Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας έχει γίνει μία τεράστια επένδυση από τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό , κλιματιστικά μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική εγκατάσταση τοποθετήθηκε ακόμα και μηχάνημα παραγωγής οξυγόνου απαλλάσσοντας το Κέντρο από την ανάγκη φιαλών οξυγόνου. Παρόλα αυτά το κέντρο ούτε καν εφημερεύει λόγω ελλείψεων στο προσωπικό. Η διευθύντρια κυρία Αντωνία Δημητρίου  μιλάει στο www.LIFE2DAY.gr. 


Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 υπήρχαν σαράντα χιλιάδες οχτακόσιοι ογδόντα πέντε εξετάσεις ασθενών και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις πρωινές βάρδιες αφού μέχρι σήμερα το Κέντρο δεν εφημερεύει.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Ψαχνών:Ανύπαρκτη η 5η ΥΠE & οι ασθενείς χωρίς φάρμακα


Στην σημερινή μας ερεύνα στις μονάδες Υγείας της Ελλάδας στο LIFE2DAY.GR, ερχόμαστε στην Ραφήνα για να γνωρίσουμε ένα Κέντρο Υγείας που έχει όλα τα μέσα να λειτουργήσει ιδανικά, χωρίς όμως να του επιτρέπεται καθως είναι . Περισσότερα αναφέρει η διευθύντρια κυρία Αντωνία Δημητρίου που μιλάει για τις ελλείψεις προσωπικού, για τις εφημερίες που ζητάει να ξεκινήσουν στο Κέντρο, αλλά και για τον κύριο σκοπό της ύπαρξης των Κέντρων Υγείας που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "θα πρέπει να είναι ανάχωμα των νοσοκομείων. Να εξυπηρετούν τα περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα νοσοκομεία θα έπρεπε να υπάρχουν για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όμως επειδή δεν υπάρχει καλή λειτουργία στα Κέντρα Υγείας συγχέονται οι ρόλοι".


Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες.


Διαθέτει είκοσι δύο γιατρούς, από τους οποίους δεκαοχτώ είναι μόνιμοι και άλλοι τέσσερις είναι με μετακίνηση ενώ και υπάρχουν και δύο επικουρικοί. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει μόλις ένας γενικός γιατρός και από κει και μετά, παθολόγοι, ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατρος, παιδίατρος, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, κυταρολόγος, δερματολόγος. Είναι προφανές πως το Κέντρο είναι καλυμμένο από το θέμα των ειδικοτήτων, όμως ο ένας γενικός γιατρός αποδεικνύει πως είναι αδύνατο στο να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες. Είναι άμεση η απαίτηση για την ύπαρξη τριών ακόμα γενικών γιατρών ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς σε όλες τις βάρδιες.


Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο αριθμός τους ανέρχεται σε δέκα άτομα το οποίο και θεωρείται αριθμός που δηλώνει επάρκεια στις βάρδιες. Ανάμεσα τους και μαίες που λόγω της μη ύπαρξης γυναικολόγου, εκτελούν τα τεστ Παπανικολάου. Επίσης, επειδή ακριβώς το Κέντρο δεν εφημερεύει δεν υπάρχει και ζήτημα βάρδιας στους οδηγούς ασθενοφόρων. Έτσι, δεν υπάρχει ασθενοφόρο αφού η Μονάδα εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ. Η απόσταση δεν ξεπερνά τα οχτώ χιλιόμετρα, οπότε δεν τίθεται και ζήτημα μη κάλυψης του Κέντρου.


