Greek English French German Italian

ndd optim

xar2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Απεγνωσμένο μήνυμα βοήθειας μέσα από το LIFE2DAY.GR στέλνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χάρακα στο νομό Ηρακλείου κύριος Νικόλαος Δρακωνάκης για τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου και στις άπειρες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Δεν έχουν σύριγγες αλλά και μασκάκια που χρησιμοποιούνται για θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα καθώς και αντιδραστήρια αλλά και γάζες καθώς και χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους .


Σήμερα το LIFE2DAY.GR ταξιδεύει στην Κρήτη. Επόμενος σταθμός στην περιήγηση μας στις Μονάδες Υγείας, είναι το Κέντρο Υγείας Χάρακα στο νομό Ηρακλείου. Εκεί συναντάμε τον διευθυντή του Κέντρου, κύριο Νικόλαο Δρακωνάκη  ο οποίος θα αναφερθεί στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, όμως θα στείλει απεγνωσμένο μήνυμα βοήθειας για τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου και στις άπειρες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα απο την στήλη Alert : Νοσοκομεία σε κρίση .  Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ:Εφημερίες ”τρόμου” εκτελούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο


Το Κέντρο Υγείας Χάρακα διαθέτει τέσσερις γενικούς γιατρούς, δύο οδοντιάτρους, έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο, αριθμός που επιτρέπει την ομαλή ροή της Μονάδας, ωστόσο υπάρχει μια εξαίρεση. Ο παιδίατρος έχει αποσπαστεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Ηρακλείου με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται καθημερινά στο Κέντρο ακόμα κι αν προβλέπεται από το οργανόγραμμα, ακόμα κι αν ανήκει στην πραγματικότητα στο Κέντρο! Αυτό σημαίνει ότι λείπει ένας παιδίατρος που θα βρίσκεται όλες τις μέρες της εβδομάδας διαθέσιμος.


To νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας ανέρχεται σε έξι νοσηλεύτριες. Υπάρχουν προβλήματα με το διοικητικό προσωπικό και τους οδηγούς ασθενοφόρου. Για να βγαίνουν πλήρως οι βάρδιες χρειάζεται ένα άτομο ακόμα. Αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις οι οδηγοί ασθενοφόρου που κάνουν οκτάωρα. Όμως συμπεριλαμβάνοντας άδειες, ημέρες αργίας και λοιπές βάρδιες μένει μία βάρδια κενή και πιο συγκεκριμένα οι καθημερινές από τις επτά το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι. Περίοδος πολύ σημαντική. Το Κέντρο εκείνες τις ώρες εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο στέλνει ασθενοφόρα από όμορα Κέντρα Υγείας, όπως από τις Μοίρες και το Αρκαλοχώρι.
[caption id="attachment_70433" align="alignnone" width="638"] Κέντρο Υγείας Χάρακα Κέντρο Υγείας Χάρακα[/caption]

Ο κύριος Δρακωνάκης παραδέχεται στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναλώσιμων υλικών. Αν και δεν λείπουν σταθερά κάθε φορά τα ίδια υλικά, υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε διάφορα είδη. Άλλοτε πρόκειται για σύριγγες, άλλοτε για γάζες που λείπουν και πιο συχνά και φυσικά από άλλα υλικά. Ακόμα και το χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους δεν προμηθεύεται ενώ δεν γίνεται καν λόγος για χαρτί που μπαίνει πάνω στο κρεβάτι που εξετάζονται οι ασθενείς. Πρόβλημα επίσης παρουσιάζονται πολύ συχνά ελλείψεις σε μασκάκια που χρησιμοποιούνται για θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα συνήθως στα επείγοντα περιστατικά και η λίστα συνεχίζεται. Ακόμα, τα αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό παρουσιάζουν πολύ συχνά έλλειψη με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι δύσκολη η εξέταση! Το πρόβλημα αν και προϋπήρχε, έχει ενταθεί μετά την ένταξη των Κέντρων Υγείας στην έβδομη Υγειονομική Περιφέρεια.


Το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχουν συχνά προβλήματα με φάρμακα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο η διοίκηση φροντίζει για να προμηθεύεται η ίδια τα απαραίτητα. Ο τοπικός Δήμος βοηθάει στην μεταφορά των υλικών ενώ το Κέντρο έχει δεχθεί ορισμένες δωρεές -από ιδιώτες κυρίως- με κυριότερη εκείνη από έλληνα γιατρό που εργάζεται στην Αυστρία και μπορεί να στέλνει κάποιες φορές υλικά τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς το Κέντρο.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας κρίνεται επαρκής και χωρίς σοβαρά προβλήματα. Έως τώρα οτιδήποτε χρήζει επισκευής, αυτή γίνεται σε λογικά πλαίσια, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις σε μηχανήματα.Το Κέντρο Υγείας Χάρακα δέχεται περίπου σαράντα χιλιάδες ασθενείς τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του μικροβιολογικού εργαστηρίου, ήτοι περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα, την ίδια ώρα που ο πληθυσμός ευθύνης ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες στην περιοχή. Μάλιστα, με τις αλλαγές στους Δήμους, ενδέχεται ο αριθμός να μεγαλώνει, αφού εξυπηρετούνται και άλλες περιοχές που μπορεί να ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου ωστόσο χιλιομετρικά βρίσκονται πιο κοντά και έρχονται εκεί. Πρόκειται για τα Καστελλιανά, τα Καλύβια, το Νεοχώρι κλπ.

Pin It

Cook name