Ρεπορτάζ Υγείας

‘Δαφνί’:Οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν.Τι απαντά ο Διοικητής;

‘Δαφνί’:Οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν.Τι απαντά ο Διοικητής;

Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών Δαφνί στο αίτημα τους για αποπομπή του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παύλου Θεοδωράκη .Τι  τους απαντά ο Διοικητής;

Της Νικολέτας Ντάμπου

O αποκλεισμός του Γραφείου του Διοικητή του ΨΝΑ από εργαζόμενους και το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου συνεχίστηκε και χθες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου εργαζομένων με τον Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή ο οποίος παρότι ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν στο θέμα ραγδαίες εξελίξεις δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει η αποπομπή από την θέση του Διοικητή του κ. Θεοδωράκη.

Υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει ζητηθεί από τον κ. Θεοδωράκη να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Υπ. Υγείας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «Σας ενημερώνουμε ότι στο Νοσοκομείο μας μετά από μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων του Ψ.Ν.Α. χθες 26/5/2015 στα γραφεία της Διοίκησης αποφασίστηκε η ΚΑΤΑΛΗΨΗ του γραφείου του Διοικητή μέχρι την αποπομπή του. Το γραφείο του διοικητή σφραγίστηκε και τα κλειδιά του γραφείου του παραδόθηκαν από το Δ.Σ. του Σωματείου μας στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Με επιστολή μας το μεσημέρι (26-5-2015) ζητήσαμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας και την άμεση αντικατάσταση του διοικητή του ΨΝΑ Αττικής. Άμεσα ανταποκρίθηκε το Υπουργείο κλείστηκε η συνάντηση για σήμερα 27-5-2015, το Σωματείο μας εκπροσωπήθηκε στην συνάντηση από τον Πρόεδρο Νίκο Παναγούλη, τον Γραμματέα Γιάννη Κουρμουλάκη και τα μελη του Συλλόγου Ψαρέλη Παναγιώτη και Βαλάντη Στέφο. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Βλάσης Παύλου – μέλος της ΕΙΝΑΠ Ψ.Ν.Α. Οι εκπρόσωποι εργαζομένων έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου μας και ζήτησαν την άμεση αποπομπή του Διοικητή του ΨΝΑ. Ο Υπουργός τους μετέφερε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες».

Απάντηση του Διοικητή του ΨΝΑ Δαφνί κ. Παύλου Θεοδωράκη

Ο Διοικητής του ΨΝΑ Δαφνί κ. Παύλος Θεοδωράκης απαντάει στους εργαζόμενους σχετικά με το αίτημα τους για την αποπομπή του για 4 λόγους τονίζοντας ότι ‘’ Η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη όσο σκληρή κι αν είναι, αρκεί όμως να είναι βάσιμη και τεκμηριωμένη. Η εκάστοτε Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί πέραν από τα προκαθορισμένα θεσμικά όργανα τα οποία την αξιολογούν και την κρίνουν και σε όλους τους κοινωνικούς ετέρους, όπως είναι τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και στον κάθε πολίτη. Προσωπικά, όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει τόσο δημοσίως αλλά και στις συναντήσεις μας η λογοδοσία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας γι αυτό και εδώ και ένα χρόνο αναρτώ δημόσια στην ιστοσελίδα του ΨΝΑ όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του σε πραγματικό χρόνο και όταν αυτό δεν είναι δυνατό για τεχνικούς λόγους σε μηνιαία ή εξαμηνιαία βάση. ‘’

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι : Δυστυχώς, όπως ευθύς αμέσως σας τεκμηριώνω καμία από τις 4 αιτιάσεις σας δεν έχει πραγματική βάση και πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μη έγκυρης πληροφόρησής σας. Ας πάρουμε λοιπόν με τη σειρά μία προς μία τις αιτιάσεις σας:

1. Ανακοινώθηκαν 906 προσλήψεις προσωπικού στην 2η ΥΠΕ καμία για το ΨΝΑ (δεν υπάρχει αίτημα του)

Η Διοίκηση έχει αποστείλει επανειλημμένως έγγραφα με τα οποία αναδεικνύει την ανάγκη στελέχωσης σε όλες τις ειδικότητες του προσωπικού. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα με αρ. πρωτ.: 28093/01.10.2014, 31243/30.10.2014, 6649/03.03.2015 και 10898/08.04.2015 τα οποία και σας επισυνάπτονται για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σας.

2. Παραμένουν απλήρωτες πάνω από 6 μήνες οι εφημερίες ιατρών–ψυχολόγων και η υπερωριακή απασχόληση λοιπού προσωπικού.

