Προβλήματα Ασθενών

Ασθενείς με Κυστική Ίνωση: περιμένοντας την οριστική θεραπεία

Ασθενείς με Κυστική Ίνωση: περιμένοντας την οριστική θεραπεία

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση περιμένουν ακόμα την οριστική θεραπεία παρόλο που βρισκόμαστε στην εποχή των καινοτόμων φαρμάκων.

‘’Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση μεγαλώσαμε περιμένοντας την οριστική θεραπεία και πράγματι βρισκόμαστε στην εποχή των καινοτόμων φαρμάκων. ‘’ τονίζουν . Ωστόσο, υπάρχουν 3 βασικές θεραπείες που θα μας κρατήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για την στιγμή που θα έρθουν τα φάρμακα: η φυσιοθεραπεία, η άσκηση και η διατροφή.

Έχουμε, λοιπόν, καθιερώσει αυτό το συνέδριο, με σκοπό να αναδείξουμε την σημασία τους. Πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, με ομιλίες από διεθνούς φήμης επιστήμονες, με workshops και με διαδραστικές συζητήσεις με τους συνεργαζόμενους γιατρούς μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Ακόμα, θέλουμε να αναδείξουμε την πολυσυστηματικότητα της νόσου, την αποτελεσματική της αντιμετώπιση στοχεύοντας σ την μέγιστη συμμόρφωση του ασθενούς. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τις συνεργασίες των Φορέων Υγείας, με τις επιστημονικές κοινότητες από Ελλάδα και εξωτερικό και στο με επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή με Κυστική Ίνωση.

Φέτος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για μια ακόμη φορά με περισσότερους από 250 ασθενείς, γονείς και φοιτητές. Συμμετείχαν ομιλητές από τα εξειδικευμένα κέντρα Κ.Ι. της Γερμανίας, του Southampton UK αλλά και την υποστήριξη από όλα τα κέντρα Κ.Ι. της Ελλάδος, αλλά και φορείς όπως τα ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας, τα ΤΕΦΑΑ, διεκδικώντας με την κάθε μας ανάσα, να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας.”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης “Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο” σε συνεργασία με το “Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο” διοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Συνέδριο “Φυσιοθεραπεία και Άσκηση στην Κυστική Ίνωση”. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες K.I. από το κέντρα του εξωτερικού όπως το Southampton Hospital, Αγγλία και το Children’s Hospital, University of Würzburg-, Γερμανία. Επίσης ήταν μαζί μας και οι κλινικές και τα τμήματα που παρακολουθούν ενήλικες και παιδιά με Κυστική Ίνωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η διημερίδα ’’Φυσιοθεραπεία και άσκηση στην κυστική ίνωση’’ είναι πλέον ένας θεσμός. Είναι μία πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σημασία της φυσιοθεραπείας και της άσκησης στον χώρο της κυστικής ίνωσης, όπως αναδεικνύεται κάθε χρόνο από τους καταξιωμένους επιστήμονες υγείας της πανευρωπαϊκής σκηνής. Είναι σημείο αναφοράς για ιατρούς, φυσιοθεραπευτές, φοιτητές και ασθενείς ώστε να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν.
1η ενότητα – η Κυστική Ίνωση το 2016
Στην 1η ενότητα συμμετείχαν οι ιατροί από τα κέντρα ενηλίκων και παιδιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα περιγράφοντας ποια είναι η κατάσταση στην χώρα μας με συντονιστή τον κ.Τσανάκα. Νέα σχετικά με καινοτόμες θεραπείες αλλά και την σχέση τους με τις μεταλλάξεις αναπτύχθηκαν από την κ. Λούκου (Αγ. Σοφία), τα θέματα διατροφής και γαστρεντερολογικά η κ.Φωτουλάκη (‘’Παπαγεωργίου’’), ενώ την κατάσταση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις τις ανέπτυξε ο κ.Κιουμής (‘’Παπανικολάου’’). Η επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού registry εκ μέρους της Ελλάδας κ. Χατζηαγόρου (Ιπποκράτειο), μαζί με τον κ. Κότσυφα (Σισμανόγλειο), συνέκριναν την κατάσταση των ελλήνων ασθενών με αυτή των υπόλοιπων ευρωπαίων και ανέδειξαν τα πολλαπλά οφέλη του, όπως η συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή. Ο κ. Ιγγλέζος (Σισμανόγλειο) ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη της συμμόρφωσης του ασθενούς και την ανάγκη για ένταξη της φυσιοθεραπείας και άσκησης σε καθημερινή βάση και η κ.Μανίκα (‘’Παπανικολάου’’) συμμετείχε στην συζήτηση με σχετικά με την εμπειρία ασθενούς .

2η ενότητα – Αναπνευστική Φυσιοθεραπεία
Στην 2η ενότητα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και workshop με επίδειξη σύγχρονων τεχνικών φυσιοθεραπείας και τρόπος χρήσης των βοηθημάτων σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση διαφόρων ηλικιών. Η ομάδα της κ. Χρηστάρα από τα ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας Θεσσαλονίκης και οι φυσιοθεραπεύτριες κ.Παπαδοπούλου, Χασαλεύρη και Ζέλιου από την μονάδα ενηλίκων Κ.Ι. του Σισμανόγλειου έκαναν επίδειξη υψηλού επιπέδου και ποιότητας αναπνευστική φυσιοθεραπεία.

