Greek English French German Italian
zix2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Το Κέντρο Υγείας Ζίχνης του νομού Σερρών έχει μεγάλη ανάγκη από παιδίατρο αλλά η θέση δεν προκηρύσσεται… Παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα όπως , κορτιζόνες, αναλγητικά κλπ. Ο διευθυντής κύριος Γιώργος Νιαδής μιλάει στο www.Life2day.gr


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση- Κέντρο Υγείας Φενεού:25 χρόνια χωρίς παιδίατρο


Η έρευνα στο LIFE2DAY.GR συνεχίζεται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας εξετάζει σήμερα τον νομό Σερρών και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ζίχνης του οποίου διευθυντής είναι ο κύριος Γιώργος Νιαδής και ο οποίος μας αναφέρει για την σημαντική και μακροχρόνια έλλειψη παιδιάτρου, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεση της να καταργήσει την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας(ΠΕΔΥ) στις Υγειονομικές Περιφέρειες, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στο σύστημα υγείας.


Το Κέντρο Υγείας Ζίχνης διαθέτει δεκαπέντε γιατρούς στο Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν σε αυτό. Ειδικά στο Κέντρο υπάρχουν πέντε γιατροί. Πρόκειται για έναν παθολόγο, μία οδοντίατρο και τρεις γενικοί ιατροί. Ο συνολικός αριθμός είναι τέτοιος που επιτρέπει στο Κέντρο να βγάζει τις εφημερίες του και μάλιστα από το υπάρχουν προσωπικό προκύπτει και πλεόνασμα με αποτέλεσμα να στέλνεται βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό και σε άλλα κέντρα υγείας της περιοχής που παρουσιάζουν ελλείψεις. Ακόμα κι έτσι, η έλλειψη ενός παιδιάτρου είναι πολύ σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό πως η θέση εδώ και χρόνια δεν προκηρύσσεται, ακόμα κι όταν όμως υπήρχε παιδίατρος στο Κέντρο, αυτός έπαιρνε απόσπαση στο νοσοκομείο.
[caption id="attachment_75445" align="alignnone" width="200"]Κέντρο Υγείας Ζίχνης του νομού Σερρών Κέντρο Υγείας Ζίχνης του νομού Σερρών[/caption]

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό η εικόνα είναι εξίσου θετική. Οι βάρδιες βγαίνουν άνετα επιτρέποντας τους να παίρνουν κανονικά ρεπό και άδειες. Οι δεκαπέντε νοσηλεύτριες είναι τέτοιες που τους επιτρέπεται να βγάζουν κανονικό πρόγραμμα. Η πληθώρα σε αυτή τη θέση οφείλεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως υπάρχουν και αποσπάσεις από άλλα μέρη νοσηλευτριών που έχουν εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση κι έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν εκεί.


Ρωτήσαμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κέντρο αναφορικά με την κάλυψη του σε θέματα μεταφορών με ασθενοφόρων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχει ένα τελευταίο πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή που αφαιρεί τους όποιους οδηγούς και οχήματα από το Κέντρο ενσωματώνοντας τα στην δύναμη του ΕΚΑΒ το οποίο έχει στον νομό Σερρών τέσσερις σταθμούς ΕΚΑΒ οι οποίοι καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις όποιες ανάγκες προκύψουν στο Κέντρο. Ο συντονισμός γίνεται από την Καβάλα και ως τώρα εξυπηρετεί ιδιαίτερα την περιοχή.


Ρωτήσαμε τον κύριο Νιαδή αναφορικά με την κατάσταση του Κέντρου στα αναλώσιμα υλικά. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπήρχαν αρκετές ελλείψεις, όμως πλέον αυτές δεν υπάρχουν πλέον. Έχουν υλοποιηθεί κάποιες πρόσφατες παραγγελίες, ενώ το σύστημα με τις παραγγελίες στις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει αρχίσει και ομαλοποιείται. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η μετάβαση αυτή έγινε από τον νόμο Γεωργιάδη της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, ενώ η τότε αντιπολίτευση ήταν αντίθεση με τον νόμο αυτό, ως νέα κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που βρήκε κάθε εμπλεκόμενο ανέτοιμο, κάτι που γίνεται μία προσπάθεια να βελτιωθεί, ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα τα οποία ακόμα κι αν έχουν ολιγοήμερες ελλείψεις, έρχονται αρκετά γρήγορα. Ωστόσο πιθανές ελλείψεις εντοπίζονται στα ενέσιμα φάρμακα, κορτιζόνες, αναλγητικά κλπ. Στις ανάγκες αυτές υπάρχει και βοήθεια από τον Δήμο που ενίοτε βοηθάει με μελάνια στους εκτυπωτές αλλά και χαρτί Α4 που χρησιμοποιείται στις συνταγογραφήσεις, ενώ βοήθεια έρχεται και από το τοπικό φαρμακείο που καλύπτει ενδεχόμενες ανάγκες.


Ο διευθυντής σημειώνει στο LIFE2DAY.GR πως και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αφού τα υπάρχοντα μηχανήματα βρίσκονται σε κανονική λειτουργία και με επάρκεια συντηρήσεων.


Το Κέντρο Υγείας Νέας Ζίχνης αντιμετωπίζει κάθε μέρα περισσότερα από εξήντα ή εβδομήντα περιστατικά μαζί με τα επείγοντα. Αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή από τις καιρικές συνθήκες, δεδομένου του ότι ο πληθυσμός στην περιοχή είναι αγροτικός κατά κύριο λόγο και απαριθμεί περισσότερα από είκοσι χιλιάδες άτομα σε μια περιοχή μεγάλης έκτασης.

Pin It

Cook name