Αυτοφροντίδα

Εξαγωγή δοντιού: Φροντίδα και αποκατάσταση του στόματός σας μετά από εξαγωγή

Εξαγωγή δοντιού: Φροντίδα και αποκατάσταση του στόματός σας μετά από εξαγωγή

Εξαγωγή δοντιού: Η αφαίρεση δοντιών ή η εξαγωγή δοντιών είναι απαραίτητη όταν τα δόντια δεν μπορούν πλέον να αποκατασταθούν.

Η αφαίρεση δοντιών ή η εξαγωγή δοντιών είναι απαραίτητη όταν τα δόντια δεν μπορούν πλέον να αποκατασταθούν. Οι συνήθεις αιτίες για την εξαγωγή είναι τερηδόνα, μολύνσεις των ούλων, περικορωνίτιδα ή μερικώς ανατολή δόντια. Η αφαίρεση δοντιών είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών — αλλά μπορεί να σχετίζεται με επιπλοκές. Επομένως, εάν σκέφτεστε να αφαιρέσετε ένα δόντι, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε μετά τη διαδικασία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Κανείς δεν απολαμβάνει το τράβηγμα ενός δοντιού, αλλά συχνά, η εξαγωγή δοντιού είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους. Ωστόσο, η σωστή μετεγχειρητική στοματική φροντίδα θα αποτρέψει προβλήματα και μολύνσεις. Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να φροντίζετε το στόμα σας μετά την εξαγωγή δοντιού.

Ποιες είναι οι συχνές επιπλοκές μετά την αφαίρεση δοντιών;
Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους. Στην εξαγωγή δοντιών, οι κίνδυνοι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τον αριθμό των δοντιών που τραβιούνται, την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τη χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Εδώ είναι μερικές πιθανές επιπλοκές που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μετά την αφαίρεση ενός δοντιού.

1.Αιμορραγία

Μία από τις κοινές αιτίες υπερβολικής αιμορραγίας 24-48 ώρες μετά την επέμβαση είναι η απώλεια θρόμβων αίματος στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Λίγο αίμα μπορεί να χυθεί από την περιοχή μετά την επέμβαση, αλλά οι παρατεταμένες περίοδοι αιμορραγίας χρειάζονται προσοχή.

2.Πόνος και πρήξιμο

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο και πρήξιμο στο πλάι της αφαίρεσης των δοντιών. Επιπλέον, τραύμα ή ρήξεις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή ενός μεγάλου χειρουργικού χρόνου μπορεί να πυροδοτήσουν φλεγμονή.
Αδυναμία ανοίγματος στόματος. Το να κρατάτε το στόμα σας ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κουράσει τους μύες της γνάθου σας. Μερικές φορές, η βλάβη των νεύρων ή των συνδέσμων μπορεί επίσης να προκαλέσει περιορισμένο άνοιγμα του στόματος (τρισμός).

3.Στεγνή υποδοχή

Η ξηρή υποδοχή είναι μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται την τρίτη ημέρα μετά την εξαγωγή. Όταν ένας θρόμβος αίματος δεν σχηματιστεί ή απομακρύνεται από το σημείο που τραβήχτηκε το δόντι, το οστό και τα νεύρα εκτίθενται, προκαλώντας πόνο. Είναι κοινό με φρονιμίτες και προσβεβλημένους γομφίους.

4.Καθυστέρηση στην επούλωση

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός, επομένως ο χρόνος επούλωσης μπορεί να διαφέρει, ακόμα κι αν ακολουθήσετε πλήρως τις συμβουλές του οδοντιάτρου.

Εντός 24 ωρών μετά την επέμβαση
Κάντε μια απαλή διατροφή. Μπορείτε να φάτε μαλακά τρόφιμα και υγρά, μία ώρα μετά την επέμβαση. Συνεχίστε μια μαλακή δίαιτα για 24 ώρες μετά την αφαίρεση των δοντιών. Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν επίσης τον περιορισμό της μάσησης με την πληγείσα πλευρά του στόματος. Ξεκουραστείτε. Είναι καλό αν μπορείτε να ξεκουραστείτε μετά την αφαίρεση δοντιού ειδικά εάν περιλαμβάνει την αφαίρεση φρονιμίτη ή γομφίων δοντιών. Ένας οδοντίατρος μπορεί να σας ζητήσει να αποφύγετε τις βαριές ασκήσεις εντός μιας ημέρας από την επέμβαση. Πρέπει να λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των παυσίπονων, χορηγούνται συνήθως μετά την αφαίρεση ενός δοντιού.


Μη φτύνετε και μην ρουφήξετε για κανένα λόγο. Ενέργειες όπως το βίαιο φτύσιμο, το πιπίλισμα σε ένα καλαμάκι ή το ρίξιμο νερού στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια του θρόμβου από την υποδοχή. Μόλις χαθεί ο θρόμβος, υπάρχουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς αιμορραγίας, της ξηροφθαλμίας, του πόνου και της λοίμωξης. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα. Συνιστώνται ψυχρές συμπιέσεις για τις πρώτες 24 ώρες. Προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία ελέγχει την υπερβολική ροή αίματος και υγρών και βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος του στόματος και φυσικά αποφύγετε το βούρτσισμα ή τον έλεγχο της περιοχής της υποδοχής .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές αυτοφροντίδας για την εξαγωγή του φρονιμίτη σας

Πώς να ανακάμψετε μετά από την εξαγωγή ενός δοντιού

Μετά την εξαγωγή του δοντιού, δεν πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Γιατί πέφτουν τα δόντια μας ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 Τρόποι χαλάρωσης από το άγχος και τη ρουτίνα

Αυτοφροντίδα: Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές αυτοφροντίδας που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.