Greek English French German Italian
itea1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Έκλεισαν το μικροβιολογικό εργαστήριο και το ακτινολογικό τμήμα στο Κέντρο Υγείας Ιτέας αλλά και κατάργησαν τις εφημερίες, για να μην μπει λουκέτο στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, λόγω των τραγικών ελλείψεων που συνεχίζουν να υπάρχουν στις μονάδες σε γιατρούς. Η διευθύντρια κυρία Δήμητρα Καραθανασοπούλου μιλάει στο www.Life2day.gr για την τραγική κατάσταση του Κέντρου και τα τραγικά διλήμματα.


Τα προβλήματα που είχε εντοπίσει το www.Life2day.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ στο Κέντρο Υγείας Ιτέας  ( διαβάστε εδώ περισσότερα  )και αφορούν στις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και αναλώσιμα υλικά συνεχίζουν να υπάρχουν και η μη λύση τους, οδήγησε στην κατάργηση των εφημερίων.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Η υποστελέχωση των μονάδων υγείας, τις οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις και εάν δεν καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις θα γίνουμε θεατές στο κλείσιμο τις μιας μετά τις άλλης .


Σήμερα το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην Κεντρική Ελλάδα και στο Κέντρο Υγείας Ιτέας μετά από τρεις μήνες που είχαμε πραγματοποιήσει στο ίδιο ρεπορτάζ και μετά από καταγγελίες κάτοικων ότι το Κέντρο δεν εφημερεύει .Εκεί μιλήσαμε με την κυρία Δήμητρα Καραθανασοπούλου που είναι η διευθύντρια του Κέντρου και η οποία θα μας μιλήσει για την τραγική κατάσταση του υποστελεχωμένου Κέντρου απόρροια των συνεπειών των ελλείψεων του νοσοκομείου της Άμφισσας. Τα τραγικά διλήμματα, οι ελλείψεις σε υλικά και μηχανήματα (εκτός του προσωπικού) και οι ευρηματικότητα των γιατρών προκειμένου να καταστήσουν λειτουργήσιμα ορισμένα μηχανήματα.


Στο Κέντρο Υγείας Ιτέας βρίσκονται τρεις γιατροί γενικής ιατρικής και ένας οδοντίατρος. Κι ενώ στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της χώρας, έχουμε την συμμετοχή των γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία στις εφημερίες, εδώ συναντάμε την τραγική έλλειψη προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα το Κέντρο να μην εφημερεύει . Αυτό συνέβη καθώς μεγάλος αριθμός γιατρών αποσπάστηκαν στο νοσοκομείο της Άμφισσας το οποίο ακόμα και τώρα παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και κυρίως στην παθολογική κλινική. Την ίδια στιγμή το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει άτομο για να το χειριστεί προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στην λειτουργία του Κέντρου. Και μαζί με αυτό, προστίθεται και η επίσης βασική έλλειψη του ακτινολογικού που έχει κλείσει ακριβώς εξαιτίας αυτής της υποστελέχωσης.


  


Όταν επιμείναμε στους λόγους για τους οποίους το Κέντρο βρίσκεται σε αυτήν την άθλια κατάσταση η κυρία Καραθανασοπούλου μας άφησε άναυδους λέγοντάς μας πως ουσιαστικά το δίλημμα ήταν το αν θα έκλειναν τα επείγοντα του νοσοκομείου στην Άμφισσα ή απλά θα χανόντουσαν οι εφημερίες από την Ιτέα, την ίδια στιγμή που ήδη η παθολογική κλινική κινδυνεύει με κλείσιμο. Σε αυτές τις δύο επιλογές προφανώς η λύση ήταν δεδομένη και αδιέξοδη για το Κέντρο. Το ίδιο συνέβη και αναφορικά με το μικροβιολογικό και ακτινολογικό. Εδώ βέβαια η κυρία Καραθανασοπούλου μαρτυρά στο LIFE2DAY.GR πως "μας είχαν υποσχεθεί πως αυτό θα γινόταν για μικρό διάστημα μέχρι να προκηρυχτούν θέσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε". Οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν στο Κέντρο, αρκεί να επιστρέψουν όμως οι γιατροί του από το νοσοκομείο, κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει.


