Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτη ΗΠΑ: 1 στους 10 παθαίνει long COVID μετά την Όμικρον

Μελέτη ΗΠΑ: 1 στους 10 παθαίνει long COVID μετά την Όμικρον

Μελέτη ΗΠΑ: Περίπου το 10% των ανθρώπων φαίνεται να υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από λοίμωξη από Όμικρον.

Περίπου το 10% των ανθρώπων φαίνεται να υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από λοίμωξη από Όμικρον, μια εκτίμηση χαμηλότερη από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία, σύμφωνα με μια μελέτη σε σχεδόν 10.000 Αμερικανούς που στοχεύει να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μυστηριώδους κατάστασης. Τα πρώιμα ευρήματα από τη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας υπογραμμίζουν 12 συμπτώματα που ξεχωρίζουν τα περισσότερα από τη μακρά COVID-19, τον συναρπαστικό όρο για τα ενίοτε εξουθενωτικά προβλήματα υγείας που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια μετά από ένα ήπιο κρούσμα COVID-19.

Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο είχαν επί μακρόν COVID-19, με δεκάδες ευρέως ποικίλα συμπτώματα, όπως κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τι το προκαλεί, γιατί χτυπά μόνο μερικούς ανθρώπους, πώς να το αντιμετωπίσουν — ή ακόμα και πώς να το διαγνώσουν καλύτερα. Ο καλύτερος καθορισμός της συνθήκης είναι το κλειδί για την έρευνα για να πάρει αυτές τις απαντήσεις. “Μερικές φορές ακούω ανθρώπους να λένε: «Ω, όλοι είναι λίγο κουρασμένοι», είπε η Δρ Leora Horwitz του NYU Langone Health, συγγραφέας της μελέτης. “Όχι, υπάρχει κάτι διαφορετικό για τους ανθρώπους που έχουν εδώ και καιρό COVID και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.”

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Journal of the American Medical Association, περιλαμβάνει περισσότερους από 8.600 ενήλικες που είχαν COVID-19 σε διαφορετικά σημεία της πανδημίας, συγκρίνοντάς τους με άλλους 1.100 που δεν είχαν μολυνθεί. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 1 στους 3 ασθενείς με COVID-19 έχουν βιώσει μακροχρόνια COVID-19. Αυτό είναι παρόμοιο με τους συμμετέχοντες στη μελέτη NIH που ανέφεραν ότι αρρώστησαν πριν αρχίσει να εξαπλώνεται η παραλλαγή του όμικρον στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.

Τότε ήταν επίσης που άνοιξε η μελέτη και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άτομα που είχαν ήδη μακροχρόνια συμπτώματα COVID μπορεί να είχαν περισσότερες πιθανότητες να εγγραφούν. Ωστόσο, περίπου 2.230 ασθενείς είχαν την πρώτη τους μόλυνση από κορωνοϊό μετά την έναρξη της μελέτης, επιτρέποντάς τους να αναφέρουν συμπτώματα σε πραγματικό χρόνο – και μόνο το 10% περίπου παρουσίασε μακροχρόνια συμπτώματα μετά από έξι μήνες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο κίνδυνος μακροχρόνιας COVID έχει μειωθεί από τότε που εμφανίστηκε το omicron. οι απόγονοί του εξαπλώνονται ακόμα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς να εντοπίσετε και να βοηθήσετε όσους έχουν ήδη από καιρό COVID. Η νέα μελέτη μηδενίστηκε σε δώδεκα συμπτώματα που μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της μακροχρόνιας COVID:

 • κόπωση
 • ομίχλη εγκεφάλου
 • ζάλη
 • γαστρεντερικά συμπτώματα
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • σεξουαλικά προβλήματα
 • απώλεια όσφρησης ή γεύσης
 • δίψα
 • χρόνιος βήχας
 • πόνος στο στήθος
 • επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από δραστηριότητα
 • και μη φυσιολογικές κινήσεις.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα συμπτώματα, επιδιώκοντας να καθορίσουν ένα όριο που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι παρόμοιοι ασθενείς θα εγγραφούν σε μελέτες πιθανών μακρών θεραπειών για την COVID, ως μέρος της μελέτης NIH ή αλλού, για σύγκριση μήλων με μήλα. Ο Χόρβιτς τόνισε ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτήν τη λίστα για να διαγνώσουν κάποιον με μακρά COVID-είναι μόνο ένα πιθανό ερευνητικό εργαλείο. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ένα από αυτά τα συμπτώματα ή πολλά — ή άλλα συμπτώματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα — και εξακολουθούν να υποφέρουν από μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με τη μακρά διάρκεια της COVID

Ο κίνδυνος μακροχρόνιας COVID είναι υψηλότερος για τα άτομα που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές

Μελέτη προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των νευρολογικών συμπτωμάτων της Long COVID

Οι μετα-COVID-19 συνθήκες μεταβάλλουν την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.