Ρεπορτάζ Υγείας

Εγκέφαλος Γήρανση: Ειδικό λιπίδιο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο

Εγκέφαλος Γήρανση: Ειδικό λιπίδιο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο

"Στόχος μας είναι τώρα να διεξάγουμε προκλινικές μελέτες για να καθορίσουμε αν τα διατροφικά ωμέγα-3 LPC μπορούν να βοηθήσουν στην επαναμυελίνωση των κατεστραμμένων αξόνων στον εγκέφαλο", πρόσθεσε ο καθηγητής Silver. "Η ελπίδα μας είναι ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση -ή ακόμη και στη βελτίωση- της μυελίνωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης".

Εγκέφαλος Γήρανση: Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη απέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει μια ειδική πρωτεΐνη-μεταφορέας στη ρύθμιση των εγκεφαλικών κυττάρων που εξασφαλίζουν την προστασία των νεύρων από καλύμματα που ονομάζονται χιτώνες μυελίνης. Τα ευρήματα, τα οποία ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης στο περιοδικό Περιοδικό Κλινικών Ερευνών (Journal of Clinical Investigation), θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο. Μια μονωτική μεμβράνη που περιβάλλει τα νεύρα, οι θήκες μυελίνης διευκολύνουν τη γρήγορη και αποτελεσματική αγωγή των ηλεκτρικών σημάτων σε όλο το νευρικό σύστημα του σώματος. Όταν η θήκη μυελίνης καταστραφεί, τα νεύρα μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν και να προκαλέσουν νευρολογικές διαταραχές. Με τη γήρανση, οι θήκες μυελίνης μπορεί φυσιολογικά να αρχίσουν να εκφυλίζονται, γι’ αυτό και συχνά οι ηλικιωμένοι χάνουν τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες.

“Η απώλεια των χιτώνων μυελίνης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης και σε νευρολογικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο Δρ Sengottuvel Vetrivel, ανώτερος ερευνητής του προγράμματος καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών (CVMD) του Duke-NUS και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. “Η ανάπτυξη θεραπειών για τη βελτίωση της μυελίνωσης -του σχηματισμού του περιβλήματος της μυελίνης- κατά τη γήρανση και την ασθένεια έχει μεγάλη σημασία για την ανακούφιση από τυχόν δυσκολίες που προκαλούνται από τη μείωση της μυελίνωσης”. Για να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τον ρόλο της Mfsd2a, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τη λυσοφωσφατιδυλοχολίνη (LPC) -ένα λιπίδιο που περιέχει ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ- στον εγκέφαλο ως μέρος της διαδικασίας μυελίνωσης. Από όσα είναι γνωστά, γενετικά ελαττώματα στο γονίδιο Mfsd2a οδηγούν σε σημαντικά μειωμένη μυελίνωση και σε μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται μικροκεφαλία, η οποία προκαλεί το κεφάλι του μωρού να είναι πολύ μικρότερο από ό,τι θα έπρεπε. Σε προκλινικά μοντέλα, η ομάδα έδειξε ότι η αφαίρεση του Mfsd2a από πρόδρομα κύτταρα που ωριμάζουν σε κύτταρα που παράγουν μυελίνη – γνωστά ως ολιγοδενδροκύτταρα – στον εγκέφαλο οδήγησε σε ανεπαρκή μυελίνωση μετά τη γέννηση. Περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλουχίας RNA ενός κυττάρου, έδειξαν ότι η απουσία του Mfsd2a προκάλεσε τη μείωση της δεξαμενής μορίων λιπαρών οξέων -ιδιαίτερα των ωμέγα-3 λιπαρών- στα πρόδρομα κύτταρα, εμποδίζοντας τα κύτταρα αυτά να ωριμάσουν σε ολιγοδενδροκύτταρα που παράγουν μυελίνη. “Η μελέτη μάς δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπίδια LPC δρουν ως παράγοντες εντός του εγκεφάλου για να κατευθύνουν την ανάπτυξη των ολιγοδενδροκυττάρων, μια διαδικασία που είναι κρίσιμη για τη μυελίνωση του εγκεφάλου”, εξήγησε ο καθηγητής David Silver, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών CVMD. “Αυτό ανοίγει πιθανούς δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών και συμπληρωμάτων διατροφής με βάση τα ωμέγα-3 λιπίδια LPC που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυελίνης στον γηράσκοντα εγκέφαλο – και ενδεχομένως για τη θεραπεία ασθενών με νευρολογικές διαταραχές που προέρχονται από μειωμένη μυελίνωση”. Προηγουμένως, ο καθηγητής Silver και το εργαστήριό του ανακάλυψαν το Mfsd2a και συνεργάστηκαν στενά με άλλες ομάδες για να καθορίσουν τη λειτουργία των λιπιδίων LPC στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Η τρέχουσα έρευνα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της μεταφοράς λιπιδίων για την ανάπτυξη των πρόδρομων κυττάρων των ολιγοδενδροκυττάρων.

“Στόχος μας είναι τώρα να διεξάγουμε προκλινικές μελέτες για να καθορίσουμε αν τα διατροφικά ωμέγα-3 LPC μπορούν να βοηθήσουν στην επαναμυελίνωση των κατεστραμμένων αξόνων στον εγκέφαλο”, πρόσθεσε ο καθηγητής Silver. “Η ελπίδα μας είναι ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση -ή ακόμη και στη βελτίωση- της μυελίνωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης”. “Ο καθηγητής Silver είναι αδιάκοπος στη διερεύνηση του εκτεταμένου ρόλου της Msdf2a από τότε που ανακάλυψε αυτή τη σημαντική πρωτεΐνη μεταφοράς λιπιδίων, υπονοώντας τους πολλούς πιθανούς τρόπους θεραπείας όχι μόνον του γηράσκοντος εγκεφάλου αλλά και άλλων οργάνων στα οποία η πρωτεΐνη παίζει ρόλο”, δήλωσε ο καθηγητής Patrick Casey, ανώτερος αντιπρύτανης έρευνας. “Είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε τον καθηγητή Silver και την ομάδα του να διαμορφώνουν την κατανόησή μας για τους ρόλους που διαδραματίζουν αυτά τα εξειδικευμένα λιπίδια μέσω των πολλών ανακαλύψεών τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πιθανά βήματα για την αποκάλυψη υπερηλικιωμένων

Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε διαλογισμό;

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες για άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.

Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.

Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

"Στη συνέχεια φτάνουμε στα βασικά: την καλή υγιεινή των χεριών. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Και στη συνέχεια εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και να μπορούμε να λάβουμε καλά μέτρα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους".

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".