Σήμερα στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει τέσσερα άτομα, από τα οποία η μία είναι μαία. Γίνεται αντιληπτό πως ενώ το πλήθος του προσωπικού σε αυτόν τον τομέα, είναι μικρό, δεν συναντάται εδώ κάποιο πρόβλημα ελλείψεων, αφού οι νοσηλεύτριες καλύπτουν με άνεση τα πρωινά ιατρεία και δεν χρειάζονται σε άλλες βάρδιες αφού και το Κέντρο δεν εφημερεύει! Συνεπώς, εδώ το Κέντρο θεωρείται... καλυμμένο ακόμα και αν με βάση το οργανόγραμμα λείπουν άλλα δύο άτομα, όμως προφανώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα της διοίκησης.


Στην Ιτέα είναι το ίδιο απαξιωμένη και η μετακίνηση των ασθενών, αφού το Κέντρο δεν διαθέτει καν ασθενοφόρο, πόσο μάλλον και οδηγούς για να το οδηγήσουν. Έτσι, το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο ωστόσο έχει σταθμό στο Κέντρο και τουλάχιστον αυτό εξυπηρετεί το Κέντρο ώστε να μην χρειάζεται να διανύσει επιπλέον απόσταση μέχρι να παραλάβει κάποιον ασθενή.
[caption id="attachment_82778" align="alignnone" width="354"]Nοσοκομείο  Άμφισσας Nοσοκομείο Άμφισσας[/caption]

Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αναδεικνύει και το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε αναλώσιμα υλικά. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού στο οδοντιατρικό υπάρχουν πολλές ελλείψεις αναλωσίμων εδώ και ένα χρόνο όπως επίσης και σε υλικά που χρειάζονται για το τεστ Παπανικολάου. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στα μελάνια των εκτυπωτών με αποτέλεσμα αυτοί να μην λειτουργούν αυτή τη στιγμή και να μην μπορεί να γίνει η συνταγογράφηση. Το Κέντρο είχε έλλειψη ακόμα και σε κόλλες Α4 που μόλις πρόσφατα απεστάλησαν. Οι συνεχόμενες ελλείψεις ανάγκασαν τους εργαζόμενους στο Κέντρο να προβούν σε ορισμένες δράσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Έτσι, σε συνεργασία με διάφορους συλλόγους, μεταφέρουν το μηχάνημα για το τεστ Παπανικολάου από χωριό σε χωριό και σε αντάλλαγμα για το έργο αυτό, δέχονται σαν δωρεές από τους συλλόγους αναλώσιμα υλικά ακριβώς για το μηχάνημα αυτό! Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως οι διαγωνισμοί γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η διευθύντρια πάντως αποστέλλει έγγραφα προς τη ΥΠΕ κάθε εβδομάδα.


Στα φάρμακα η εικόνα ευτυχώς  είναι διαφορετική. Τα βασικά τουλάχιστον φάρμακα προμηθεύονται από το νοσοκομείο της Άμφισσας που και αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξυπηρετήσει το Κέντρο και κατά συνέπεια, εκεί δεν παρατηρείται κάποια έλλειψη. Οι ποσότητες μπορεί να είναι μικρές όμως αυτό είναι προτιμότερο από παλαιότερες εποχές που οι προμήθειες γινόντουσαν με τεράστιες ποσότητες με πολλά από τα φάρμακα να λήγουν και να καταλήγουν στα σκουπίδια.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει επίσης προβλήματα, αφού μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πολλά μηχανήματα λόγω υποστελέχωσης, όπως είδαμε στο ακτινολογικό και το μικροβιολογικό, ωστόσο υπάρχουν μηχανήματα που λειτουργούν με δυσκολία αφού θα έπρεπε να έχουν κάνει συντήρηση εδώ και καιρό, όπως το οδοντιατρικό. Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά την Υγειονομική Περιφέρεια που θα έπρεπε να έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Κέντρου για συντηρήσεις κλπ.


Το Κέντρο Υγείας Ιτέας δέχεται περίπου ακόμα και ογδόντα άτομα. Αριθμός που δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως το Κέντρο δεν κάνει εφημερίες και εξυπηρετεί μόνο τα πρωινά. Εξάλλου ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου ανέρχεται στις εφτά χιλιάδες κόσμου, ενώ συνορεύει με αρκετές περιοχές που ενδεχομένως εξυπηρετούνται από κοινού με άλλα Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Pin It

Cook name