Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έρευνα Κορωνοϊός: O ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση της covid-19

Έρευνα Κορωνοϊός: O ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση της covid-19

Από την αρχή της πανδημίας έχουν διερευνηθεί τα πιθανά οφέλη διαφόρων συμπληρωμάτων κατά της Covid-19. Μόνο στην περίπτωση της βιταμίνης D φαίνεται να υπάρχει κάποιο άξιο λόγου όφελος, καθώς τα χαμηλά επίπεδά της στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό.


Έρευνα Κορωνοϊός: Ελάχιστη έως μηδαμινή ωφέλεια παρέχουν τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδάργυρου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να παίρνουν τέτοια συμπληρώματα για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους κατά των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά φαίνεται πως στην περίπτωση της λοίμωξης Covid-19 δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου προστασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής Μιλίντ Ντεσάι της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», τερμάτισαν πρόωρα, μετά από δέκα ημέρες, τη δοκιμή τέτοιων συμπληρωμάτων σε 214 μη νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 45 ετών, επειδή δεν είδαν κάποια άξια λόγου βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Μάλιστα, στην τυχαιοποιημένη πολυκεντρική κλινική μελέτη χρησιμοποιήθηκε υψηλή δοσολογία 8.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C και 50 μιλιγκράμ ψευδάργυρου καθημερινά.

Όσοι ασθενείς δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα εμφάνισαν μείωση 50% στα συμπτώματά τους μετά από σχεδόν επτά ημέρες (6,7), ενώ όσοι τα έπαιρναν είχαν παρόμοια μείωση 50% σε σχεδόν έξι ημέρες. Η διαφορά της μίας ημέρας δεν κρίθηκε σημαντική για να συνεχιστεί η μελέτη.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν διερευνηθεί τα πιθανά οφέλη διαφόρων συμπληρωμάτων κατά της Covid-19. Μόνο στην περίπτωση της βιταμίνης D φαίνεται να υπάρχει κάποιο άξιο λόγου όφελος, καθώς τα χαμηλά επίπεδά της στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία, είτε με ψευδάργυρο είτε με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) ή και με τα δύο μαζί, δεν έχουν επίπτωση στα συμπτώματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και δεν μειώνουν σημαντικά τη διάρκειά τους», συμπέραναν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για τα οφέλη της βιταμίνης C και του zinc στη μάχη με την πανδημία

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος δεν μειώνουν τα συμπτώματα Covid-19

Eνθάρρυνση στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης d σε άτομα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με Ισπανική μελέτη

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon