ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΦΕΤ: Οδηγίες στους καταναλωτές για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι

ΕΦΕΤ: Οδηγίες στους καταναλωτές για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι

ΕΦΕΤ: Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μας συμβουλεύει για την ασφαλή αγορά τροφίμων, αλλά και για την κατανάλωση τους στα πασχαλινά τραπέζια τόσο το βράδυ της Αναστάσεως όσο και ανήμερα της μεγάλης γιορτής της ορθοδοξίας. Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Συμβουλές – οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι

  • Αρχικά, να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.
  • Να δίνουμε προσοχή στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: “ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ”, “ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ”).
  • Να τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος), από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. σαλάτες), για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Να αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Επίσης, να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Να προσέχουμε τις θερμοκρασίες! Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους. Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά. Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Να προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα και να φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών.

 

ΕΦΕΤ: Πρακτικές συμβουλές για το Πάσχα

Για τα αμνοερίφια: Αν επιλέξουμε αγορά ολόκληρου σφαγίου ή ενός ημιμορίου από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα αυγού, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.

Οι τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων

Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “λαμπρού κυανού” δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Τέλος, τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Για τα σπλάχνα και το κρέας

Προσέχουμε να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες). Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: “ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ”, “ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ”).

Για τα αυγά

  • Τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα για “τσούγκρισμα”, είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά. Ο κατάλληλος χειρισμός τους μας προστατεύει από μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.
  • Για να κάνουμε την επιλογή μας, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  • Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
  • Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε ξεχωριστό χώρο από τα φρέσκα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε εντός μιας εβδομάδας.
  • Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

 

Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας: Αυξάνονται οι έλεγχοι λόγω Σαρακοστής και Πάσχα

Πασχαλινό τραπέζι: Ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake για να το απογειώσετε

Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των διαβητικών

Πάσχα: Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λατινική Αμερική: Η ΠΦΥ έχει αποτρέψει περισσότερους από 300.000 θανάτους παιδιών

Λατινική Αμερική: Η ΠΦΥ τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποτρέψει περισσότερους από 300.000 θανάτους παιδιών σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 140.000 έως το 2030 σε ένα σενάριο οικονομικής κρίσης.

ΙΣΑ: Ο ιατρικός κόσμος αιφνιδιάστηκε με την απόφαση για την έναρξη ειδικότητας

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τέτοια θεσμικές αλλαγές που επηρεάζουν θεμελιωδώς την πορεία κάθε νέου ιατρού θα πρέπει να είναι απόρροια διαβούλευσης και συναίνεσης, ενώ όταν επέλθουν θα πρέπει να περιλαμβάνουν και να προβλέπουν μία μεταβατική περίοδο.

ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για κρούσματα παρβοϊού σε παιδικό σταθμό

ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκη: Ο ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον παρβοϊό λόγω προηγούμενων λοιμώξεων που εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Γεννηματάς: Τι απαντά το νοσοκομείο στις καταγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη;

Γεννηματάς: Οι συγκεκριμένες φωτογραφικές απεικονίσεις, έχουν σκοπό να προκαλέσουν (τεχνητά), δυσμενή εντύπωση, σε Νοσοκομειακή Μονάδα Πρώτης Γραμμής, ως το Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» , το οποίο, καθημερινά και ιδίως στις Γενικές Εφημερίες, ανταποκρίνεται με απόλυτη πληρότητα στις ανάγκες Δημόσιας Υγείας.