Greek English French German Italian
nekrofora--e1443603164464.jpg
Pin It

Πριν από 5 και πλέον χρόνια έγινε η τελευταία προκήρυξη για ιατροδικαστές σε δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει έλλειψη σε πρωτεύουσες νομών αλλά και ολόκληρες περιφέρειες της χώρας μας με αποτέλεσμα αποθανόντες να έχουν ταξιδέψει 12 και 14 ώρες μέχρι για να βρεθεί Ιατροδικαστής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρη Λεών και τα όσα δήλωσε στην Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY.


Μαζί με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες που περιμένουμε ότι θα περιλαμβάνονται στο Ιατρικό δυναμικό ενός νοσοκομείου, είναι και η ειδικότητα του Ιατροδικαστή. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αντίθετα μάλιστα η ύπαρξη του Ιατροδικαστή είναι τόσο σπάνια που οι Ιατροδικαστές ανά νομό της χώρας (αν υπάρχουν) δεν καλύπτουν ούτε το 1/5 σε σχέση με τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία, για όλα τα νοσοκομεία της Ευρώπης και κατ’ επέκταση και για τα δικά μας. Ο κ. Λεών μας εξήγησε, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη παρουσίας ιατροδικαστών σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Σήμερα εντοπίζονται πρωτεύουσες νομών αλλά και ολόκληρες περιφέρειες της χώρας που δεν διαθέτουν κανέναν Ιατροδικαστή με αποτέλεσμα, ένα σημαντικό κοινωνικό κόστος. Όπως μάλιστα μας περιέγραψε, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ο αποθανών έχει ταξιδέψει 12 και 14 ώρες μέχρι να φτάσει στον Πειραιά, για να εξεταστεί από Ιατροδικαστή.


Οι Ιατροδικαστές μεταξύ άλλων πραγματοποιούν νεκροψίες, σε υποθέσεις που αφορούν, βιασμούς, ατυχήματα και ξυλοδαρμούς, που δεν αποτελούν σπάνια περιστατικά, ιδίως το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια που η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα κορυφώνεται και παρατηρούνται διάφορες ακραίες συμπεριφορές, που κάποιες φορές καταλήγουν σε δυστυχή περιστατικά που καταλήγουν λίγο μετά την εισαγωγή τους σε κάποιο τοπικό νοσοκομείο. Όπως ανέφερε στο LIFE2DAY ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, η Ήπειρος έχει έναν και μόνο Ιατροδικαστή για όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ σε λίγο καιρό η περιφέρεια Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , δεν θα έχει κανέναν, καθώς ο μοναδικός Ιατροδικαστής που υπήρχε, εκλέχθηκε βουλευτής.


Ομοίως, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύντομα θα μείνει και αυτή χωρίς Ιατροδικαστή, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα λήξει η σύμβαση του υπάρχοντος. Ο κ. Λεών είπε στο LIFE2DAY   ότι στο παρελθόν, στη χώρα μας, υπήρχαν λίγες ανάγκες για ιατροδικαστές, αλλά με την πάροδο των ετών, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που χρήζουν ιατροδικαστικής διερεύνησης, ενώ η ιατροδικαστική πλέον διερευνά και τους αιφνίδιους θανάτους.
[caption id="attachment_64052" align="alignnone" width="300"]Αποθανόντες ταξιδεύουν 12 & 14 ώρες για να βρεθεί Ιατροδικαστής Αποθανόντες ταξιδεύουν 12 & 14 ώρες για να βρεθεί Ιατροδικαστής[/caption]

Η εναρμόνιση της ειδικότητας της ιατροδικαστικής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους Ιατροδικαστές στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε στο LIFE2DAY ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, η Ιατροδικαστική έχει διαμορφωθεί σήμερα σε κύρια ιατρική ειδικότητα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Εντούτοις, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστεί ο ελάχιστος χρόνος ειδίκευσης στα τέσσερα έτη, η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί, παραμένοντας σε μικρότερη διάρκεια εκπαίδευσης, τα 3 έτη, με αποτέλεσμα ο τίτλος της ελληνικής ιατροδικαστικής ειδικότητας να μην αναγνωρίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας, επεσήμανε στο LIFE2DAY την ανάγκη για αναλογικούς διορισμούς ιατροδικαστών στις προκηρύξεις, οι οποίες δυστυχώς περιλαμβάνουν σχεδόν μηδαμινό αριθμό επικουρικών ιατρών.


«Αν ληφθεί υπόψη και το επίκαιρο ζήτημα των προσφύγων και των μετακινούμενων πληθυσμών από και προς τη χώρα μας, η άμεση κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων κρίνεται επιτακτική.» Ο επανακαθορισμός του ρόλου της Ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ, αποτελεί ένα εξίσου φλέγον θέμα για τους Ιατροδικαστές στην Ελλάδα. Ιατροδικαστής ορίζεται ο ιατρός ο οποίος έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του για την απόκτηση ειδικότητας και έχει περάσει με επιτυχία τις αντίστοιχες εξετάσεις, όπως ο νόμος ορίζει. Πρόκειται συνεπώς για ένα νομικά καθορισμένο ιατρικό επάγγελμα το οποίο μπορεί να ασκηθεί εντός του ΕΣΥ, όπως εξάλλου ρητά έχουν ορίσει και οι σχετικοί νόμοι του κράτους.


Όσον αφορά τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας περιμένει πολλά και λόγω της Ιατρικής τους ιδιότητας, καθώς και οι δύο γνωρίζουν την χρησιμότητα και την ανάγκη που υπάρχει για Ιατροδικαστές.


Λίγα λόγια για την Ιατροδικαστική Επιστήμη:


Η Ιατροδικαστική είναι μια επιστήμη που ασχολείται με την εφαρμογή ειδικών ιατρικών αλλά και εξ άλλων συναφών επιστημών γνώσεων, καθώς και εμπειριών, στην υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.
Οι ιατροδικαστικές επιστήμες είναι η Θανατολογία, η Κλινική ιατροδικαστική, η Εργαστηριακή ιατροδικαστική, η Δικαστική παθολογοανατομία, η Δικαστική ψυχιατρική, η Δικαστική τοξικολογία, η Δικαστική ανθρωπολογία και η


Δικαστική οδοντιατρική.


Η Ιατροδικαστική ασχολείται και με τα θέματα ιατρικής ευθύνης και δεοντολογίας, όπως τις νομικές αρχές που διέπουν την άσκηση της Ιατρικής, τις ηθικές αρχές που διέπουν την άσκηση της ιατρικής, τις σχέσεις του γιατρού προς τα «έξω» και τις σχέσεις του γιατρού με τους συναδέλφους του. Είναι ο μοναδικός κλάδος της Ιατρικής που υπηρετεί ταυτοχρόνως τη Δικαιοσύνη, τις Διωκτικές Αρχές, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συμφέροντα του πολίτη ή της οικογένειάς του, το δημόσιο συμφέρον και την επιστήμη.


Σήμερα, η επιστήμη αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά. Η δίωξη του εγκλήματος έχει συντελέσει τεράστια πρόοδο και η απονομή της Δικαιοσύνης γίνεται καλύτερα. Ο Ιατροδικαστής ενεργεί με βάση τους ισχύοντες νόμους, με βάση τις Ηθικές του Αρχές και σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που διέπει την επιστήμη του.

Pin It

Cook name