Ρεπορτάζ Υγείας

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ορίστηκε εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τη στρατηγική των εμβολίων [pic]

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ορίστηκε εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τη στρατηγική των εμβολίων [pic]

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Με απόφασή του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ορίστηκε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στην ομάδα εργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε. που στόχο έχει το σχεδιασμό για την έγκαιρη χρήση εμβολίων, ο οικονομολόγος Υγείας, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κος Κωνσταντίνος Αθανασάκης. Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η επεξεργασία ενός  «εθνικού προσαρτήματος» (national addendum), το οποίο θα συμπληρώνει την διαδικασία της ΕΕ σχετικά με την εναρμονισμένη επιστημονική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) με λεπτομέρειες σχετικά με την εθνική εφαρμογή.

Μίνι βιογραφικό

Ο Κώστας Αθανασάκης έχει γεννηθεί στα Τρίκαλα. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της σχολής ΝΟΠΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην “Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας”, του ομωνύμου Διατμηματικού-Διαπανεπιστημιακού ΠΜΣ και τίτλων εξειδίκευσης στην Οικονομική Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό πεδίο της Οικονομικής Αξιολόγησης.

Έχει εργαστεί επί τετραετία για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με καθήκοντα αρχικά στο Γραφείο Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης και μετέπειτα στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας. Από το 2007 είναι Συνεργάτης Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με κύριο αντικείμενο την Οικονομική Αξιολόγηση των παρεμβάσεων και της τεχνολογίας υγείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, επίσης, τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και την πολιτική υγείας. Athanasakis.pdf

Athanasakis-K.jpg

Υπενθυμίζουμε ότι  πρόσφατα με υπουργική απόφαση συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει ως πρώτιστο στόχο τη διαμόρφωση, επικαιροποίηση και προσαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. H εν λόγων επιτροπή απαρτίζεται από 17 μέλη, χωρίς αναπληρωτές, τα οποία και ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά:

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Πρόεδρος.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Οικονομολόγος Υγείας, Συνεργάτης της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

ΓΚΟΥΡΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ, Διευθύντρια Διεθνούς Ελέγχου, Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

ΚΑΡΝΕΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, Γενικός Αρχίατρος, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

ΛΑΓΙΟΥ ΠΑΓΩΝΑ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΡΟΗΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Καθηγητής Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, τ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Γενικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, με βαθμό Διευθυντή, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

ΤΣΟΛΙΑ ΜΑΡΙΖΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.

ΧΡΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

emvolio.jpg

 

Έργο της Εθνικής Επιτροπής είναι η γνωμοδότηση για τα εξής ζητήματα:

  • Περιοδική διαμόρφωση, επικαιροποίηση και προσαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και των εν γένει συστάσεων εμβολισμού για τον γενικό πληθυσμό παιδιών και ενηλίκων, βάσει συστηματικής επιστημονικής τεκμηρίωσης, επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας και οικονομικής στάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
  • Συστάσεις εμβολιασμού για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων ασθενών με καθορισμένα προβλήματα υγείας, ατόμων με χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν σε σοβαρή νόσο καθώς και κοινωνικών ομάδων σε υψηλό κίνδυνο νόσησης.
  • Συστάσεις εμβολιασμού για επαγγελματίες υγείας ή άτομα που ασκούν άλλα επαγγέλματα ή δραστηριότητες με σκοπό την προστασία των ασθενών ή άλλων ομάδων του πληθυσμού.
  • Συστάσεις εμβολιασμού σε περίπτωση επιδημιών, πανδημιών και έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένου του καθορισμού προτεραιοτήτων εμβολιασμού.
  • Προτάσεις για τη διαμόρφωση πληθυσμιακών προγραμμάτων εμβολιασμού στη χώρα ή σε επιμέρους ομάδες, παρακολούθηση της εφαρμογής τους και παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων για νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

vaccine.jpg

  • Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση επάρκειας εμβολίων και ορών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της χώρας.
  • Προσδιορισμός ή τροποποίηση τεχνικών προδιαγραφών εμβολίων και ορών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και ειδικότερα τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις περιπτώσεις που αυτό έχει θέση.
  • Καθορισμός διαδικασιών που διασφαλίζουν την επιστημονική τεκμηρίωση, τη διαφάνεια και την επιστημονική ακεραιότητα στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τη συμπερίληψη εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καθώς και την εν γένει διαμόρφωση συστάσεων εμβολιασμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ στη Σάμο

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο

Σεισμός- Σάμος: Σεισμός 6,7 ρίχτερ στην Σάμο. Ισχυρός σεισμός  μεγάλης διάρκειας και με μέγεθος 6,7 ρίχτερ έγινε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Έντονα αισθητός στην Τουρκία έγινε ο σεισμός μεγέθους 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου. Ιδιαίτερα ταρακούνησε τη Σμύρνη, το Μπαλίκεσιρ, το Αϊδίνιο ενώ έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη. Στην πόλη της […]

Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας

Τσιόδρας- Κορωνοϊός: Μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού. Στο 31 Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα στο διαδίκτυο, φιλοξένησε την διάλεξη του καθηγητή.  Στην διάλεξη με θέμα Covid-19: Ελλάδα και  κόσμος ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ο λόγος που η ασθένεια έγινε πανδημία, είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ανέφερε πως το ποσοστό των […]

Θετικά στον κορωνοϊό 252 τεστ στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη- Rapid Test: 3402 έλεγχοι, αρκετά τα θετικά τεστ. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν, εχθές, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πραγματοποιήθηκαν 3402 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν διακόσια πενήντα δύο (252) θετικά δείγματα (7.4%), με διάμεση ηλικία τα […]

Ακόμα και αν ανακαλυφθεί το εμβόλιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού

Κούβελας καθηγητής: 20.000 θάνατοι μέχρι το τέλος της πανδημίας. Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας μίλησε σήμερα το πρωί σε εκπομπή του Σκαϊ και μεταξύ άλλων είπε:”Η χαμένη ευκαρία για την Ελλάδα, έγκειται στο ότι είχαμε τον καιρό να πάρουμε μέτρα και μάλιστα νωρίτερα. Είχαμε υποδομές- για κάποιο λόγο όχι κατανοητές […]

Ο κορωνοϊός σαρώνει

Κορονοϊός Κρούσματα: 1547 ημερήσια κρούσματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση ΕΟΔΥ 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. 4003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι […]

Στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού Ιωάννινα και Σέρρες

Κορωνοϊός lockdown: Στο κόκκινο Ιωάννινα- Σέρρες, lockdown Θεσσαλονίκη.  Τέσσερις περιοχές έχουν περάσει στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, ακολουθούν τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.  Από σήμερα, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο […]