Greek English French German Italian
2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο Υγείας Ίου δεν εφημερεύει καθόλου διότι δεν επαρκούν οι έξι γιατροί για να βγαίνουν κανονικά οι εφημερίες . Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επίσης τραγική αφού υπάρχουν μόνο τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας Η .κυρία Νικολέτα Μαστραντωνάκη η οποία είναι ειδικευμένη γιατρός μιλάει στο www.Life2day.gr .


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποιεί έρευνα και  καταγράφει καθημερινά πάνω από  ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.  


Μπορεί το καλοκαίρι τελείωσε, τα νησιά στην Ελλάδα όμως παραμένουν έχοντας ίσως ακόμα περισσότερο ανάγκη για προσοχή. Στη σημερινή συνέχεια της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR θα ταξιδέψουμε ξανά  στις Κυκλάδες για να εντοπίσουμε  στο Κέντρο Υγείας Ίου που ανήκει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια εάν έχει βελτιωθεί η άθλια  κατάσταση που  είχαμε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο ( διαβάστε εδώ) .: Δεν έχει μπει λουκέτο λόγω υπερβάλλοντα ζήλου του προσωπικού. Αυτην την φορά μιλήσαμε  με την κυρία Νικολέτα Μαστραντωνάκη η οποία είναι ειδικευμένη γιατρός και συγκεκριμένα παιδίατρος στο Κέντρο και η οποία μας παρουσιάζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε από την έλλειψη προσωπικού, είτε από την έλλειψη αναλώσιμων υλικών είτε ακόμα από τις βλάβες μηχανημάτων που κανείς δεν φροντίζει να φτιάξει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια "η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στηρίζεται όπως και σε άλλα κέντρα υγείας, στον υπερβάλλοντα ζήλο του προσωπικού".


Το Κέντρο Υγείας Ίου διαθέτει τρεις ειδικούς γιατρούς. Έναν γενικό, έναν ορθοπεδικό και μία παιδίατρο και μία αγροτική γιατρό. Στο νησί δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία και γενικά στο Κέντρο δεν υπάγονται περιφερειακά ιατρεία κατά συνέπεια το Κέντρο διαθέτει ακριβώς το παραπάνω δυναμικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να βγάλει εφημερίες. Έτσι για είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο πολύ απλά, δεν εφημερεύει καθόλου! Ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι γιατροί μοιράζονται τις εφημερίες στο μέτρο του δυνατού. Για να λειτουργήσουν οι εφημερίες σε όλες τις μέρες του μήνα θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον άλλοι τρεις γενικοί γιατροί καθώς επίσης και δύο αγροτικοί. Στο Κέντρο δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει το τμήμα. Παράλληλα με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν το Κέντρο έχει βασική έλλειψη από έναν χειρούργο.Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επίσης τραγική. Το Κέντρο διαθέτει μόλις τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως η τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας λόγω του τομέα τους, συνεπώς γίνεται προφανές πως οι βάρδιες δεν βγαίνουν με τους υπάρχοντες νοσηλευτές και εκεί είναι που το Κέντρο ζητάει απεγνωσμένα τουλάχιστον δύο ακόμα νοσηλευτές για να καλύψουν και τις υπόλοιπες βάρδιες.


Και στον τομέα της μεταφοράς ασθενών το Κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα. Από τις 92 βάρδιες που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το ασθενοφόρο το Κέντρο διαθέτει οδηγούς μόλις για 44 βάρδιες, κάτι που δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει. Για την ακρίβεια ακόμα κι έτσι υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ αφού τυπικά πρόκειται για σταθμό του ΕΚΑΒ που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας και οι οδηγοί του ανήκουν στο ΕΚΑΒ και όχι στο Κέντρο.


Μετά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό τα προβλήματα στην Ίο συνεχίζονται και από ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως η προμήθεια τους καθυστερεί χαρακτηριστικά από την ΥΠΕ με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια και μεταφορά τους στο νησί. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν στοιχειώδη αναλώσιμα όπως λευκοπλάστ, χαρτί τουαλέτας, οινόπνευμα και γάζες. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε και βοήθεια από διάφορες τοπικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούν κατά καιρούς με προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ακόμα και βοήθεια σε γιατρούς στους οποίους παρέχουν δωρεάν διαμονή στο νησί. Και ο Δήμος παρά τις περιορισμένες δυνατότητές του, βοηθάει διαθέτοντας οδηγούς του για να καλύπτουν τα κενά των οδηγών στις βάρδιες του ασθενοφόρου και οποίοι ωστόσο έχουν περάσει και από αντίστοιχη εκπαίδευση για να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν ως οδηγοί του ασθενοφόρου.


Το μόνο ευχάριστο σε αυτό το βουνό ελλείψεων στο Κέντρο, είναι πως ο ασθενής δεν θα μείνει εκτεθειμένος από φάρμακα. Το Κέντρο διαθέτει όλα τα πιθανά φάρμακα που ενδεχομένως θα χρειαστεί ενώ και η τροφοδοσία τους γίνεται με ομαλούς ρυθμούς.


Η κυρία Μαστραντωνάκη αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Κέντρο "πονάει" και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αφού το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Το Κέντρο έχει κάνει αιτήματα προς την ΥΠΕ για την διευθέτηση του ζητήματος ωστόσο κι εκεί παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις που ζημιώνουν το Κέντρο και υποθάλπουν την υγεία.


Στο Κέντρο Υγείας Ιτέας η επισκεψιμότητα έχει άμεση εξάρτηση από την εποχή. Κατά τους μήνες του χειμώνα το Κέντρο εξυπηρετεί περίπου τριάντα περιστατικά ανά ημέρα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα εκτινάσσεται εξαιτίας και της παρουσίας των τουριστών με αυτή να ανέρχεται στην τουριστική σεζόν σε περίπου εξήντα άτομα ανά ημέρα. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξάλλου ανέρχονται σε δύο χιλιάδες εκατό ενώ και πάλι ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι αφού φτάνει μέχρι και τις εφτά χιλιάδες κόσμου.

Pin It

Cook name