Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19 Βιταμίνη D: Τα χαμηλά της επίπεδα συνδέονται με τη μακρά διάρκεια της λοίμωξης

Covid-19 Βιταμίνη D: Τα χαμηλά της επίπεδα συνδέονται με τη μακρά διάρκεια της λοίμωξης

"Ο εξαιρετικά ελεγχόμενος χαρακτήρας της μελέτης μας μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στη μακρά COVID και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πιθανώς σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και της μακράς COVID".

Covid-19 Βιταμίνη D: Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μακροχρόνιας COVID αυξάνεται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D μετά την COVID-19. Γνωστό και ως σύνδρομο μετά την COVID-19, η μακρά COVID είναι μια νέα κατάσταση κατά την οποία οι επιπτώσεις της COVID-19 διαρκούν για περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά την προσβολή από την αρχική λοίμωξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει το 50%-70% των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί προηγουμένως για COVID-19, ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κατάσταση. Ένας παράγοντας κινδύνου για χειρότερη έκβαση για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, όπως διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός ή θάνατος, είναι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αλλά ο ρόλος της στη μακρά COVID δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Για τη μελέτη αυτή, που υποστηρίχθηκε από την Abiogen Pharma SpA, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele και το Νοσοκομείο IRCCS San Raffaele στο Μιλάνο εξέτασαν 100 ασθενείς ηλικίας 51-70 ετών, με και χωρίς μακρά COVID. Μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο για COVID-19 και έξι μήνες μετά την έξοδό τους και διαπίστωσαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στους ασθενείς με μακρά COVID σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο εμφανές στους ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα “εγκεφαλικής ομίχλης”, όπως σύγχυση, λήθη και κακή συγκέντρωση, κατά την εξάμηνη παρακολούθηση. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ασθενείς χωρίς οστικές παθήσεις και μόνον εκείνους που πήγαν στο νοσοκομείο για COVID-19, χωρίς να καταλήξουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ταίριαξαν τις δύο ομάδες, με και χωρίς μακρά COVID, όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τις προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις και τη σοβαρότητα της COVID-19. “Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον ρόλο της βιταμίνης D στη μακρά COVID δεν ήταν πειστικές, κυρίως λόγω πολλών συγχυτικών παραγόντων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Andrea Giustina. “Ο εξαιρετικά ελεγχόμενος χαρακτήρας της μελέτης μας μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στη μακρά COVID και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πιθανώς σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και της μακράς COVID”.

Ενώ ο καθηγητής Giustina αναγνωρίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση, ο ίδιος και η ομάδα του επικεντρώνονται τώρα στο να διαπιστώσουν αν τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μακράς COVID. “Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια COVID, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα ή να μειώσουν συνολικά αυτόν τον κίνδυνο”. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν, επίσης, πρόσφατα στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αξία της Βιταμίνης D, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid

Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».