Ρεπορτάζ Υγείας

Διαβήτης Τύπου 2: Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης της νόσου

Διαβήτης Τύπου 2: Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης της νόσου

"Η ανίχνευση του διαβήτη τύπου 2 T2D μέσω της ακετόνης στα ούρα είναι ασφαλής, μη επεμβατική, γρήγορη και ακριβής", δήλωσε ο Xu Wei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. "Ελπίζουμε ότι η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον έλεγχο και τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 T2D".

Διαβήτης Τύπου 2: Ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων διαβήτη. Έχει γίνει μια συχνή μεταβολική νόσος και αναμένεται να επηρεάσει 380 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2025. Επί του παρόντος, οι κλινικά χρησιμοποιούμενες διαγνωστικές δοκιμασίες βασίζονται κυρίως στη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα και στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c). Παρόλο που οι μέθοδοι αυτές είναι εξαιρετικά ακριβείς, είναι όλες επεμβατικές εξετάσεις που βασίζονται σε δειγματοληψία αίματος. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Shen Chengyin από τα Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών Hefei (HFIPS) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) αναζητούσε μια νέα μη επεμβατική μέθοδο διαλογής για την αντιμετώπιση της ασθένειας του διαβήτη τύπου 2 T2D.

Χρησιμοποιώντας μια αυτοαναπτυγμένη φασματομετρία αντίδρασης μεταφοράς πρωτονίων-μαζών (PTR-MS), οι ερευνητές ανίχνευσαν πτητικές οργανικές ενώσεις στα ούρα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 T2D και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Talanta. Η μελέτη βασίστηκε στην ανίχνευση της ακετόνης στα ούρα με PTR-MS. Η ακετόνη των ούρων είναι μία από τις κετόνες που παράγονται από τον μεταβολισμό του λίπους. Λόγω της ανεπαρκούς αξιοποίησης και αποθήκευσης της γλυκόζης στο αίμα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 T2D θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό της ακετόνης στα ούρα. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 180 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 T2D και 180 υγιείς εθελοντές για μια πολυκεντρική μελέτη. Δημιουργήθηκε ένα διαγνωστικό μοντέλο με ακρίβεια 81,3% και κατώφλι 690,1 ppbv με τη χρήση της ακετόνης στα ούρα στο πρώτο κέντρο. Το μοντέλο επικυρώθηκε σε δύο άλλα κέντρα με παρόμοια αποτελέσματα. Επιπλέον, η ακρίβεια αυτής της μεθόδου ήταν συγκρίσιμη με τη διαγνωστική μέθοδο που χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική. “Η ανίχνευση του διαβήτη τύπου 2 T2D μέσω της ακετόνης στα ούρα είναι ασφαλής, μη επεμβατική, γρήγορη και ακριβής”, δήλωσε ο Xu Wei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ελπίζουμε ότι η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον έλεγχο και τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 T2D”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες της COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η βιταμίνη D συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Μια ζοφερή πρόβλεψη για διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους έως το 2050

Δεν έχουν όλες οι παιδιατρικές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.