Greek English French German Italian
Pin It
Γκρίνια προκαλεί μεταξύ των γιατρών στην Αργολίδα η συστέγαση του ΠΕΔΥ Αργολίδας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και αυτό  γιατί επικρατεί ανησυχία ότι θα χαθεί η αυτονομία της μονάδας τους.  Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Δήμαρχος και οι συνάδελφοί τους στο νοσοκομείο αντιδρούν από την πλευρά τους στην εν λόγω συστέγαση.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος μας έχει ανέκαθεν θέσει στην προμετωπίδα των αιτημάτων του:

1) Τη στελέχωση των Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού (ΠΕΔΥ Άργους και Ναυπλίου) και

2) τη μεταστέγαση τους σε δημόσια στέγη, άμεσα κι εύκολα προσβάσιμη.

Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι βελτιώνονται η εξυπηρέτηση των πολιτών, οι συνθήκες εργασίας κι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων τα δημόσια οικονομικά σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Στην πόλη του Ναυπλίου ιδιαίτερα, η ΠΦΥ δέχτηκε με τον νόμο Γεωργιάδη (ν. 4238/2014), ένα καίριο πλήγμα. Η Μονάδα (ΠΕΔΥ) αποστερήθηκε σημαντικό αριθμό γιατρών με κρίσιμες Ιατρικές Ειδικότητες και διατήρησε 3 μόνο γιατρούς ενώ με την εξαίρεση της διατήρησης λειτουργίας του Μικροβιολογικού της εργαστηρίου, περιήλθε σε κατάσταση που δεν άρμοζε στον ρόλο της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απομακρυσμένη της θέση, έστρεψε τους συμπολίτες στον Ιδιωτικό τομέα με δεδομένη την οικονομική τους επιβάρυνση. Η πρόσφατη ενίσχυση της, με Παθολόγο και επισκέπτη Γενικό Γιατρό, έδωσε μεν μια πνοή ζωής, μετά δυο χρόνια, αλλά σίγουρα δεν αρκεί.

Να διευκρινίσουμε εδώ κάποια πράγματα .

  1. Οι γιατροί του ΠΕΔΥ Ναυπλίου είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ (οι δύο με βαθμό Διευθυντή ).

  2. Γιατροί και των δύο ΠΕΔΥ του νομού είναι κανονικά ενταγμένοι στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

  3. Τα ΠΕΔΥ του νομού, δεν διαθέτουν «διοικητικές υπηρεσίες», όπως αναφέρθηκε, αλλά υπαλληλικό προσωπικό, προσανατολισμένο αποκλειστικά σε λειτουργίες Υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού (φάρμακα υψηλού κόστους, προγράμματα πρόληψης, ΑΥΕ κλπ). Οι λειτουργίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο έργο των πρωτοβάθμιων δομών κι η κατάργηση τους θα συνεπάγονταν μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

  4. Στο ΠΕΔΥ Ναυπλίου υπάρχει πλήρες φυσικοθεραπευτήριο (χωρίς δυστυχώς φυσικοθεραπευτή), το μόνο σε Δημόσια δομή στο νομό. Το δημοσιονομικό (κι όχι μόνο) όφελος της ενεργοποίησης του (πάγιο αίτημα μας) είναι παραπάνω από προφανές.


Το καίριο πλήγμα που υπέστη η ΠΦΥ στην πόλη του Ναυπλίου το 2014 είχε όμως πολλαπλασιαστικές συνέπειες καθώς επιβάρυνε:

Το Νοσοκομείο, στο οποίο δεδομένης της οικονομικής κρίσης προσέφευγαν ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με προβλήματα υγείας «αφιλτράριστα» από την ΠΦΥ. Tους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους οικονομικά, που υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στον Ιδιωτικό τομέα.

Τη Δημόσια Υγεία και τα Δημόσια οικονομικά, γιατί τα περιστατικά που καθυστερούν να προσέλθουν σε Υγειονομικό σχηματισμό, όταν τελικά προσέρχονται (στο Νοσοκομείο πλέον) αφενός έχουν ήδη επιβαρυνθεί κι αφετέρου η αντιμετώπιση τους είναι δαπανηρότερη. Με αυτά τα δεδομένα ήδη από 12/5/2017 με απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου μας δηλώσαμε την συμφωνία μας στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ για συστέγαση του ΠΕΔΥ σε χώρους του Νοσοκομείου Ναυπλίου, με την επιφύλαξη της αυτονόητης (κι απ τον νόμο) διατήρησης της αυτονομίας της Μονάδας. Την θεωρήσαμε ικανοποίηση εύλογου και παγίου αιτήματος μας.
Pin It

Cook name