Πολιτική Υγείας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου [vid]

Βάνα Παπαευαγγέλου: Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου [vid]

Βάνα Παπαευαγγέλου: Γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια ότι αν δεν προσέξουμε καλά ο αόρατος ιός θα μεταδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να αποτρέψουμε την πιθανότητα εμφάνισης του τρίτου κύματος της πανδημίας αλλίως θα επιστρέψουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής: “Παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των νέων μολύνσεων και η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αττική καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, στην Αττική παρατηρείται άνοδος κατά 20%- 25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, καθώς από τις 450 ανήλθαν στις 550, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Αυτή τι στιγμή στη χώρα, καταγράφονται 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των νοσοκομείων βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα. 

Η εμπειρία των γειτόνων μας, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα είναι το στοίχημα: Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών και παρατηρείται μια ανησυχητική μείωση στην ηλικία των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Η ιστορία αυτή θα τραβήξει αρκετά. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας μερικούς μήνες ακόμα.

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής πρωτίστως για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν. Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν σημαντική επιβάρυνση λόγω της μακράς παραμονής τους μέσα στο σπίτι. Στόχος μας είναι να ανοίξουν και τα άλλα σχολεία των υπόλοιπων βαθμίδων στο άμεσο μέλλον, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση μεγαλύτερη από ότι όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο. 

Αν και δικαίως αναφερόμαστε στους ήρωες της πανδημίας, αλλά διακριτικοί ήρωες είναι και οι εκπαιδευτικοί, που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση. Το ασφαλέστερο μέρος για τα  μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον όπου τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα. Στις κόκκινες περιοχές θα λειτουργήσει επίσης κανονικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι κανόνες που αφορούν στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων. Το σχολείο θα λειτουργεί σε μικρές ομάδες.Επίσης καλούνται οι εκπαιδευτικοί να εξεταστούν δωρεάν μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας. Ο ιός είναι εδώ και συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα μας”.

 

Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα σύνθεση της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Η ερασιτεχνική ορχήστρα της Pfizer Hellas τιμήθηκε με το Βραβείο Νικολάου Καρόλου

Παπαευαγγέλου: «Μία είναι η λέξη που μας εκφράζει όλους: Ανησυχούμε! Και ανησυχούμε πολύ!»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid.