Greek English French German Italian
kk-e1473024061994.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Οι ασθενείς βάζουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη για όλα όσα χρειάζονται ώστε να φροντίσουν τον εαυτό τους και να παραμείνουν στην ζωή, όπως φάρμακα αλλά και εξετάσεις στην Ζάκυνθο αφού φεύγουν  άπραγοι από το  Κέντρο Υγείας Κατασταρίου διότι  εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται και η συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη διότι υπάρχει μια και μόνο γιατρός , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www. Life2day.gr.  


Μία γιατρός - παθολόγος , μόνη της κρατάει ολόκληρο το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου στην Ζάκυνθο το οποίο καλύπτει δύο χιλιάδες άτομα και ολόκληρη την βόρεια περιοχή του νησιού. Καμία εξέταση δεν μπορεί να γίνει στην μονάδα οπότε γράφονται και πηγαίνουν οι ασθενείς σε ιδιώτες. Ενώ και στο νοσοκομείο συμβαίνει το ίδιο το οποίο εξυπηρετεί μόνο σοβαρά περιστατικά .


Το Κέντρο δεν διαθέτει καν ασθενοφόρο. Οι ασθενείς πραγματικά ταλαιπωρούνται και είναι ντροπή γιατί πολλές είναι οι φορές που καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς λόγω της ανυπαρξίας γιατρών δεν μπορούν να συνταγογραφησουν τα φάρμακα τους και φεύγουν άπραγοι από το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου


Στη συνέχεια της έρευνας του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Ελλάδας , ταξιδέψαμε στην Ζάκυνθο για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου, το οποίο παρουσιάζει τραγική εικόνα καθώς ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο. Ελλείψεις υπάρχουν και σε υλικά και φάρμακα για τα οποία φροντίζει το νοσοκομείο να καλύπτει, ενώ και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε φθορά.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ. 

Το δυναμικό στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου ταλαιπωρείται από την έλλειψη των γιατρών του που είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. Υπάρχει μία παθολόγος και από κει και πέρα όλοι οι γιατροί είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά μη ύπαρξής τους στο Κέντρο.
[caption id="attachment_80220" align="alignnone" width="400"]Κέντρο Υγείας Κατασταρίου Κέντρο Υγείας Κατασταρίου[/caption]

Ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι εντελώς απών από το Κέντρο καθώς και αυτό είναι αποσπασμένο στο νοσοκομείο. Αυτό δε, προκύπτει και από τις σοβαρότατες ελλείψεις του νοσοκομείου που προσπαθεί να τις καλύψει με αυτές τις αποσπάσεις, αφού προσωπικό δικό του σε μεγάλο βαθμό έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αφήνοντας σημαντικά κενά.


Το Κέντρο δεν διαθέτει καν ασθενοφόρο, πόσο μάλλον οδηγό, αφού οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει καλύπτεται από το ΕΚΑΒ που έρχεται από το νοσοκομείο της Ζακύνθου. Το ευτυχές είναι πως οι αποστάσεις είναι μικρές κι έτσι σε λιγότερο από μισή ώρα μπορεί να καλυφτεί η απαιτούμενη απόσταση.


Υπάρχουν συχνές ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά οι οποίες όμως καλύπτονται από το νοσοκομείο για οποιοδήποτε υλικό χρειαστεί στο Κέντρο. Στο μεταξύ οι παραγγελίες γίνονται κανονικά προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Και αν και υπήρξε μία περίοδος με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε υλικά όπως μελάνια, χαρτιά κλπ. Πλέον η τροφοδοσία γίνεται με αρκετά καλό ρυθμό αφού έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και έχουν έρθει τα υλικά.


Σε ότι αφορά πάντως τα φάρμακα, αυτά προμηθεύονται από το νοσοκομείο το οποίο καλύπτει με απόλυτη επάρκεια το Κέντρο. Από την Υγειονομική Περιφέρεια πάντως δεν υπάρχει προμήθεια σε φάρμακα, τουλάχιστον προς το παρόν.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος αφού τα εργαστήρια είναι παρατημένα αλλά και το ακτινολογικό βρίσκεται σε βλάβη και σκονίζεται καθώς οι υπολογιστές δεν λειτουργούν διότι χρειάζονται άμεση συντήρηση .


Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα του LIFE2DAY.GR κατέδειξε πως εξετάσεις πλέον δεν γίνονται ούτε στο Κέντρο Υγείας, ούτε καν στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις γράφονται και γίνονται από τους ασθενείς σε ιδιώτες, ενώ το νοσοκομείο εξυπηρετεί μόνο σοβαρές περιπτώσεις.


Στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου η επισκεψιμότητα ανέρχεται σε έναν αριθμό που ξεπερνά τα εξήντα άτομα καθημερινά , αξίζει να αναφερθεί πως πέραν των ίδιων των ασθενών, οι συνταγογραφήσεις είναι διπλάσιες αφού πολλοί φέρνουν μαζί τους και δεύτερα βιβλιάρια.


Το Κέντρο ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εξυπηρετεί τον αριθμό αυτό, καλύπτοντας έναν πληθυσμό που φτάνει τις δύο χιλιάδες και καλύπτει ολόκληρη την βόρεια περιοχή του νησιού.

Pin It

Cook name