Greek English French German Italian
mama2-e1455267177580.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Στην καταστροφή και στο κλείσιμο οδηγείται το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης "Μαμάτσειο", "Μποδοσάκειο" λόγω της υποστελέχωσης που υπερβαίνει το 50% αλλά και της φυγής των ειδικευομένων γιατρών στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι βίαιες αντιδράσεις των ασθενών προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους δυσκολεύουν την ζωή, την ώρα που εκείνοι θυσιάζονται για να κρατηθεί ανοιχτό το νοσοκομείο και το κράτος είναι απών . Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ.  Λάζαρος Αποστολίδης μιλάει στο www.life2day.gr 

Οι στερήσεις των αδειών και των ρεπό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, και λόγω των θυσιών τους, σώζεται το Νοσοκομείο Κοζάνης "Μαμάτσειο", "Μποδοσάκειο" μέχρι σήμερα.Ένα ακόμα νοσοκομείο οδηγείται στο λουκέτο στην χώρα μας λόγω της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας και των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων που παρουσιάζουν , όπως καθημερινά διαπιστώνουμε στο LIFE2DAY.GR μέσα από την μεγάλη καθημερινή και μοναδική έρευνα για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της Ελλάδας.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert : Νοσοκομεία σε κρίση .Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ:Γ.Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Πέντε χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού


Η μεγάλη καθημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας συνεχίζεται και αυτή τη φορά το ταξίδι μας φτάνει στην Κοζάνη. Εκεί μιλάμε με τον Παθολόγο κύριο Λάζαρο Αποστολίδη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Κοζάνης "Μαμάτσειο", "Μποδοσάκειο", όπου θα μας μιλήσει για το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των κλινικών που υπερβαίνει το 50% το οποίο σε συνδυασμό με την συνεχή φυγή των ειδικευομένων γιατρών οδηγούν στην καταστροφή και κλείσιμο του νοσοκομείου. Παράλληλα, οι βίαιες αντιδράσεις των ασθενών προς το ιατρικό προσωπικό και πως αυτές εξηγούνται.


Το Νοσοκομείο Κοζάνης Μαμάτσειο , είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο περίπου διακοσίων κλινών. Διαθέτει τις βασικότερες μονάδες οι οποίες ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις, ειδικά στους ειδικούς γιατρούς. Κλινικές όπως η Παθολογική, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ψυχιατρική, Ορθοπεδική, ΟΡΥΛΑ , Οφθαλμολογική και σε άλλες, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις ειδικών γιατρών αλλά και ειδικευομένων. Ελλείψεις που ξεπερνούν το 50% του δυναμικού του νοσοκομείου ή για να το γράψουμε αντίστροφα, το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο κατά περισσότερο από το μισό από τον αριθμό που απαιτείται για να δουλέψει ικανοποιητικά! Τα κενά αυτά ξεπερνούν τους πενήντα γιατρούς. Ο κύριος Αποστολίδης εστιάζει στο ειδικευόμενο προσωπικό το οποίο αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως φεύγει στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λύσεις αναπλήρωσης στον ορίζοντα, κάτι που αφήνει μαύρα σύννεφα για το μέλλον των κλινικών και ειδικά της παθολογικής και της παιδιατρικής που αποτελούν και τις πιο "μάχιμες" κλινικές οι οποίες αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη μετρούν από δύο γιατρούς. Ωστόσο ο κύριος Αποστολίδης δικαιολογεί τους ειδικευόμενους που φεύγουν για το εξωτερικό αφού δεν έχει κανένα νόημα να παλεύουν για χρόνια για έναν διορισμό που θα τους αποφέρει 900€ χωρίς καμία προοπτική ενώ στο εξωτερικό μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα. "Δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μάλλον για τον ειδικευόμενο" σχολίασε χαρακτηριστικά.


Και στο νοσηλευτικό προσωπικό παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι οι στερήσεις των αδειών και των ρεπό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, και λόγω των θυσιών βγαίνει των νοσηλευτών σώζεται μέχρι σήμερα η λειτουργία του νοσοκομείου έστω και πολύ "σφιχτά" όπως χαρακτηριστικά μας , αναφέρει ο διευθυντής ο οποίος συμπληρώνει πως "όταν το προσωπικό δεν παίρνει ρεπό και άδειες, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, πάραυτα οι εργαζόμενοι θυσιάζουν τα ρεπό τους για να λειτουργήσει το νοσοκομείο". Και στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις ξεπερνούν το 50% της απαραίτητης δύναμης.