Η διευθύντρια, ανέδειξε στο LIFE2DAY.GR το ζήτημα στις προμήθειες στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Ανέφερε λοιπόν πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά καθυστερήσεων στις παραγγελίες προς την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια. Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση προσφεύγει στο "μικρό ταμείο" που είναι ένα μικρό ποσό το οποίο έχει το Κέντρο στη διάθεσή του για να διαχειριστεί και από αυτό αγοράζει τα απαραίτητα. Σε περίπτωση που αυτά ξεπερνούν τις δυνατότητες του ταμείου, τότε απλά το Κέντρο μένει ακάλυπτο. Ένα παράδειγμα αφορά τα αντιδραστήρια του μικροβιολογικού που μετά από δύο εβδομάδες οι γιατροί αναγκάστηκαν να ενημερώνουν τον κόσμο πως δεν κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα δεν υπάρχει στα φάρμακα όπου η προμήθειά τους γίνεται από το Σισμανόγλειο και η ροή τους είναι ικανοποιητική.


Ρωτώντας την κυρία Δημητρίου σχετικά με τον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου εκείνη παρουσίασε στο LIFE2DAY.GR μία τεράστια επένδυση που έγινε στον χώρο δωρεά του εφοπλιστή κυρίου Μαρτίνου. Η επένδυση αφορούσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες έγινε ανακαίνιση και ύστερα τοποθέτηση σε ότι πιο σύγχρονο χρειάζεται μία μονάδα υγείας. Από κλιματιστικά μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρομαγνητική εγκατάσταση.


Παράλληλα, τοποθετήθηκε μηχάνημα παραγωγής οξυγόνου απαλλάσσοντας το Κέντρο από την ανάγκη φιαλών οξυγόνου. Σε δεύτερη φάση το Κέντρο εξοπλίστηκε με ένα νέο υπερσύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφο, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, καινούριες οθόνες, νέα μηχανήματα για τον ωτορινολαρυγγολόγο, δύο μηχανήματα στο οφθαλμολογικό, σε μία επένδυση που έγινε σε συνεργασία με την διοίκηση ώστε να γίνει ακριβώς βασισμένη στις ανάγκες μίας σύγχρονης μονάδας υγείας.


Η διευθύντρια του Κέντρου επιβεβαίωση στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα βίας ασθενών προς το ιατρικό προσωπικό, ωστόσο έσπευσε να τους δικαιολογήσει δεδομένης της ταλαιπωρίας τους για την κατάσταση τους και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Σε τέτοια φαινόμενα γίνεται μία προσπάθεια ώστε όλοι να κρατούν την ψυχραιμία τους και να υπάρχει μεγάλη ευγένεια και κατανόηση. Εξάλλου σε ειδικότητες όπου υπάρχουν δύο γιατροί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όμως σε άλλες που υπάρχει μόνο ένας παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα ραντεβού, όπως στο οφθαλμολογικό όπου για παράδειγμα κλείστηκε σήμερα ένα ραντεβού για τον Ιούνιο.


Στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 υπήρχαν σαράντα χιλιάδες οχτακόσιοι ογδόντα πέντε εξετάσεις ασθενών και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τις πρωινές βάρδιες αφού μέχρι σήμερα το Κέντρο δεν εφημερεύει. Στο μικροβιολογικό (βιοπαθολογικό) εργαστήριο υπήρχαν οχτώ χιλιάδες εκατόν σαράντα έναν ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν ενενήντα εννέα χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα έξι εξετάσεις. Ακόμα στο παθολογικό ήρθαν εφτά χιλιάδες εφτακόσιοι είκοσι ασθενείς, με δεκατέσσερις χιλιάδες εξακόσιες πενήντα εξετάσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εξυπηρετούνται και τέσσερα ακόμα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για τα: Καπανδρί, Σπάτα, Νέα Μάκρη και Καλύβια. Αυτά στέλνουν τα δείγματα αίματος και ούρων για όσες εξετάσεις δεν μπορούν να κάνουν σε αυτά και τα οποία γίνονται στην Ραφήνα. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο ξεπερνά τις πεντακόσιες χιλιάδες κόσμου και περιλαμβάνει εκτός από την Ραφήνα και το Πικέρμι, αλλά και περιοχές όπως το Γραμματικό μέχρι και την Παλλήνη. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υποδομών που υπάρχουν στο Κέντρο.

Pin It

Cook name