Greek English French German Italian
KSANTHOS-e1478502595179.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Δύο γυναίκες γιατροί δίνουν πραγματική μάχη καθημερινά για να κρατήσουν ανοιχτό και να μην μπει λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου στην Κρήτη οι οποίες εξυπηρετούν 60 ασθενείς την ημέρα χωρίς να προλαβαίνουν να πουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους . Η κατάσταση είναι τραγική και οι γιατροί ζουν την απολυτή κόλαση με αποτέλεσμα να μην αντέχει άλλο η μονάδα και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο .Η διευθύντριά κυρία Αγγελική Αλεβυζάκου ξεσπά μιλώντας στο www.LIFE2DAY.GR


‘’ Είμαστε αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι στο Κέντρο. Εγώ και η γιατρός μου. Έχουμε δει 45 περιστατικά (σ.σ. ήταν 12:30 π.μ) και δεν έχουμε πει ακόμα καλημέρα μεταξύ μας. Αυτή είναι η ζωή μας εδώ πέρα. Συνεπώς είμαστε πολύ μακριά για να πούμε τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε σωστά. Τώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο!" λέει ξεσπώντας Η κυρία Αλεβυζάκου στο www.Life2day.gr


Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Ανδρέας Ξανθός πριν ένα χρόνο ( Τετάρτη 24/09/2014 ) είχε επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής στο Αμάρι όπου είχε συνομιλήσει με την Διευθύντρια του ΚΥ κα Αγγελική Αλεβυζάκου , η οποία είχε παρουσιάσει στον υπουργό Υγείας τα διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία ενός ΚΥ που έχει την ελλιπέστερη στελέχωση από όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Ρεθύμνου και τα οποία σας παρουσιάζουμε εμείς αναλυτικά σήμερα , ωστόσο από ότι διαπιστώνουμε από το ρεπορτάζ μα , δεν ασχολήθηκε ο κ. Ξάνθος και δεν υπάρχει καμία βελτίωση αντίθετα είναι έτοιμο για κλείσιμο .
[caption id="attachment_84345" align="alignnone" width="500"]O υπουργός Υγείας   Ανδρέας Ξανθός  στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής στο Αμάρι ,Τετάρτη 24/09/2014. O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής στο Αμάρι ,Τετάρτη 24/09/2014.[/caption]

Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά πάνω από  ένα χρόνο ,  ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Η μεγάλη έρευνα του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, σημερινός μας σταθμός είναι η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνης. Εκεί θα βρούμε το Κέντρο Υγείας της Αγίας Φωτεινής που ανήκει διοικητικά στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την διευθύντριά του, κυρία Αγγελική Αλεβυζάκου η οποία ξεσπά μέσα από το LIFE2DAY.GR για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού, τον κίνδυνο του Κέντρου για κλείσιμο, τα αδιέξοδα σε γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς, καθώς επίσης και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους στο Κέντρο να λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα, ερχόμενοι από τις 7:30 και φεύγοντας μετά τις 17:30, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως δεν θέλει να ευχηθεί κάτι για το Κέντρο Υγείας, αλλά για την Ελλάδα γενικά: "Να ανακάμψει και όταν αυτό γίνει, όλα τα άλλα θα έρθουν και για το Κέντρο".


Στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής υπάρχει η παθολόγος γιατρός που είναι και η διευθύντρια, δύο γενικούς γιατρούς, ενώ υπάρχουν και οχτώ οργανικές θέσεις αγροτικών γιατρών. Από αυτές οι δύο έχουν καταληφθεί από τους δύο γενικούς γιατρούς, υπάρχουν ακόμα δύο αγροτικοί και οι υπόλοιπες παραμένουν κενές. Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα γενικός γιατρός (τρίτος δηλαδή συνολικά) που προβλέπει και το οργανόγραμμα και μία παιδίατρος. Ακόμα υπάρχει μία μικροβιολόγος που λειτουργεί ως επισκέπτρια. Έρχεται κάθε Πέμπτη και αυτή είναι και η μέρα που το μικροβιολογικό βρίσκεται σε λειτουργία. Στο θέμα των εφημεριών υπάρχει ένας συντονισμός εξαιτίας της έλλειψης γιατρών στο Κέντρο. Έτσι, στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, αλλά και γιατροί από το Κέντρο Υγείας Σπηλίου εφόσον χρειαστεί. Έτσι, το Κέντρο καταφέρνει να βγάζει τις εφημερίες του. Αν υπήρχαν οι γιατροί που προβλέπει το οργανόγραμμα, δηλαδή έως και τέσσερις, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ οι γιατροί υπάρχουν αλλά είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνης ή σε άλλες μονάδες υγείας. "Εμείς δεν τους έχουμε δει ούτε στο πρόσωπο. Μας τους παίρνουν χωρίς καν να μας ρωτήσουν" αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια.