Ο κύριος Αποστολίδης σημειώνει στο www.LIFE2DAY.gr  πως κατά καιρούς εντοπίζονται μικρά περιστατικά ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά. Συνήθως πρόκειται για γάντια ή χαρτί, όμως το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο ή συχνό. Σε τέτοιες περιπτώσεις κινείται μια διαδικασία κατά την οποία ο ένας προϊστάμενος πηγαίνει σε έναν άλλο προϊστάμενο προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη προμήθεια η οποία πάντως δεν χρειάζεται πάνω από πέντε ημέρες για να διεκπεραιωθούν οι όποιες παραγγελίες/ανάγκες.


Αντίθετα δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Αν παρατηρηθεί κάποια στιγμή κάποιο σχετικό πρόβλημα, τότε το νοσοκομείο προμηθεύεται με υποκατάστατα φάρμακα ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική έλλειψη από οτιδήποτε. Ακόμα και σε φάρμακα που θεωρούνται ακριβά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για χημειοθεραπείες ή για θεραπείες με κολλαγόνο τα οποία δεν υπάρχουν άμεσα στο φαρμακείο, η διοίκηση προβαίνει σε παραγγελία τους λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη χορήγηση κι έτσι δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την προμήθεια.


Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας σημειώνει πως υπάρχουν κατά διαστήματα βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ωστόσο το νοσοκομείο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να είναι συνεπής στις απαραίτητες συντηρήσεις και την αποκατάσταση τους είτε με το συνεργείο του νοσοκομείο είτε μέσω συμβάσεων με εταιρείες που έχουν την κατάρτιση για τα ιατρικά μηχανήματα και την επισκευή τους. Μάλιστα εδώ και μία εβδομάδα έχει εγκατασταθεί μαγνήτης και αυτό θέλησε να μοιραστεί με το LIFE2DAY.GR


Στην Κοζάνη το προσωπικό έχει πέσει θύμα βίαιων αντιδράσεων από ασθενείς που αγανακτισμένοι αντιδρούν με ακατάλληλο τρόπο. Αυτό ωστόσο συμβαίνει γιατί κανείς τους δεν γνωρίζω πως το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο περισσότερο από 50% και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία εργασία με την ίδια ταχύτητα και μάλιστα σε μία περίοδο δύο-τριών ετών στα οποία έχει τριπλασιαστεί η προσέλευση των ασθενών για ευνόητους οικονομικούς λόγους. Και αντί την ίδια ώρα να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα των νοσοκομείων, αυτή σχεδόν υποτριπλασιάστηκε. Ο κόσμος όμως παραμένει να έχει την απαίτηση να εξυπηρετηθεί στο κρατικό νοσοκομείο καθώς θεωρητικά το δικαιούται σαν φορολογούμενος πολίτης, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εκάστοτε ελλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι οι συγκρούσεις και οι βίαιες συμπεριφορές. Οι γιατροί προσπαθούν με νηφαλιότητα να εξηγήσουν τις καταστάσεις, όπως την έλλειψη προσωπικού, την υποχρέωση της παραμονής στην σειρά προτεραιότητας, όμως αυτό όμως συνήθως αποβαίνει άκαρπο αφού ο κόσμος στα εξωτερικά ιατρεία έρχεται φορτωμένος με συναίσθημα και όχι με λογική εξαιτίας και του επείγοντος. "Για να εκτονωθεί το συναίσθημα, μπορεί να σπάσει και καμιά πόρτα (σ.σ. ο ασθενής) ώστε αφού ηρεμήσει να ζητήσει και συγγνώμη" αναφέρει αφοπλιστικά ο κύριος Αποστολίδης ενώ δίνει και μία ακόμα διάσταση αυτών των αντιδράσεων αναφέροντας πως πολλές φορές συμβαίνουν από συγγενείς που βρίσκουν άλλοθι για την δική τους αδράνεια στην προσοχή του ασθενούς, ξεσπώντας στο νοσοκομείο!


Ο κύριος Αποστολίδης προσπαθεί να δώσει στο LIFE2DAY.GR μία εικόνα της κίνησης του νοσοκομείου, έτσι μας αναφέρει πως στα ΤΕΠ μόνο της Παθολογικής εισέρχονται περίπου χίλια τετρακόσια άτομα τον μήνα, από αυτά νοσηλεύονται στην Παθολογική περίπου τριακόσια άτομα, ενώ στο ΤΕΠ της Παθολογικής νοσηλεύονται άλλα εκατό πενήντα άτομα ανά μήνα. Ο νομός της Κοζάνης έχει πληθυσμό περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα γεγονός που δείχνει και το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κίνησης στο νοσοκομείο.

Pin It

Cook name