5.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σοβαρές ελλείψεις σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου του νομού Δράμας αλλά και σε ενέσεις, γάζες ακόμα και σε βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν εκτεθειμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι υπεύθυνοι της μονάδας να ζητούν βοήθεια από τον Δήμο . Ελλοχεύει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή το κέντρο να καταρρεύσει . Η κυρία Δέσποινα Δραγουδάκη νοσηλεύτρια μίλησε στο www.Life2day.gr


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση  -διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.

Μάλιστα η κυρία Δραγουδάκη καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ οι παραγγελίες γίνονται εγκαίρως και προβλεπόμενα, δεν έρχονται ή φτάνουν με μεγάλες καθυστερήσεις.


Στην σημερινή συνέχεια της μεγάλης και μοναδικής έρευνας του LIFE2DAY.GR, φτάνουμε σε μία από τις βορειότερες πλευρές της Ελλάδος. Στο Νευροκόπι του νομού Δράμας θα παρουσιάσουμε το τοπικό Κέντρο Υγείας μετά την συνομιλία μας με την νοσηλεύτρια του Κέντρου, κυρία Δέσποινα Δραγουδάκη η οποία μας μιλάει σοβαρές βασικότατες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό αλλά και γιατρούς όσος και σε νοσηλευτές είτε ακόμα και σε οδηγούς ασθενοφόρου. Ενώ καυτηριάζει τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.


Στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί και ένας οδοντίατρος, ωστόσο για να βγαίνουν οι εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων που ανήκουν στο Κέντρο και οι οποίοι είναι αγροτικοί.


Η συμβολή τους είναι πολύ σημαντική καθώς σε κάθε εφημερία υπάρχει ένας ειδικός γιατρός και ένας αγροτικός. Αντιλαμβάνεται κανείς πως για να βγει η εφημερία χρειάζονται περισσότεροι των τριών ειδικευμένων γιατρών, γι’ αυτό και υπάρχει βοήθεια από ειδικούς γιατρούς και από άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχή και προκειμένου να βγουν οι εφημερίες.


Σε αντίθετη περίπτωση και αν δεν υπήρχε αυτός ο… δανεισμός οι τρεις γιατροί δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις εφημερίες. Συνεπώς, το Κέντρο χρήζει άμεσης ανάγκης άλλων τριών γιατρών καθότι ο ερχομός άλλων γιατρών μπορεί να είναι παροδικός. Ας μην ξεχνάμε πως όλα τα Κέντρα Υγείας λίγο-πολύ αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Από κει και ύστερα εκτός την ανάγκη σε γενικούς γιατρούς, το Κέντρο θα ήταν σημαντικό να έχει τις υπηρεσίες ενός παθολόγου, παιδιάτρου, ορθοπεδικού κλπ.


Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε παρόμοια δύσκολη κατάσταση αφού αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από μόλις έξι άτομα, τα οποία δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να βγαίνουν οι δικές τους οι βάρδιες. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν στο δυναμικό μπορούσαν να προστεθούν τουλάχιστον τρεις ακόμα νοσηλευτές, ώστε και οι βάρδιες να βγαίνουν αλλά και να μπορούν να αποδίδονται ρεπό και άδειες.Οι ελλείψεις συνεχίζονται και στο φλέγον ζήτημα του ασθενοφόρου. Οι τρεις οδηγοί που υπάρχουν αφήνουν ακάλυπτες πολλές από τις απογευματινές βάρδιες με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων τις οποίες ελλείψεις καλείται να καλύψει το ΕΚΑΒ. Εδώ η ανάγκη του Κέντρου ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο ακόμα οδηγούς που θα μπορούσαν να καλύψουν τις κενές βάρδιες του Κέντρου. Για την ώρα αν χρειαστεί κάποια μεταφορά σε ακάλυπτες βάρδιες, το ΕΚΑΒ έρχεται από την Δράμα όπου και καλείται να διανύσει μίαν απόσταση που φτάνει τα σαράντα πέντε χιλιόμετρα με ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον χρόνο μετάβασης ενός ασθενή σε κρίσιμη ενδεχομένως κατάσταση.


Η κυρία Δραγουδάκη ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο Υγείας παρουσιάζει προβλήματα και σε αναλώσιμα υλικά. Ενδεικτικά μας ανέφερε ελλείψεις σε ενέσεις, γάζες και βαμβάκι. Μάλιστα καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ οι παραγγελίες γίνονται εγκαίρως και προβλεπόμενα, οι παραγγελίες δεν έρχονται ή φτάνουν με μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μπορεί να οφείλεται σε θέματα αργοπορημένης πληρωμής προς τους προμηθευτές. Μάλιστα συμπλήρωσε πως ενδεχομένως και στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Κέντρο, να υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό και οι καθυστερήσεις να οφείλονται και σε αυτόν τον παράγοντα. Σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει υπάρξει αρωγός στις ανάγκες του Κέντρου, όπως με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, την διάθεση οχημάτων μεταφοράς υλικού από το νοσοκομείο στο Κέντρο κλπ.


Προβλήματα ελλείψεων υπάρχουν και στα φάρμακα και μάλιστα σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων όπου κατά διαστήματα παρουσιάζονται ελλείψεις και από κάτι εντελώς διαφορετικό, οπότε δεν έχει σημασία να αναφερθούν κάποια συγκεκριμένα, αφού όλα μπαίνουν ορισμένες φορές στην μαύρη λίστα των ελλείψεων. Ωστόσο τα ενέσιμα είναι τα πρώτα στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις.


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η κυρία Δραγουδάκη επιβεβαιώνει στο LIFE2DAY.GR πως στο Νευροκόπι αντιμετωπίσουν κατά καιρού περιστατικά βίας και έντονης δυσαρέσκειας από αγανακτισμένους ασθενείς και συνοδούς, ακόμα και προς τους γιατρούς. “Είναι ένας τρόπος να εκφράζει την αγανάκτησή του” σημειώνει ενώ προσθέτει πως στο Κέντρο τα περιστατικά είναι λιγότερα από το νοσοκομείο καθώς η εξυπηρέτηση είναι περισσότερο άμεση.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR κατέληξε πως υπάρχουν μηχανήματα τα οποία απαιτούν περιοδικά συντήρηση, όπως τα μηχανήματα του οδοντιατρείου και το ακτινολογικό. Είναι θετικό βέβαια πως η ΥΠΕ φροντίζει ώστε να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από συντηρητές. Με τον τρόπο αυτό έχει αποφευχθεί κάθε πιθανή βλάβη σε οποιοδήποτε μηχάνημα που θα δημιουργούσε και σοβαρά προβλήματα.


Το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου δέχεται τουλάχιστον πεντακόσια άτομα ανά ημέρα κάτι που σημαίνει πως ο φόρτος εργασίας του είναι αρκετά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς την απόμερη θέση του. Άλλωστε καλύπτει έναν πληθυσμό που ενδεχομένως ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες πολιτών μαζί με τις γύρω περιοχές του Νευροκοπίου.

Pin It