3η ενότητα – Εξατομικευμένη άσκηση
Στην 3η ενότητα ήταν καλεσμένος ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Children’s Hospital, University of Würzburg στη Γερμανία, ο κ. Hebestreit. Ήταν αυτός που πριν από δεκαετίες πρώτος ξεκίνησε προγράμματα άσκησης, αναδεικνύοντας την σημαντικότητά της από πολύ μικρή ηλικία. Πάγιες τακτικές του είναι να προτρέπει τους γονείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δίνοντας, επίσης, έμφαση στην μέγιστη συμμόρφωση με αθλήματα που αρέσουν στο παιδί.
Ο κ. Καμπούρας (Ιατρός, Επιστ. Συνεργάτης, ΑΠΘ) και ο κ. Γιαννακουλάκος ( Φυσιοθ/ής, Επιστ. Συνεργάτης ΤΕΦΑΑ- ΑΠΘ) έδειξαν τα πρώιμα αποτελέσματα από τα προγράμματα άσκησης που ξεκίνησαν σε παιδιά το 2015 για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης παρουσιάστηκαν από τον κ. Αναστασοπουλο (μεταπτυχιακό εργοφυσιολόγο) και κ.Βογιατζή (Αναπληρ. Καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, Αναπνευστικής Αποκατάστασης πανεπιστημιακής ‘’Σωτηρία’’) τα προγράμματα για ενήλικες που ξεκίνησαν για ενήλικες με την εισαγωγή της διαλειμματικής άσκησης λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασης των ασθενών.
Για την μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κ.Ι. υποστηρίζει το πρόγραμμα με παροχή αναπνευστικής φυσιοθεραπείας με καταπληκτικά αποτελέσματα. Η κ. Ζέλιου ως έμπειρη φυσιοθεραπεύτρια, με την εκπαιδευόμενη φυσιοθεραπεύτρια κ.Καραπατούχα τα παρουσίασαν, αναδείχνοντας και την αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ΠΟΑμΣΚΠ για παραπλανητικά δημοσιεύματα

Έχεις πόνους στις αρθρώσεις; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων να σωθεί η μικρή Νεφέλη 

Έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου η 10 άχρονη μικρή Νεφέλη να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό για θεραπεία, κάνουν οι γονείς του κοριτσιού και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η Νεφέλη διαγνώσθηκε τον Ιούλιο, με εκτεταμένο σάρκωμα Ewing στη διάφυση της δεξιάς κνήμης και κάνει χημειοθεραπεία στο ΚΕΘ του Νοσοκομείου Αγία Σοφία. Σύμφωνα με το […]

Επίσκεψη ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο « ΠΟΤΑΜΙ»

Στα πλαίσια των συναντήσεων της ΠΟΑμΣΚΠ με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, την Παρασκευή 15/9/17 η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κ. Β.Μαράκα, μαζί με την Γραμματέα Διοίκησης, επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, στα γραφεία του Ποταμιού υποδέχθηκαν ο Βουλευτής της παράταξης κ. Γ. Μαυρωτάς, ο κ. Βασίλης Χαρόπουλος , Πολιτικός […]

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α : Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και επαγγελματικής ενδυνάμωσης

Με τι θα ήθελα να ασχοληθώ;Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του τομέα που ονειρεύομαι;Τι με δυσκολεύει στο χώρο εργασίας μου; Να αποκαλύψω ή όχι στο χώρο που δουλεύω ότι πάσχω από ένα ρευματικό νόσημα;. H πρώτη ομάδα που θα δουλέψει θέματα επαγγελματικής ταυτότητας με τη βοήθεια του ψυχοδράματος συμπληρώθηκε αλλά οι δηλώσεις συμμετοχής για […]

Υπόμνημα στο Υπ. Εργασίας κατέθεσε η ΠΟΑμΣΚΠ

Υπόμνημα με πάγια αιτήματα κατέθεσε προς το Υπ. Εργασίας η Ομοσπονδία της ΠΟΑμΣΚΠ. Στα πλαίσια των συναντήσεων της ΠΟΑμΣΚΠ με Υπουργούς της Κυβέρνησης για επίλυση των παγίων αιτημάτων των ΑμΣΚΠ, αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ επισκέφθηκε – μετά από επίσημο αίτημα – την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου. Εκ μρους της ΠΟΑμΣΚΠ στην συνάντηση πήραν μέρος οι […]

Yπεράσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων

Ανάδειξη προβλημάτων, προτάσεις επίλυσης και ανάγκη συνεργασίας για την υπεράσπιση των  δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων, στην Ημερίδα του Κέντρου Ζωής  Το Κέντρο Ζωής διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Χώροι Κράτησης & HIV: Πρόληψη, Θεραπεία, Στήριξη», με στόχο την ενημέρωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων. Στο επίκεντρο της ημερίδας, τέθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές […]

Ασθενείς με HIV:Νέα επιστολή στον Υπουργό για ελλείψεις αντιδραστηρίων

Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και γι αυτό  ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας στέλνει νέα επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, […]

Ανθρώπινες ιστορίες: ”Σπίτι μου το παγκάκι”

Στην άκρη της πλατείας έχει στήσει το σπιτικό του. Το παγκάκι, το έχει μετατρέψει σε κρεβάτι. Ένα καφάσι για τραπεζάκι, χαρτόκουτα, κουβέρτες, ένα σκαμπό, μια σκούπα και τα βιβλία του. «Μένω στο δρόμο εδώ και δύο μήνες. Το κρύο δεν με πειράζει. Έχω συνηθίσει άλλωστε από τη χώρα μου την Πολωνία. Στην Ελλάδα είμαι πάνω […]

Άμεση πρόσβαση στα φάρμακα ζητούν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C

Αποκλεισμένοι από τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C είναι οι Έλληνες ασθενείς, με τους εκπροσώπους των συλλόγων τους να χαρακτηρίζουν την λανθασμένη την πολιτική που ακολουθείται από τους αρμόδιους τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτό το θέμα κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.  «Πρόσβαση στη θεραπεία κατά προτεραιότητα πρέπει […]