Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΟ: Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη χρήση ατομικού αθλητικού νάρθηκα δοντιών

ΕΟΟ: Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη χρήση ατομικού αθλητικού νάρθηκα δοντιών

ΕΟΟ: Καμπάνια για την αναγκαιότητα χρήσης εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την παιδική ηλικία στους μικρούς αθλούμενους.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Επισκέψου τον οδοντίατρό σου για το δικό σου αθλητικό νάρθηκα δοντιών και παίξε με ασφάλεια» για την αναγκαιότητα χρήσης εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την παιδική ηλικία στους μικρούς αθλούμενους.

Στο σποτ ευαισθητοποίησης το οποίο γυρίστηκε με την ευγενική συμμετοχή του χρυσού Ολυμπιονίκη και πατέρα δύο μικρών παιδιών Λευτέρη Πετρούνια αναδεικνύεται ο ατομικός αθλητικός νάρθηκας, το γνωστό σε όλους μας μασελάκι, ως το πιο αποτελεσματικό μέσο στην πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών στα αθλήματα επαφής αλλά και σε ομαδικά αθλήματα (πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, υδατοσφαίριση, skateboarding, ενόργανη γυμναστική κ.α.)

O Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης σημείωσε: «Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ένα θέμα δημόσιας υγείας για το οποίο ίσως οι γονείς αλλά και οι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως την σημασία του. Οι τραυματικές οδοντικές κακώσεις στον αθλητισμό θεωρούνται πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της μεγάλης συχνότητας τους, αλλά και των σωματικών, φυσιολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τους.

Πρόσθετα, όταν συμβαίνουν σε νέες ηλικίες, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των εφήβων. Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας τον οποίο κάθε μικρός αθλητής μπορεί να αποκτήσει με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο του αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα πρόληψης που θα τον προστατεύει καθώς ασκεί και χαίρεται το άθλημα της επιλογής του». Με τον εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις προκατασκευασμένων ναρθήκων, ο αθλητής μπορεί:

  • να αναπνέει ελεύθερα,
  • να μιλάει άνετα,
  • και να επικοινωνεί με τους συμπαίχτες του χωρίς να του πέφτει, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δόντια και τα υποκείμενα κόκκαλα καθώς και τις αρθρώσεις στο κρανίο.

Ταυτόχρονα ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας επιτρέπει στα παιδιά που τον φορούν να μην υποφέρουν από τραυματισμούς στα ούλα και στα μάγουλα από τον ίδιο το νάρθηκα. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο με πρώτη την τερηδόνα με τους τραυματισμούς δοντιών και προσώπου να προσβάλουν το 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1/3 των τραυματισμών αυτών συμβαίνει κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Τα μεταλλικά εμφυτεύματα μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα

Φροντίδα και αποκατάσταση του στόματός σας μετά από εξαγωγή

Tips για πιο υγιή δόντια και ούλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.