Greek English French German Italian
ag1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Πέντε γιατροί απλήρωτοι παλεύουν στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας να βγάζουν τις εφημερίες με πολύ μεγάλη δυσκολία και περίσσεμα ψυχής αφού δεν τις πληρώνονται εδώ και μήνες. Υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες της μονάδας, σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr.


Με το σημερινό μας ρεπορτάζ η μεγάλη έρευνα του www.Life2day.gr στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της Ελλάδας, έχει ξεπεράσει τον ένα χρόνο και συνεχίζει ξεψαχνίζοντας τις υγειονομικές μονάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Το προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση ουσιαστικά αφιερώνει ώρες που δεν πληρώνεται και άρα υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες αφού ούτε προσωπικό έρχεται, ούτε χρήματα υπάρχουν. Υπάρχει , ωστόσο, μία πληροφορία του LIFE2DAY.GR , πως μέσα στον Νοέμβριο το Κέντρο πρόκειται να εφημερεύει με γιατρούς από άλλες μονάδες υγείας, αφού οι παρόντες γιατροί απλήρωτοι αρνούνται να συνεχίσουν, αφού αδυνατούν ακόμα και ρεπό να πάρουν!


Σήμερα, ταξιδέψαμε νότια στην Μεσσηνία και ερευνήσαμε το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο διοικητικά ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Εδώ αναδεικνύουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι και οι εφημερίες τους κινδυνεύουν να σταματήσουν οριστικά, ενώ δεν υπάρχει καν επαρκής αριθμός οδηγών για το ασθενοφόρο.


Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας υπάρχουν πέντε γιατροί στο σύνολο. Συγκεκριμένα υπάρχει ένας παθολόγος, τρεις γενικοί γιατροί και μαζί τους βρίσκεται και ένας αγροτικός γιατρός. Υπάρχει μία ακόμα γιατρός η οποία όμως έχει πάρει απόσπαση στο νοσοκομείο κι έτσι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κέντρου. Στο Κέντρο παράλληλα λειτουργεί και μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς προβλήματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο βέβαια είναι πως οι εφημερίες βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο όμως δεν τις πληρώνεται εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα το προσωπικό να βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση ουσιαστικά αφιερώνοντας ώρες που δεν πληρώνεται και άρα υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες να ανασταλούν πλήρως οι εφημερίες αφού ούτε προσωπικό έρχεται, ούτε χρήματα υπάρχουν. Υπάρχει πάντως μία πληροφορία πως κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο το Κέντρο θα εφημερεύει με γιατρούς από άλλες μονάδες υγείας, αφού οι παρόντες γιατροί απλήρωτοι αρνούνται να συνεχίσουν, αφού αδυνατούν ακόμα και ρεπό να πάρουν!
[caption id="attachment_83923" align="alignnone" width="564"]Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας[/caption]

Η εικόνα είναι διαφορετική στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τα έξι άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί, μπορούν να μοιράζονται με επάρκεια ώστε και οι βάρδιες να βγαίνουν αλλά και τα ρεπό τους να παίρνουν. Συνεπώς εδώ το Κέντρο είναι καλυμμένο.


Πρόβλημα υπάρχει και στον άλλο τομέα που κατά γενική ομολογία τα Κέντρα Υγείας πάσχουν και είναι η μεταφορά των ασθενών, αφού και εδώ το Κέντρο διαθέτει όχημα ασθενοφόρου, με μόλις δύο όμως οδηγούς, γεγονός που κάνει εύκολα αντιληπτό πως σε καμία περίπτωση αυτοί δεν επαρκούν για να βγάζουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Με αυτά τα δεδομένα, το Κέντρο χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ακόμη οδηγούς οι οποίοι θα μπορούσαν πια να βγάζουν το πρόγραμμα με τις βάρδιες με επάρκεια. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να επιχειρήσει το ασθενοφόρο σε βάρδια που δεν καλύπτεται από το Κέντρο, επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα, όμως σε αυτήν την περίπτωση το όχημα καλείται να διανύσει απόσταση που ξεπερνάει την μία ώρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάσταση ενός ασθενή.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αναζητά τυχόν ελλείψεις και στα αναλώσιμα υλικά του Κέντρου και εκεί ενημερωνόμαστε πως η κατάσταση είναι πλέον καλή, αφού μπορεί κάποιο υλικό -όχι κάποιο συγκεκριμένο- να καθυστερεί κάποιες μέρες για να σταλεί, όμως πλέον η 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχει βελτιωθεί πολύ και οι αποστολές γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Κέντρο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασθενείς επαρκώς. Η σωστή λειτουργία της ΥΠΕ κρίνεται ιδιαίτερος σημαντική αφού στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση ή κάποιον σύλλογο που ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.
Παράλληλα και στα φάρμακα η εικόνα στο Κέντρο είναι θετική. Ενημερωνόμαστε πως η διαθεσιμότητα και επάρκεια φαρμάκων στο Κέντρο αγγίζει το 80-90% αριθμός άκρως ικανοποιητικός για να εξυπηρετήσει τον όγκο ασθενών που δέχεται.Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το LIFE2DAY.GR ανακάλυψε πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τους εργαζομένους στο Κέντρο να υπάρξει μία δωρεά από ιδιώτη σε καινούριους καρδιογράφους, αφού οι υφιστάμενοι παρουσιάζουν προβλήματα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει βασική έλλειψη επικοινωνίας με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού από το Κέντρο έχουν φύγει αμέτρητες επιστολές και αιτήσεις σχετικές με το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση επί του θέματος.


Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μεσσηνίας δέχεται έναν αριθμό που προσεγγίζει τα πενήντα άτομα κάθε μέρα ενώ στον πληθυσμό κάλυψης αν και το χωριό του Αγίου Νικολάου κατοικείται από περίπου τετρακόσια άτομα, η κάλυψη του κέντρου αφορά σε μία ακτίνα περιοχών που ξεπερνά τους 3-4 χιλιάδες κατοίκους τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός αυξάνεται αισθητά πολλαπλασιαζόμενος κατά αρκετές φορές.

Pin It

Cook name