Πολιτική Υγείας

Παγκόσμιος κίνδυνος η γήρανση σύμφωνα με τους G20

Παγκόσμιος κίνδυνος η γήρανση σύμφωνα με τους G20

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψη εργατικού δυναμικού και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους: για πρώτη φορά οι κορυφαίοι πολιτικοί του κόσμου ασχολούνται με οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γήρανση και τη συρρίκνωση των γεννήσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι συνάδελφοι των κεντρικών τραπεζών στην Ιαπωνία – όπου ο ταχέως γηράσκων πληθυσμός είναι ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα – έχουν προειδοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος προτού είναι πολύ αργά.

“Αυτό που λέμε είναι:” Εάν το ζήτημα της γήρανσης αρχίσει να δείχνει τον αντίκτυπό του προτού να γίνετε πλούσιοι, πραγματικά δεν θα μπορέσετε να λάβετε αποτελεσματικά μέτρα εναντίον της “, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Taro Aso. Η ομάδα G20 είναι μια μικτή ομάδα αναπτυγμένων χωρών σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και πληθυσμιακών προφίλ, που κυμαίνονται από την ταχεία γήρανση της Ιαπωνίας στη Σαουδική Αραβία, Και η Ιαπωνία είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της, με την Aso να ακούει τον συναγερμό ότι τα έθνη πρέπει να είναι έτοιμα να δράσουν πριν η γήρανση του πληθυσμού ασκήσει μη αναστρέψιμες πιέσεις στην οικονομία.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και συρρίκνωση των ποσοστών γεννήσεων, ιδίως μεταξύ πλουσίων εθνών, οδήγησαν σε ταχεία επέκταση του ηλικιωμένου πληθυσμού σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αλλά το μοντέλο δεν περιορίζεται στον πλούσιο κόσμο, με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Βραζιλία και η Κίνα αντιμετωπίζουν επίσης “ταχεία δημογραφική αλλαγή” σε σχέση με το αρχικό στάδιο ανάπτυξης τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Μέχρι το 2050, ο κόσμος αναμένεται να έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια κατοίκους ηλικίας 60 ετών και άνω, υπερδιπλάσιο από το 2017, λέει ο ΟΟΣΑ. Αλλά πολλές οικονομίες δεν έχουν ενημερώσει τα συστήματα συνταξιοδότησης και απασχόλησης για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες δημογραφικές εξηγήσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φορολογικούς και χρεωστικούς κινδύνους για ολόκληρες χώρες, καθώς και για άτομα.

– «Το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται» –

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άγγελος Γκούρια σημείωσε: “Βασικά έχετε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας που γερνάει και τότε το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Αλλά θα έλεγα ότι η G20 γηράσκει ειδικότερα γρηγορότερα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στην AFP. “Αυτές είναι τάσεις που θα συνεχίσουν, φοβάμαι ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει ξαφνικά”.

Με το ταχέως συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό της, η Ιαπωνία βρίσκει τη δυνατότητα να βρει τρόπους κάλυψης του κόστους της εθνικής σύνταξής της. Έχει αφήσει πολλούς ηλικιωμένους σε ανησυχία λόγων περικοπών στα οφέλη τους, ενώ οι νέοι ανησυχούν ότι μια σύνταξη μπορεί να μην υπάρχει μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν σε συνταξιοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης για τους σεισμόπληκτους στην περιοχή της Θεσσαλίας

Στη διαχείριση κινδύνων εστιάζει ο ΠΟΥ - Έμφαση στη μείωση βιολογικών κινδύνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Covid-19 θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή πολιτικής στη δημόσια υγεία - Θα το κάνει;

Η πανδημία Covid-19 θα λάβει χώρα στα χρονικά της ιστορίας ως μια σεισμική παγκόσμια κρίση υγείας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσει τα φρικτά διόδιά της είναι με την ουσιαστική αλλαγή των προσπαθειών δημόσιας υγείας.

Χαρδαλιάς: Σε βαθύ κόκκινο από αύριο η Φωκίδα και ο Δήμος Ανωγίων Ρεθύμνης

Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο», λόγω του δεύτερου ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ειδικό πλαίσιο για την περιοχή με έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%

Παπαευαγγέλου: Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.

Επίσκεψη των πρωθυπουργών Αυστρίας & Δανίας στον Ντετανιάχου για τα εμβόλια

Την Τρίτη, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο καγκελάριος είχε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να ενσωματωθούν στις συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.

Ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της πανδημίας

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. «Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος», είπε ο υπουργός.

Έκκληση Μητσοτάκη για την Τσικνοπέμπτη: Σήμερα πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναφέρθηκε στα καλά νέα για τους εμβολιασμούς, στα ανησυχητικά για τις μεταλλάξεις, ενώ έκανε έκκληση για σήμερα Τσικνοπέμπτη

Η ελληνική νομοθεσία και η αναγκαστική σίτιση στην υπόθεση Κουφοντίνα

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι πως ο όρος «ιατρική πράξη» σαφώς περιλαμβάνει και την αναγκαστική σίτιση. γίνεται, όμως, σε περίπτωση που ο Σωφρονιστικός Κώδικας έρχεται σε σύγκρουση με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας;