Ρεπορτάζ Υγείας

Aναπνευστήρες: Γιατί μπορεί να είναι σκληροί στους πνεύμονες των πρόωρων μωρών

Aναπνευστήρες: Γιατί μπορεί να είναι σκληροί στους πνεύμονες των πρόωρων μωρών

Κατανοώντας καλύτερα πώς ο πρόωρος πνεύμονας ανταποκρίνεται στην πίεση, ελπίζουν ότι μελλοντικές μελέτες θα βελτιώσουν τις θεραπείες για μωρά που γεννιούνται νωρίς.

Aναπνευστήρες: Πολλά πρόωρα βρέφη χρειάζονται μηχανικό αερισμό για να αναπνεύσουν. Ωστόσο, ο παρατεταμένος αερισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αναπνευστικές ασθένειες ή τραυματισμό που προκαλείται από τον αερισμό. Οι Jonas Naumann και Mareike Zink μελετούν τη φυσική του μηχανικού στρες από τον αερισμό στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Λειψία της Γερμανίας και ανακάλυψαν μερικούς από τους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί οι πρόωροι πνεύμονες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο στρες.

Ο Naumann παρουσιάζει την έρευνα στην 68η Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Βιοφυσικής (Biophysical Society) που πραγματοποιήθηκε στις 10–14 Φεβρουαρίου 2024 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Όταν αναπνέετε κανονικά, το διάφραγμά σας και οι μύες μεταξύ των πλευρών δημιουργούν αρνητική πίεση μέσα στον πνεύμονα. “Όμως, όταν υποβάλλεστε σε μηχανικό αερισμό, δημιουργείτε υδροστατική υπερπίεση. Και οι δυνάμεις που δρουν κατά τον μηχανικό αερισμό είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι κατά τη διάρκεια της κανονικής αναπνοής. Και αυτό πιθανότατα προκαλεί κάποιο είδος βλάβης στα κύτταρα”, εξήγησε ο Zink. Χρησιμοποιώντας πνευμονικό ιστό από εμβρυϊκούς και ενήλικους αρουραίους, οι ερευνητές μαζί με συνεργάτες από το Τμήμα Νεογνολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας, χρησιμοποίησαν ποικίλες ποσότητες έντασης με φάσεις ανάπαυσης ενδιάμεσα, παρόμοιες με τις ενέργειες που συμβαίνουν στον πνεύμονα κατά τη διάρκεια του μηχανικού αερισμού. Ακόμη και με λίγη πίεση, ο πρόωρος πνευμονικός ιστός αρουραίου παρουσίαζε χαρακτηριστικά ελαστικότητας και παχύρρευστου. Αυhttps://www.healthweb.gr/reportaz-ygeias/covid-19-vitamini-d-ta-xamila-tis-epipeda-syndeontai-me-ti-makra-diarkeia-tis-loimoksisτό σημαίνει ότι ο πνευμονικός ιστός άλλαξε το σχήμα του και ανταποκρίθηκε στο στρες με τρόπο που δεν ήταν φυσιολογικός. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι «ο εμβρυϊκός πνεύμονας είναι πολύ πιο άκαμπτος από τον πνεύμονα του ενήλικα υπό παραμόρφωση» είπε ο Naumann. Για να προσδιορίσει εάν αυτές οι αλλαγές που σχετίζονται με την ένταση στον ιστό οδήγησαν σε αλλαγές στη μεταφορά νατρίου, η οποία είναι σημαντική για την απομάκρυνση του νερού από τους πνεύμονες που υπάρχει κατά τη γέννηση, η ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτροφυσιολογία για να μετρήσει την κίνηση των ιόντων σε ένα στρώμα πρόωρου κυττάρου πνεύμονα. Βρήκαν ότι οι αλλαγές στην πίεση επηρέασαν τη δραστηριότητα δύο καναλιών που εμπλέκονται στη μεταφορά νατρίου – του επιθηλιακού καναλιού νατρίου και της αντλίας ιόντων νατρίου-καλίου στα κύτταρα των πνευμονικών κυψελίδων.

Αυτή η διαταραχή στη φυσιολογική λειτουργία αυτών των μεταφορέων θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο μηχανικός αερισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες του βρέφους. «Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που το πνευμονικό υγρό δεν μπορεί να απορροφηθεί τόσο καλά στην κυκλοφορία μετά τους πρόωρους τοκετούς», εξήγησε ο Naumann. Ελπίζει ότι θα υπάρξει περισσότερη έρευνα σχετικά με το ποιες ρυθμίσεις αναπνευστήρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα καλύτερα αποτελέσματα για τους πρόωρους. Ο Naumann επισημαίνει ότι «μικρές διαβαθμίσεις πίεσης μπορούν να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη μηχανική των πνευμόνων». Η επόμενη φάση της έρευνάς τους θα είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η εξωκυτταρική μήτρα του πνευμονικού ιστού, η σκαλωσιά και η κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα ενωμένα, παίζει ρόλο στον μηχανικό αερισμό. Κατανοώντας καλύτερα πώς ο πρόωρος πνεύμονας ανταποκρίνεται στην πίεση, ελπίζουν ότι μελλοντικές μελέτες θα βελτιώσουν τις θεραπείες για μωρά που γεννιούνται πρόωρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη διαπιστώνει ότι το 13,5% των ενήλικων ασθενών με σήψη απαιτούσε έναρξη μηχανικού αερισμού

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο Η. Τσαγκάρης στο healthweb: Διαφορετική προσέγγιση ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

Βασικές αρχές διαχείρισης εγκύων που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημασία της καθοδήγησης τρόπου ζωής για γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη

Η Kate Pryce συμμετείχε στο OptimalMe, και τώρα είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της. «Ήμουν πολύ συγκλονισμένη όταν άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, αλλά το OptimalMe έδωσε πληροφορίες σε σύντομη και κατανοητή μορφή και επειδή προέρχονταν από επαγγελματίες υγείας, ένιωσα καθησυχασμένη ότι ήταν η σωστή συμβουλή». είπε η Πράις.

Ο ΠΟΥ αναφέρει αύξηση 79% στα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

Παρά το γεγονός ότι η ιλαρά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα στις ΗΠΑ πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, τα μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού τροφοδοτούν νέα κρούσματα και θέτουν σε κίνδυνο την ανοσία της αγέλης σε αυτή τη χώρα.

Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στην Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.