ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στόμα υγεία: Ο αντίκτυπος της τροφής και της διατροφής στη στοματική σας υγεία

Στόμα υγεία: Ο αντίκτυπος της τροφής και της διατροφής στη στοματική σας υγεία

Στόμα υγεία: Οι διατροφικές συνήθειες έχουν βαθιά επίδραση στη στοματική και οδοντική μας υγεία.

Οι διατροφικές συνήθειες και τα συστατικά των τροφίμων μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη στοματική και οδοντική μας υγεία. Αυτό που τρώμε, πόσο τρώμε και πότε τρώμε μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την στοματική κατάσταση. Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν τα δόντια και τα ούλα σας, άλλα μπορούν να επιδεινώσουν ασθένειες όπως η τερηδόνα, οι μολύνσεις των ούλων και οι καρκίνοι του στόματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη στοματική μας υγεία.

Πώς συνδέεται η στοματική υγεία με τις διατροφικές συνήθειες;
Τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας με 2 τρόπους — άμεσα μέσω της επαφής με επιβλαβή συστατικά όταν τρώμε (τοπικές επιδράσεις) — και έμμεσα μέσω της απορρόφησης συστατικών στο αίμα (συστημικές επιδράσεις). Οι τύποι φαγητού που παίρνετε, η ποσότητα, η συχνότητά τους, ο χρόνος λήψης και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να προστεθούν και να αντικατοπτρίζουν τη στοματική σας υγεία.

  • Είδος τροφών

Tα τρόφιμα είναι θρεπτικά ή άδεια — με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία. Πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο ό,τι τρώμε σε μια μέρα.

  • Σάκχαρα

Όλα τα σάκχαρα, σε διαφορετικές μορφές, έχουν μακροχρόνια σχέση με την κοιλότητα των δοντιών. Η μελέτη ορόσημο της Vipeholm κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σάκχαρα σε κολλώδη τρόφιμα, που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων, συνδέονται με σημαντική αύξηση της τερηδόνας.

  • Ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης τροφής

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και σνακ χωρίς να αφιερώνετε χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τον κίνδυνο και συμβουλεύει ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε φορά που έχετε ζάχαρη, τα δόντια σας δέχονται επίθεση με οξύ.

  • Διατροφικές συνήθειες

Τα διατροφικά πρότυπα υπαγορεύουν επίσης τις βλάβες που προκαλούνται στα δόντια. Η λήψη σακχάρων μεταξύ των γευμάτων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας παρά με τα γεύματα. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της υπερφαγίας.

Πώς οι σωστές τροφές βελτιώνουν τη στοματική υγεία;

Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός είναι θεμελιώδεις αιτίες της πρόωρης απώλειας των δοντιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής γεμάτη με λαχανικά και φρούτα, η μείωση της πρόσληψης λίπους και η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα στοματικά έλκη

Γιατί έχει σημασία η γεύση της οδοντόκρεμας;

Από πού προέρχεται ο έρπης και πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;

Καθημερινές συνήθειες που τα δόντια σας θα σας ευγνωμονούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα