Οδοντιατρική

Μετά την εξαγωγή του δοντιού, δεν πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Μετά την εξαγωγή του δοντιού, δεν πρέπει να πάρω αντιβίωση;

«Μετά την εξαγωγή του δοντιού, δεν πρέπει να πάρω αντιβίωση; Για να αντιμετωπίσω την ουλίτιδα που με ταλαιπωρεί δεν θα μου δώσετε φάρμακα; Πόναγε το δόντι μου και πήρα μία αντιβίωση που είχα στο σπίτι. Γιατί δεν μου πέρασε ο πόνος;». Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι οδοντίατροι.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η αντιβίωση θα τους θεραπεύσει τον πόνο στο στόμα και ζητάνε από τον οδοντίατρό τους να τους δώσει αντιβίωση!

Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν θεραπεύουν. «Η επέμβαση του οδοντιάτρου θα διώξει τον πόνο από το στόμα του ασθενούς και όχι η αντιβίωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Φώτης Τζέρμπος και προσθέτει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς αντιβιοτικά από μόνοι τους πριν καν επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι η υπερβολική και πολλές φορές λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί την αντοχή των μικροβίων, πρόβλημα που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, σημειώνει ο κ. Τζέρμπος. Όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής, 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 700.000 παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και όπως προβλέπεται, εάν δεν υπάρξουν άμεσα δράσεις, το 2050 οι λοιμώξεις θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. «Η ορθολογική χρήση σημαίνει χορήγηση αντιβιοτικού από τον ιατρό εάν και εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη, στη σωστή δόση, στη σωστή συχνότητα και για το σωστό χρονικό διάστημα» διευκρινίζει ο κ. Τζέρμπος.

Ο μόνος αρμόδιος για την χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος είναι ο ιατρός. Αυτός είναι που ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα κρίνει εάν χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικού. Για παράδειγμα, ο κ. Τζέρμπος αναφέρει πως «ένα φυσιολογικό μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) μετά από μία χειρουργική εξαγωγή δοντιού δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης αντιβίωσης, όπως επίσης η προληπτική χορήγησή του δεν συνεπάγεται μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο ή οίδημα».

Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην λαμβάνουν από μόνοι τους αντιβίωση αλλά και να μην ζητάνε αντιβίωση κάθε φορά που τελειώνει η επίσκεψή τους στο οδοντιατρείο, λέγοντας πως «αν πάρω αντιβίωση, δεν θα αποφύγω τα χειρότερα;».
Σύμφωνα με τον ΟΣΠ, τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν συντρέχουν οι κατάλληλοι λόγοι, όπως σε περιπτώσεις ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και σε φλεγμονές των δοντιών και του στόματος, όπως περιοδοντίτιδα και περιστεφανίτιδα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σημειώνουν τα μέλη του ΟΣΠ και τονίζουν ότι ο οδοντίατρος είναι εκείνος που διαγιγνώσκει το πρόβλημα και δίνει κάθε φορά τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό .  Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και […]