Greek English French German Italian

ndd optim

skia2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Κλειστό είναι το μικροβιολογικό εργαστήριο στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου λόγω έλλειψης αντιδραστήρων αλλά και το οδοντιατρείο το οποίο δεν έχει οδοντίατρο για να λειτουργήσει! Εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία αποτελεί , επίσης, το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε γιατρούς και κυρίως νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων . Ο  κύριος Δημήτριος  Ανθόπουλος - υπεύθυνος στο κέντρο μιλάει στο www.LIFE2DAY.gr   


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ. Γ.Νοσοκομείο Ναυπλίου: Οι σοβαρές ελλείψεις απειλούν την ομαλή λειτουργία


Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την καθημερινή του έρευνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Ελλάδας, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Σκιάθο όπου θα ασχοληθούμε με το εκεί τοπικό Κέντρο Υγείας.


Την έρευνα διευκολύνει ο διοικητικός υπάλληλος και υπεύθυνος στο κέντρο, κύριος Ανθόπουλος Δημήτριος που θα μας μιλήσει για τα προβλήματα στελέχωσης σε γιατρούς και κυρίως νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων. Μας μιλάει για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που φτάνουν σε σημείο να μην επιτρέπουν την λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλά και για το οδοντιατρείο που δεν έχει οδοντίατρο για να λειτουργήσει! Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου απασχολεί τρεις γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο αγροτικούς γιατρούς και έναν παθολόγο. Ο αριθμός αυτός φυσικά δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου, αφού υπάρχει -έστω και μικρό- πρόβλημα στην επάρκεια δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο ακόμα θέσεις αγροτικών γιατρών που θα έλυναν πολλά σχετικά προβλήματα.


Παράλληλα στο Κέντρο υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια, μία μαία και μία επισκέπτρια, γεγονός που επίσης δείχνει το πρόβλημα υποστελέχωσης. Στην ενημέρωση που είχαμε, μαθαίνουμε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για τουλάχιστον δύο νοσηλεύτριες και μία μαία ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι εφημερίες και να λειτουργεί ομαλά η Μονάδα με τις σωστές άδειες και ρεπό.


Ο κύριος Ανθόπουλος είναι ένας εκ των τριών διοικητικών υπαλλήλων του Κέντρου, ο οποίος ωστόσο αποχωρεί σε λίγες μέρες μετά από τριάντα χρόνια στον ίδιο χώρο, με σύνταξη. Παράλληλα όμως ο ένας συνάδελφός του λείπει με μακρά άδεια λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος στο χέρι και πλέον μένει μόνο μία υπάλληλος στον συγκεκριμένο διοικητικό τομέα.


Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις θέσεις οδηγών ασθενοφόρων, αφού υπάρχει μόλις ένας οδηγός ως επικουρικό προσωπικό, με σύμβαση που του ανανεώθηκε ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (2016) ενώ κατά διαστήματα έρχονται οδηγοί οι οποίοι καλύπτουν μόνο μερικές από τις εφημερίες που κανονικά θα έπρεπε να εξυπηρετεί το Κέντρο. Στις βάρδιες που μένουν κενές και με δεδομένο πως δεν υπάρχει ΕΚΑΒ στην Σκιάθο, συμβαίνει μία άλλη πρωτοτυπία για τον ήδη υπάρχοντα οδηγό που παίρνει διαστάσεις ήρωα, αφού είναι ανά πάση στιγμή σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο! Μόνο σε περίπτωση άδειας ή ρεπό υπάρχει αντικαταστάτης και αυτός από κάποιο άλλο κοντινό Κέντρο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως κανονικά υπάρχουν έξι θέσεις οδηγών οι οποίες όμως μετά την συνταξιοδότησή των υπαλλήλων που τις κάλυπταν, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ.
[caption id="attachment_70148" align="alignnone" width="600"]Κέντρο Υγείας Σκιάθου Κέντρο Υγείας Σκιάθου[/caption]

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του Κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα αναλώσιμα υλικά και εκείνος με τη σειρά του επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ελλείψεις. Μάλιστα επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις προμήθειας, ειδικά σε γραφική ύλη, όπως για παράδειγμα το χαρτί που χρησιμοποιείται. Υπάρχει μία συμβολή από τον Δήμο που προσπαθεί να βοηθήσει την προσπάθεια των γιατρών ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Ένα άλλο πρόβλημα σε αναλώσιμα αφορά το μικροβιολογικό το οποίο δεν μπορεί να προμηθευτεί για πολλούς μήνες αντιδραστήρες κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει με πρόβλημα στις συμβάσεις. Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης φαρμάκων καθώς η προμήθεια γίνεται κανονικά από την πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια.


Η έρευνα του LIFE2DAY.GR έδειξε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, αφού υπάρχει καινούριο ακτινολογικό μηχάνημα με ψηφιακή απεικόνιση, παράλληλα και το οδοντιατρείο είναι καινούριο, ωστόσο όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, δεν υπάρχει οδοντίατρος για να το χρησιμοποιήσει! Παράλληλα σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο παρά τις ελλείψεις που προαναφέρθηκαν.


Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου εξυπηρετεί περίπου χίλια διακόσια άτομα ανά μήνα, αριθμός που σχεδόν διπλασιάζεται όταν δουλεύει και το μικροβιολογικό (δηλαδή έχει σε επάρκεια αναλώσιμα υλικά για να μπορεί να εξυπηρετήσει). Ο πληθυσμός στην περιοχή αγγίζει τις εφτά χιλιάδες, ενώ λόγω τουριστικής περιόδου, το καλοκαίρι ο πληθυσμός ευθύνης ανεβαίνει στις εβδομήντα χιλιάδες, γεγονός που δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των γιατρών και του προσωπικού που υπερβάλλουν εαυτό χωρίς καμία επιπλέον ενίσχυση να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις.


Ο κύριος Ανθόπουλος κλείνει την συνέντευξη του στο LIFE2DAY.GR απευθύνοντας έκκληση. Οι υπηρεσίες του Κέντρο Υγείας Σκιάθου πρόκειται να μεταφερθούν σε νέα κτίρια και αυτό είναι πολύ καλό, ωστόσο αυτό που περιμένουν από την διοίκηση είναι η μεταφορά αυτή να συνοδευτεί και με κάλυψη των κενών θέσεων με πλήρη στελέχωση σε νοσηλευτές και οδηγούς, καθώς επίσης και να συνεχιστεί μία δραστηριότητα που σταμάτησε, όταν πριν περίπου δέκα χρόνια γιατροί με συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, χειρούργοι, επισκεπτόντουσαν το νησί για να ελέγχουν τον πληθυσμό.

Pin It

Cook name