Πολιτική Υγείας

O Τραμπ, οι τιμές στα φάρμακα και η ρήτρα ευνοούμενου έθνους

O Τραμπ, οι τιμές στα φάρμακα και η ρήτρα ευνοούμενου έθνους

της Νικολέτας Ντάμπου

Παρά την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ από την ανάληψη των καθηκόντων του. