Greek English French German Italian
sof1-e1476687885456.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Ένα μείζον ζήτημα στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων στην Καρδίτσα, αποτελεί η έλλειψη ασθενοφόρου και οδηγών . Οι ελλείψεις σε γιατρούς ταλανίζουν, επίσης, την μονάδα αλλά και σε αναλώσιμα υλικά . Μεγάλο πρόβλημα δημιούργει στους κάτοικους και το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά και το μικρό κτήριο. Η κυρία Βίκυ Παπά διευθύντρια του νοσηλευτικού προσωπικού μιλάει στο www.Life2day.gr


Το Κέντρο δεν έχει δικό του ασθενοφόρο ή οδηγούς κι έτσι καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο διαθέτει περίπου έξι οδηγούς και οι οποίοι επίσης δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλες τις βάρδιες όλων των ημερών, Κατά συνέπεια αν προκύψει κάποιο περιστατικό σε βάρδια που δεν καλύπτεται απ’ τον εκεί σταθμό, τότε φεύγει όχημα από το νοσοκομείο της Καρδίτσας το οποίο απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Κέντρο.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση -διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Εκεί μιλήσαμε με την κυρία Βίκυ Παπά η οποία είναι διευθύντρια του νοσηλευτικού προσωπικού και καυτηριάζει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, την συμβιβαστική λύση κάλυψης του γεγονότος πως δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο Κέντρο, καθώς και τα βασικά κτιριακά προβλήματα, που πλέον αποτελούν πρόβλημα καθώς το Κέντρο χρειάζεται περισσότερο χώρο για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.


H καθημερινή έρευνα του www.Life2day.gr συνεχίζεται και σήμερα μεταφερόμαστε στην Καρδίτσα παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Υπαγόμενο διοικητικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια στεκόμαστε σήμερα στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων.


Μία πολύ σημαντική ειδικότητα η οποία λείπει από το Κέντρο αφορά στο μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο λείπει από το συγκεκριμένο Κέντρο και το τμήμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα για εξετάσεις οι κάτοικοι πληρώνουν τους ιδιώτες


Εκεί θα μιλήσουμε με την κυρία Βίκυ Παπά η οποία είναι διευθύντρια του νοσηλευτικού προσωπικού και καυτηριάζει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, την συμβιβαστική λύση κάλυψης του γεγονότος πως δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο Κέντρο, καθώς και τα βασικά κτιριακά προβλήματα, που πλέον αποτελούν πρόβλημα καθώς το Κέντρο χρειάζεται περισσότερο χώρο για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.


Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν παθολόγο, τρεις γιατρούς γενικής ιατρικής και άλλους τρεις γιατρούς και πάλι γενικής ιατρικής, οι οποίοι παράλληλα στελεχώνουν τα περιφερειακά ιατρεία.




[caption id="attachment_82436" align="alignnone" width="400"]Tο Κέντρο Υγείας Σοφάδων στην Καρδίτσα Tο Κέντρο Υγείας Σοφάδων στην Καρδίτσα[/caption]

Πέραν αυτών υπάρχουν και αγροτικοί γιατροί, ωστόσο ο αριθμός τους μεταβάλλεται συνεχώς αναλόγως και με τις δικές τους αποσπάσεις. Στις εφημερίες βέβαια, συμμετέχουν όλοι οι γιατροί ακόμα και αυτοί των περιφερειακών ιατρείων, καθότι είναι ο μοναδικός τρόπος που θα έβγαιναν οι εφημερίες των γιατρών. Και πράγματι με αυτόν τον τρόπο οι εφημερίες βγαίνουν με επάρκεια. Μία πολύ σημαντική ειδικότητα η οποία λείπει από το Κέντρο αφορά στο μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο λείπει από το συγκεκριμένο Κέντρο και το τμήμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα για εξετάσεις οι κάτοικοι πληρώνουν τους ιδιώτες .


Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο βρίσκεται σε πολύ κατάσταση αφού απαρτίζεται από δεκαπέντε νοσηλευτές οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να βγάζουν με ευκολία τις βάρδιες τους, αλλά και να παίρνουν τα ρεπό και τις άδειες τους με προβλεπόμενο τρόπο.


Ένα μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό των οδηγών ασθενοφόρων. Το Κέντρο δεν έχει δικό του ασθενοφόρο ή οδηγούς κι έτσι καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο διαθέτει περίπου έξι οδηγούς και οι οποίοι επίσης δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλες τις βάρδιες όλων των ημερών, Κατά συνέπεια αν προκύψει κάποιο περιστατικό σε βάρδια που δεν καλύπτεται απ’ τον εκεί σταθμό, τότε φεύγει όχημα από το νοσοκομείο της Καρδίτσας το οποίο απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Κέντρο.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αναδεικνύει και το ζήτημα των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά. Όπως μαθαίνουμε υπάρχουν περίοδοι με αρκετά υλικά σε έλλειψη. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν οι καθετήρες που δεν υπήρχαν και παραλείφτηκαν πρόσφατα. Το πρόβλημα εντοπίζεται με τις παραγγελίες που γίνονται και θεωρητικά ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες για κάποιο λόγο μπλοκάρουν.


Στα φάρμακα πάντως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη αφού δεν υπάρχουν ποτέ ανάγκες και η προμήθεια γίνεται με τρόπο ομαλό που δεν αφήνει ποτέ το κέντρο εκτεθειμένο.


Κέντρο Υγείας Σοφάδων


Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου υπάρχει η ευχάριστη εικόνα των μηχανημάτων που αγοράστηκαν πρόσφατα κι έτσι λειτουργούν στο σύνολο τους με απόλυτη επιτυχία. Πολύ βασική σε όλα τα παραπάνω, αποτελεί η συμβολή του Δήμου και γενικά της Τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία βοηθάει πολύ συχνά κυρίως διαθέτοντας τους εργάτες ή τεχνικούς της για λόγους συντήρησης του κτιρίου, των ηλεκτρολογικών κλπ.


Το Κέντρο Υγείας σοφάδων επισκέπτονται πάνω από εκατόν είκοσι άτομα ανά ημέρα -διακόσια πολλές φορές- δείχνοντας έτσι και τον μεγάλο φόρτο εργασίας που διαθέτει σε καθημερινή βάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθυσμός κάλυψης είναι αρκετά μεγάλος και ανέρχεται σε δέκα περίπου χιλιάδες.

Pin It

Cook name