωτη αύξηση της φλεγμονής στα μονοπάτια ανταμοιβής του εγκεφάλου και ότι αυτά τα αποτελέσματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη γεύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις όπως ο SARS-CoV-2.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χρήση ατμού που αφορούσε χαμηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης έδειξαν φλεγμονώδεις αλλαγές στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και την καρδιά. Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, αποκαλύπτει περισσότερες επιδράσεις της έκθεσης σε αεροζόλ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε διαφορετικά όργανα σε ποντίκια. Αξιολογεί επίσης πώς συγκεκριμένες γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων συμβάλλουν στα αποτελέσματα.

Της έρευνας ηγήθηκε η ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Δρ. Laura Crotty Alexander, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο UC San Diego School of Medicine και επικεφαλής τμήματος Πνευμονικής Κρίσιμης Φροντίδας στο Veterans Affairs San Diego Healthcare System.

Παρατήρηση φλεγμονωδών δεικτών

Η Δρ. Crotty Alexander και η ομάδα της εστίασαν στην JUUL, μια δημοφιλή μάρκα ατμίσματος στην Αμερική, και στις πιο δημοφιλείς γεύσεις της: μέντα και μάνγκο. Εξέθεσαν ποντίκια σε αεροζόλ τρεις φορές την ημέρα για 60 λεπτά την ημέρα, για έναν έως τρεις μήνες. Οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς αυξημένους δείκτες φλεγμονής, πιο αξιοσημείωτα στον εγκέφαλο.

Ανακάλυψαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία κινήτρων και ανταμοιβής. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές, άγχος και κατάθλιψη, προκαλώντας περαιτέρω χρήση ουσιών και εθισμό.

Τα δείγματα του παχέος εντέρου έδειξαν αυξημένη έκφραση φλεγμονώδους γονιδίου, η οποία μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής νόσου. Από την άλλη πλευρά, οι καρδιακοί ιστοί είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει κατασταλμένη ανοσία, καθιστώντας την καρδιά πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις.

Επιδράσεις ειδικά ανάλογα τη γεύση

Σε αυτή τη μελέτη, οι καρδιές ποντικών που εκτέθηκαν σε αερολύματα μέντας ήταν σημαντικά πιο ευαίσθητες σε ορισμένες από τις επιπτώσεις της βακτηριακής πνευμονίας σε σύγκριση με ποντίκια που εκτέθηκαν σε αερολύματα με γεύση μάνγκο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα όργανα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μέντας μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε λοιμώξεις, όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να εγγραφούν στον FDA και να υποβάλουν τα προϊόντα τους για έλεγχο

Το άτμισμα συνδέεται με τον προδιαβήτη

Ηλεκτρονικά τσιγάρα - 60% των πρώην καπνιστών ξανάρχισε το κάπνισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.