Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Πόσος καιρός χρειάζεται για να χαθούν 96 δισεκατομμύρια $ χρηματιστηριακής αξίας; Αν είστε οι τρεις μεγάλες φαρμακευτικές  με τις χειρότερες επιδόσεις, μόνο  ένα έτος. Από την αρχή μέχρι το τέλος του 2016, οι Allergan, AstraZeneca και Roche δημοσίευσαν συνολικά απώλεια κεφαλαιοποίησης 96,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα, οι τρεις καλύτερες σε επιδόσεις οι Glaxo Smith Kline, Johnson & Johnson και Merck & Co , μαζί κέρδισαν από $ 40 δισεκατομμύρια.


Αναλυτές αναφέρουν ότι οι εταιρείες που έχασαν ίσως χρειαστεί να περιμένουν αρκετά για να ανακάμψουν .  Υπό τις παρούσες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων των τιμών και της αβεβαιότητας σχετικά με την επερχόμενη προεδρία Trump- «τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα πριν γυρίσουν προς το καλύτερο» για τον κλάδο στο σύνολό του.


Ανοδική πορεία 


Η Glaxo Smith Kline σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην  τιμή της μετοχής της κατά 14% το 2016, αν και η κεφαλαιοποίησή της σε δολάρια στην πραγματικότητα έπεσε εξαιτίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στο μητρικό της νόμισμα, η κεφαλαιοποίηση της GSK αυξήθηκε 12 δις $. Η GSK φαίνεται να επωφελήθηκε από τον υψηλό όγκο και τη στρατηγική χαμηλού κόστους , χάρη στη μαζική ανταλλαγή στοιχείων του ενεργητικού της με τη Novartis.


Σε πτώση η Allergan


Η Allergan είδε τη μεγαλύτερη μείωση των μετοχών της κατά 33%, και η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε το μέγιστο κατά 44.420.000.000 $. Η κατά 20% μείωση της τιμής της μετοχής της Astra Zeneca περιέκοψε 16,7 δις $ από την χρηματιστηριακή της αξία, ενώ οι μετοχές της Roche υποχώρησαν κατά 16% για την περίοδο, δηλαδή κατά 35.500.000.000 $ μείωση της κεφαλαιοποίησής της. Κατά τη διάρκεια του 2016  η Allergan υπέστη καθίζηση μετά το ναυάγιο της συνένωσης με την Pfizer και είχε φτωχά αποτελέσματα στο τρίτο  τρίμηνο .


Η AstraZeneca, από την πλευρά της, δημοσίευσε αρνητικά στοιχεία τρίτου τριμήνου στην προσπάθεια της  να αυξηθούν οι πωλήσεις του αντιαιμοπεταλιακού παράγοντα Brilinta.


Οι κερδισμένοι


Η  J & J σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν ένα «σχετικά ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αναταραχής στην αγορά» και είχε αύξηση 12% στην τιμή της μετοχής της, με  την Merck & Co να έρχεται στην τρίτη θέση με 11%.  Η J & J έχει ισχυρή δυναμική εισαγωγής νέων φαρμάκων στην αγορά τα τελευταία χρόνια, και τα πρόσφατα νέα προϊόντα της θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αύξηση των πωλήσεων.


Η Merck & Co σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το ανοσολογικό – ογκολογικό σκεύασμα Keytruda, που κυκλοφόρησε  το φθινόπωρο.


Οι χαμένοι 


Ανάμεσα στις μικρότερες εταιρείες οι τρεις  με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν  Valeant,  Vertex, και Alexion - μαζί έχασαν περισσότερα από 100  δισεκατομμύρια $ σε συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.


Χωρίς καμία έκπληξη στην αγορά η Valeant είχε το μεγαλύτερο μερίδιο πτώσης της τιμής της μετοχής της το περασμένο έτος (ένα επιβλητικό 86%). Η εταιρεία πάλεψε για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της αλλά  χωλαίνει λόγω λαθών στην τιμολογιακή πολιτική της, λογιστικών προβλημάτων και το σημαντικότερο, λόγω τεράστιου βάρους του χρέους της. Οι αναλυτές λένε ότι είναι «δύσκολο να δούμε πώς η εταιρεία η οποία επιβαρύνεται από το τεράστιο  χρέος της, μπορεί  να απαλλαγεί  από την οικονομική  τρύπα  που παρουσιάζει .»


Όσων αφορά στις επιδόσεις της ομάδας των μικρότερων εταιρειών: σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια του έτους 2016, με τη μετοχή της Celgene να έχει τη μικρότερη μείωση κατά 3%. Οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών βιοτεχνολογίας υπέφεραν πάρα πολύ πέρυσι λόγω προβλημάτων στην τιμολόγηση  αλλά και κυρίως, στην προεκλογική εκστρατεία, αφού από  τα  tweets της  Χίλαρι Κλίντον οι  μετοχές έκαναν  βουτιά.


Ωστόσο , δεν είναι όλα καταστροφικά για το 2017.   Θετικές ειδήσεις, πιθανώς ,  να φέρει η ελπίδα για φοροαπαλλαγή στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η οποία θα δώσει στις εταιρείες ισχυρότερα ‘’όπλα’’ στον ‘’πόλεμο’’ των συγχωνεύσεων και συνενώσεων.


Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι χαμηλότερες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να τονώσουν ένα νέο γύρο συμφωνιών για συγχωνεύσεις .  


 

 
Pin It

Cook name small