Πολιτική Υγείας

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων (IPC), η οποία βασίζεται σε προσπάθειες σχεδόν δύο δεκαετιών με επικεφαλής τον ΠΟΥ και τους εταίρους. Η στρατηγική παρέχει στα κράτη μέλη στρατηγικές κατευθύνσεις για τη σημαντική μείωση του συνεχιζόμενου κινδύνου λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζουν μικροβιακή αντοχή.

Τα HAI είναι από τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα που συμβαίνουν στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας. Η πανδημία του COVID-19 και οι πρόσφατες σημαντικές επιδημίες ασθενειών, όπως η νόσος του ιού Έμπολα, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και η ασθένεια του ιού του Σουδάν έχουν αποκαλύψει ξεκάθαρα τα υπάρχοντα κενά στα προγράμματα IPC σε όλες τις χώρες.

Η στρατηγική θέτει ένα σαφές όραμα: έως το 2030, όλοι όσοι έχουν πρόσβαση ή παρέχουν υγειονομική περίθαλψη είναι ασφαλείς από σχετικές λοιμώξεις. Οι τρεις βασικοί του στόχοι είναι: η πρόληψη της μόλυνσης στην υγειονομική περίθαλψη. ενεργούν για να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα IPC εφαρμόζονται και εφαρμόζονται· και να συντονίζει τις δραστηριότητες της IPC με άλλους τομείς και τομείς.

Η στρατηγική επικεντρώνεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον όπου παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, σε όλο το σύστημα υγείας. βασίζεται στην αρχή της καθαρής και ασφαλούς περίθαλψης ως θεμελιώδους συνιστώσας του δικαιώματος στην υγεία, το οποίο βασίζεται στην ισότητα, και το οποίο πρέπει να διασφαλίζει τη λογοδοσία και τη βιωσιμότητα. Η παγκόσμια στρατηγική IPC θα συμπληρωθεί και θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα σχετικό παγκόσμιο σχέδιο δράσης και πλαίσιο παρακολούθησης, που θα αναπτυχθεί το 2023–2024. Η ιστορική επίλυση ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της αποκατάστασης στα συστήματα υγείας

Σήμερα η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ψήφισμα ορόσημο για την ενίσχυση της αποκατάστασης στα συστήματα υγείας. Οι υπηρεσίες αποκατάστασης διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου εφικτού επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας. Προωθεί επίσης τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Αυτό το ψήφισμα ορόσημο στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αποκατάσταση, όπως η ανάγκη:

  • αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αποκατάσταση κατά τον καθορισμό προτεραιοτήτων υγείας και ερευνητικών προγραμμάτων, την κατανομή πόρων, την προώθηση της συνεργασίας και τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας να διασφαλίσουν ότι οι χώρες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να ανταποκριθούν στην ξαφνική αύξηση των αναγκών αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της υποστηρικτικής τεχνολογίας λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία διασφαλίζουν ότι τα άτομα σε περιθωριοποιημένες και ευάλωτες καταστάσεις έχουν πρόσβαση σε προσιτές, ποιοτικές και κατάλληλες υπηρεσίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της υποστηρικτικής τεχνολογίας
  • αποφυγή υψηλών δαπανών για την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες αποκατάστασης και υποστηρικτικής τεχνολογίας που μπορεί να προκαλέσουν οικονομικές δυσκολίες και
    αντιμετώπιση του σημερινού ανεπαρκούς επιπέδου εργατικού δυναμικού αποκατάστασης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού

Το ψήφισμα απαριθμεί μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να λάβει η Γραμματεία της ΠΟΥ, όπως:

  • δημοσίευση βασικής έκθεσης έως το τέλος του 2026 με πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα των κρατών μελών να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποκατάστασης
  • ανάπτυξη στόχων και δεικτών για την αποτελεσματική κάλυψη των υπηρεσιών αποκατάστασης έως το 2030
  • διασφάλιση της κατανομής των κατάλληλων πόρων στον ΠΟΥ για την υποστήριξη των κρατών μελών στην εφαρμογή της τεχνικής καθοδήγησης και των πόρων
  • και υποστήριξη των κρατών μελών για να ενσωματώσουν την αποκατάσταση και την υποστηρικτική τεχνολογία στο σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης έκτακτης ανάγκης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 10 παθαίνει long COVID μετά την Όμικρον

Είτε προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είτε την COVID-19, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν βασικά ένζυμα για να αποφύγουν την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε σήμερα νέο νομοσχέδιο για διακίνηση φαρμάκων και Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες  διατάξεις.

Να δοθεί τέλος στον διαχρονικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά στα σχολεία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τον συνεχιζόμενο διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ειδικά σχολεία, καθώς και στο πλαίσιο των βασικών εκπαιδευτικών συστημάτων».

Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε αγώνα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της υγείας»

Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας ήταν κεντρικός ομιλητής στο 22ο Συνέδριο HealthWorld, με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μουσική και μητρότητα: Καινοτομία ΠΟΥ στον τομέα της υγείας μέσω των τεχνών

Μουσική και μητρότητα: Μονοήμερη συνάντηση του ΠΟΥ αφιερωμένη στον ρόλο των τεχνών στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει μια πιλοτική μελέτη πολλών χωρών με τίτλο «Μουσική & μητρότητα».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο Κέντρο φροντίδας για ΑμεΑ στο Ελληνικό

Το συγκρότημα, δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων της Lamda Development, θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την «Αμυμώνη», τον «Ερμή», τη ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.