Greek English French German Italian
koro1.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σοβαρές ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα για το έμφραγμα αλλά και παυσίπονα καθώς και σε αναλώσιμα υλικά όπως ράμματα και γάζες, αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κορωπίου Αττικής , και οι ασθενείς μένουν εκτεθειμένοι , σύμφωνα με την έρευνα του www.Life2day.gr


Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζουν να προμηθεύσουν πρώτα τα νοσοκομεία και κατόπιν τα Κέντρα Υγείας, αφήνοντας τα κάποιες φορές εκτεθειμένα. Σε ότι αφορά την στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κέντρο έχει καλή συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο το οποίο στηρίζεται από τον Δήμο κι έτσι υπάρχει σημαντική κάλυψη αναγκών και από εκεί ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα.


Η μεγάλη έρευνα του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας επιστρέφει αυτή τη φορά με επίκεντρο την Αττική, αφού θα σταθούμε στο Κέντρο Υγείας του Κορωπίου που ανήκει στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και η εικόνα εκεί απεικονίζεται με  οριακή επάρκεια  σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ αρκετά είναι τα προβλήματα από την έλλειψη ανθρώπων ασφαλείας καθώς επίσης και από την έλλειψη πληθώρας ασθενοφόρων.  Προβλήματα θα βρούμε και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα για το Κέντρο που εξετάζουμε σήμερα.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποιεί έρευνα και καταγράφει καθημερινά πάνω από ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας και η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της , αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση , ( διαβάστε εδώ- το προηγούμενο ρεπορτάζ) 


 Το Κέντρο Υγείας Κορωπίου αυτή τη στιγμή διαθέτει δεκαπέντε γιατρούς με τους περισσότερους να είναι ειδικοί παθολόγοι, ενώ υπάρχει ένας γαστραντερολόγος, ένας ρευματολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας καρδιολόγος και πνευμονολόγος, καθώς και παιδίατρο, όπως επίσης και δύο οδοντογιατρούς. Οι εφημερίες καλύπτονται από τους υπάρχοντες γιατρούς και μία φορά τον μήνα ή δύο, έρχονται επικουρικοί γιατροί και πιο συγκεκριμένα δύο καρδιολόγοι και μία οδοντίατρος.


Υπάρχει επάρκεια γιατρών για να βγαίνουν οι εφημερίες, όμως η κατάσταση είναι οριακή. Στο Κέντρο λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο ωστόσο για περιορισμένο αριθμό εξετάσεων με τις υπόλοιπες να στέλνονται μέσω μεταφορικής σε κάποιο νοσοκομείο για να έρθουν αργότερα τα αποτελέσματα. Δύο από τα βασικά αιτήματα του Κέντρου, αποτελούν δύο πολύ σημαντικές ειδικότητες που επιθυμούν να τις έχουν σε εφημερία όλη μέρα. Πρόκειται για τον παιδίατρο και τον χειρούργο. Αυτό γιατί αφενός υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί και αφετέρου επειδή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας που να καλύψει τα παιδιά.


Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από οχτώ άτομα και ο αριθμός αυτός είναι επίσης οριακός σε θέματα κάλυψης της βάρδιας του καθένα. Σε περιπτώσεις ασθένειας κάποιου, υπάρχει πρόβλημα στις βάρδιες. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχει εξαιρετική αλληλοβοήθεια ανάμεσα στο προσωπικό με αποτέλεσμα το Κέντρο να μην μένει εκτεθειμένο.
[caption id="attachment_86770" align="alignnone" width="867"]Κέντρο Υγείας Κορωπίου Αττικής Κέντρο Υγείας Κορωπίου Αττικής[/caption]

Σε ότι αφορά την μεταφορά των ασθενών, το Κέντρο δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο και οδηγούς αφού καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΚΑΒ το οποίο βρίσκεται στο Κορωπί το οποίο είναι μεν θετικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο είναι πάντοτε διαθέσιμο. Πιο συγκεκριμένα σε περιπτώσεις που το ασθενοφόρο επιχειρεί κάπου αλλού, η αναμονή μπορεί να φτάσει ακόμα και την μία ώρα αφήνοντας σημαντικά εκτεθειμένο τον ασθενή.
Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά το προσωπικό είναι αυτό των υπαλλήλων ασφαλείας του Κέντρου. Εδώ υπάρχει πρόβλημα αφού το προσωπικό δεν υπάρχει για την ασφάλεια των πολιτών και των γιατρών και δεν είναι λίγα τα περιστατικά άσκησης βίας από ασθενή σε γιατρό.


Η συζήτηση περνά στο ζήτημα της επάρκειας ή μη, των αναλώσιμων υλικών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στο Κέντρο, υπάρχουν συχνές ελλείψεις και μάλιστα από διάφορα αντικείμενα. Για παράδειγμα τον Αύγουστο υπήρχαν ελλείψεις σε ράμματα και γάζες. Αυτή τη στιγμή λείπει από το Κέντρο υγειονομικό υλικό, όπως αντισηπτικά, σαπούνια κλπ. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που εντοπίστηκε έλλειψη σε χαρτί. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως από την Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζουν να προμηθεύσουν πρώτα τα νοσοκομεία και κατόπιν τα Κέντρα Υγείας, αφήνοντας τα κάποιες φορές εκτεθειμένα. Σε ότι αφορά την στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κέντρο έχει καλή συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο το οποίο στηρίζεται από τον Δήμο κι έτσι υπάρχει σημαντική κάλυψη αναγκών και από εκεί ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα.


Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φάρμακα στα οποία το Κέντρο παρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις και αφορούν για παράδειγμα φάρμακα για το έμφραγμα ή άλλες φορές παυσίπονα, ζαντάκ κλπ. Η ουσία του προβλήματος είναι και εδώ ίδια με τα αναλώσιμα υλικά αφού από το Κέντρο θα περίμεναν περισσότερη προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών.


Συμφωνία με την αυτοψία του LIFE2DAY.GR  ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός περιορίζεται στο ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο λειτουργεί. Υπέρηχος και μαγνητικός και αξονικός, δεν υπάρχει στο Κέντρο, οπότε δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα προβλήματα.


Στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου καταφτάνουν περίπου είκοσι πέντε άτομα σε κάθε γιατρό κάθε μέρα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ το καλοκαίρι πέφτει η κίνηση σε αντίθεση με τους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα στα εξωτερικά ιατρεία υπερβαίνει τα 90 ανά ημέρα. Φυσικά μεγάλος είναι και ο πληθυσμός κάλυψης αφού μιλάμε για πολύ περισσότερα από τριάντα χιλιάδες άτομα.

Pin It

Cook name