Κι αν στους γιατρούς υπάρχει μια σχετική έλλειψη, στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια! Προφανώς δεν υπάρχει καν ζήτημα κάλυψης βάρδιας. "Δεν μπορώ να σας πω πόσες νοσηλεύτριες χρειαζόμαστε. Ζητώ απ' την διοίκηση να ορίσει εκ νέου το οργανόγραμμα μας, να ξέρουμε τι μας γίνεται" ξεσπά στο LIFE2DAY.GR ενώ συνεχίζει: "Είμαστε αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι στο Κέντρο. Εγώ και η γιατρός μου. Έχουμε δει 45 περιστατικά (σ.σ. ήταν 12:30) και δεν έχουμε πει ακόμα καλημέρα μεταξύ μας. Αυτή είναι η ζωή μας εδώ πέρα. Συνεπώς είμαστε πολύ μακριά για να πούμε τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε σωστά. Τώρα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο!".
[caption id="attachment_84346" align="alignnone" width="448"]Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο χωριό Αγία Φωτεινή του δήμου Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου . Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο χωριό Αγία Φωτεινή του δήμου Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου .[/caption]

Προφανώς και στο θέμα των οδηγών ασθενοφόρου η κατάσταση δεν είναι ιδανική, δεδομένων των συνθηκών πάντως είναι καλύτερη. Αφού οι οδηγοί που υπάρχουν είναι τρεις και είναι ακόμα σε ηλικία μη συνταξιοδότησης, έτσι ακόμα μπορεί το Κέντρο να τους διατηρήσει στο δυναμικό του. Μάλιστα το ασθενοφόρο επιχειρεί καλύπτοντας και βάρδιες του Κέντρου Υγείας Σπηλίου με το οποίο βγάζουν κοινό πρόγραμμα με τρεις και δύο από το Σπήλι, συνολικά δηλαδή πέντε οδηγούς, ωστόσο ο αριθμός τρία δεν κρίνεται ικανός να καλύψει όλες τις βάρδιες πάραυτα. Συγκεκριμένα θα χρειαζόντουσαν έξι οδηγοί για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Έτσι, μόνη λύση είναι το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από το Ρέθυμνο και χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να καλύψει την απόσταση.


Η διευθύντρια ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε καλή κατάσταση στον τομέα των αναλωσίμων. Δεν υπάρχουν ελλείψεις κι αν τύχει να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην παραλαβή παραγγελίες, υπάρχει βοήθεια και από το νοσοκομείο. Οπότε το πρόβλημα δεν έρχεται από εκεί. Και εξίσου ίδια είναι η κατάσταση με τα φάρμακα όπου δεν εντοπίζονται ελλείψεις.


Υπάρχει μια αναφορά στις σχέσεις του Κέντρου με την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την διευθύντρια να μας ενημερώνει πως δεν υπάρχουν οι πόροι να υπάρξει κάποια βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος έχει βοηθήσει και βοηθάει όταν προκύψει κάποιο ζήτημα με το κτιριακό, τον κήπο ή τον περίβολο του Κέντρου κι έτσι αποδεικνύεται πως οι σχέσεις τους είναι άριστες. Ενώ πολύ καλή συνεργασία υπάρχει και με την υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" αφού με την βοήθεια των εκεί εργαζομένων το Κέντρο μπορεί να συνταγογραφεί εξ αποστάσεως και οι συνταγές να μεταφέρονται ή να εκτελούνται στον χώρο του ασθενή. Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών Αμαρίου σε πρόσφατη εκδήλωση του, μάζεψε κάποια χρήματα και με αυτά αγόρασε έναν φορητό καρδιογράφο και έναν απινιδωτή.


Η κυρία Αλεβυζάκου αναφέρθηκε και στις καλές σχέσεις που υπάρχουν με την Υγειονομική Περιφέρεια. Εκτιμά πως είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες στην Ελλάδα και παρά τα προβλήματα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο για την επίλυση κάθε προβλήματος και μάλιστα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους να υπάρχει καλή συνεννόηση και κατανόηση των προβλημάτων. Ασφαλώς αυτά υπάρχουν και αφορούν και το ασθενοφόρο όπου διάφορες μικροβλάβες με πιο πρόσφατη την σειρήνα, η ΥΠΕ αδυνατούσε να το επιδιορθώσει.


Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η διευθύντρια ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως όλα τα μηχανήματα περνούν περιοδικά από πιστοποίηση ISO. Αυτή μάλιστα, αναμένεται να ανανεωθεί τις προσεχείς ημέρες αφού πρώτα περάσει και ο αντίστοιχος έλεγχος, οπότε αυτό σημαίνει πως το Κέντρο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα το μικροβιολογικό δουλεύει κανονικά έστω και μία φορά την εβδομάδα, ενώ το ακτινολογικό δουλεύει τρεις φορές τον μήνα όταν και έρχεται ακτινολόγος στο Κέντρο. Η καλή εικόνα υπάρχει επειδή οι χειριστές αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι φροντίζουν καθημερινά για τα μηχανήματα ακόμα κι αν αυτά είναι παλιά, όπως το ακτινολογικό που δεν είναι ψηφιακό ή το ασθενοφόρο που είναι παλιό και με αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη του. Φθορά υπάρχει και στα έπιπλα γραφείου του Κέντρου, αλλά αυτό είναι προφανώς δευτερεύων.


Στο Κέντρο Υγείας Αγίας Μαρίνας Αμαρίου οι επισκέπτες ανά ημέρα φτάνουν τους εξήντα. Γενικά υπάρχει μια αύξηση στην επισκεψιμότητα και αυτό οφείλεται στο ότι λόγω κρίσης ο κόσμος αποφεύγει τους ιδιώτες γιατρούς, την ίδια ώρα βέβαια η Δημόσια Υγείας παρουσιάζεται ανέτοιμη για αυτό το κύμα αυξητικής παρουσίας των ασθενών αφού εν πολλοίς είναι υποστελεχωμένη. Εξάλλου το Κέντρο καλύπτει μία περιοχή κατοικήσιμη από περίπου οχτώ χιλιάδες κόσμου.


Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο χωριό Αγία Φωτεινή του δήμου Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου και εποπτεύεται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Αρχισε να λειτουργεί στις 3/10/1989 και σε αυτό υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία:


• Π.Ι. Μέρωνα


• Π.Ι. Φουρφουρά


• Π.Ι. Νιθαύρεως


• Π.Ι. Πρασσών
Εξυπηρετεί 7192 άτομα σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011.

Pin It

Cook name