Ρεπορτάζ Υγείας

Διαβήτης Τύπου 2: Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης της νόσου

Διαβήτης Τύπου 2: Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης της νόσου

"Η ανίχνευση του διαβήτη τύπου 2 T2D μέσω της ακετόνης στα ούρα είναι ασφαλής, μη επεμβατική, γρήγορη και ακριβής", δήλωσε ο Xu Wei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. "Ελπίζουμε ότι η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον έλεγχο και τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 T2D".

Διαβήτης Τύπου 2: Ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων διαβήτη. Έχει γίνει μια συχνή μεταβολική νόσος και αναμένεται να επηρεάσει 380 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2025. Επί του παρόντος, οι κλινικά χρησιμοποιούμενες διαγνωστικές δοκιμασίες βασίζονται κυρίως στη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα και στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c). Παρόλο που οι μέθοδοι αυτές είναι εξαιρετικά ακριβείς, είναι όλες επεμβατικές εξετάσεις που βασίζονται σε δειγματοληψία αίματος. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Shen Chengyin από τα Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών Hefei (HFIPS) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) αναζητούσε μια νέα μη επεμβατική μέθοδο διαλογής για την αντιμετώπιση της ασθένειας του διαβήτη τύπου 2 T2D.

Χρησιμοποιώντας μια αυτοαναπτυγμένη φασματομετρία αντίδρασης μεταφοράς πρωτονίων-μαζών (PTR-MS), οι ερευνητές ανίχνευσαν πτητικές οργανικές ενώσεις στα ούρα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 T2D και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Talanta. Η μελέτη βασίστηκε στην ανίχνευση της ακετόνης στα ούρα με PTR-MS. Η ακετόνη των ούρων είναι μία από τις κετόνες που παράγονται από τον μεταβολισμό του λίπους. Λόγω της ανεπαρκούς αξιοποίησης και αποθήκευσης της γλυκόζης στο αίμα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 T2D θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό της ακετόνης στα ούρα. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 180 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 T2D και 180 υγιείς εθελοντές για μια πολυκεντρική μελέτη. Δημιουργήθηκε ένα διαγνωστικό μοντέλο με ακρίβεια 81,3% και κατώφλι 690,1 ppbv με τη χρήση της ακετόνης στα ούρα στο πρώτο κέντρο. Το μοντέλο επικυρώθηκε σε δύο άλλα κέντρα με παρόμοια αποτελέσματα. Επιπλέον, η ακρίβεια αυτής της μεθόδου ήταν συγκρίσιμη με τη διαγνωστική μέθοδο που χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική. “Η ανίχνευση του διαβήτη τύπου 2 T2D μέσω της ακετόνης στα ούρα είναι ασφαλής, μη επεμβατική, γρήγορη και ακριβής”, δήλωσε ο Xu Wei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ελπίζουμε ότι η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον έλεγχο και τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 T2D”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες της COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η βιταμίνη D συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Μια ζοφερή πρόβλεψη για διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους έως το 2050

Δεν έχουν όλες οι παιδιατρικές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.