Γνωρίζετε ότι τα χρήματα για τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και την υπερωριακή απασχόληση του λοιπού προσωπικού πιστώνονται από την κεντρική κυβέρνηση και ουδεμία δυνατότητα σχετική έχει το Νοσοκομείο. Όσον αφορά στην εν γένει ελλιπή χρηματοδότηση του ΨΝΑ η Διοίκηση έχει επανειλημμένως εγγράφως ζητήσει την αποκατάστασή της για την εύρυθμη λειτουργία του. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα με αρ. πρωτ.: 22501/31.07.2014, 21059/16.07.2014, 26232/12.09.2014, 26706/18.09.2014, 31022/29.10.2014, 33670/18.11.2014, 3631/04.02.2015, 6882/04.03.2015, 7116/05.03.2015, 10453/06.04.2015, 11715/21.04.2015 τα οποία και σας επισυνάπτονται για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σας.

3. Δεν έχει λάβει παρά τις προηγούμενες αποφάσεις Δ.Σ. το παραμικρό μέτρο για την αποφυγή της κλοπής των χρημάτων στο Ταμείο Ασθενών.

Για το Ταμείο Ασθενών το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε λάβει κατά το παρελθόν μόνον 2 Αποφάσεις, ήτοι την 12η/30.03.1993 και την 33η/01.11.2000. Είναι προφανές ότι η μία πάρθηκε 14 χρόνια πριν αναλάβω τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και η άλλη 21 χρόνια πριν αναλάβω τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Επιπροσθέτως, οι προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχετικό πόρισμα του ΣΕΥΥΠ του 2011 για το Ταμείο Ασθενών, με βάση τα έγγραφα της υπηρεσίας έχουν υλοποιηθεί. Τέλος, με δική μου εισήγηση και Απόφαση του ΔΣ μειώθηκε κατά το 1/3 το ποσό του Ταμείου Ασθενών και υλοποιήθηκαν άμεσα όλες οι προτάσεις του πιο πρόσφατου πορίσματος του ΣΕΥΥΠ του 2015.

4. Παρά τις συνεχείς αναφορές Ιατρών και Νοσηλευτών του 3ου ΨΤΕ με τελευταία στις 18/7/2014 για πρωτοβουλία ενεργειών της Διοίκησης για την αποφυγή κινδύνου ασθενών και εργαζομένων, ο κος ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ανέλαβε πρωτοβουλίες διενέργειας ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης τον Μάρτιο του 2015.

Αφενός, η αναφορά στην οποία αναφέρεστε της 18ης/07/2014 δεν εστάλη ούτε στη Διοίκηση ούτε στο Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά στην Εισαγγελία αφετέρου, οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης προηγήθηκαν ακόμα και αυτής της αναφοράς στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που γίνονται για την τήρηση του πρωτοκόλλου περιοριστικών μέτρων των ασθενών του Νοσοκομείου μας. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του εν λόγω ασθενούς δεν δύναμαι να σας επισυνάψω όλη τη σχετική αλληλογραφία, η οποία όμως είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, της Εισαγγελίας, του ΣΕΥΥΠ και της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

Τέλος λέει ο διοικητής ότι ‘’ Μετά τα ανωτέρω, σας καλώ να αποσύρετε τα καταχρηστικό σας αίτημα περί αποπομπής μου, το οποίο αφενός δεν συνάδει ούτε με το Σύνταγμα ούτε με την κείμενη νομοθεσία αφετέρου, είναι παντελώς αβάσιμο και ατεκμηρίωτο. Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία που προάγει, αφενός τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αφετέρου τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.’’

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια

Κορωνοϊός 16/01 - 510 νέα κρούσματα - 20 νεκροί - 323 διασωληνωμένοι

Πρωταθλητής του τέννις θετικός στον COVID επιβιβάζεται σε αεροπλάνο

Ο παίκτης του τέννις Tennys Sandgren έχει επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Australian Open στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός ότι ήταν θετικός  στον Covid-19 τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός ήταν άρρωστος με τον ιό τον Νοέμβριο, αλλά έκανε κι άλλο θετικό τεστ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ,ενώ αισθανόταν «εντελώς υγιής»

Χαρδαλιάς: Aυστηρό lockdown σε Αχαρνές, παράταση σε Ασπρόπυργο, άρση σε Ελευσίνα

Χαρδαλιάς: Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών και ινστιτούτα αισθητικής) από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης κάποιων περιορισμών.

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

Η έλλειψη σε ιώδη επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο μεγεθυμένος θυρεοειδής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσει δύσπνοια και αύξηση βάρους. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου είναι: τα φύκια, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά είδη και τα αυγά.

Μπέρδεμα και με τα "ξεχασμένα" κρούσματα στα Τρίκαλα

Τρίκαλα κορωνοϊός: Αλαλούμ με «ξεχασμένα» κρούσματα.  Μια ημέρα μετά το μπάχαλο που έφερε παρέμβαση εισαγγελέα στην Κοζάνη ερωτήματα διατυπώνονται και για τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την ΠΕ Τρικάλων.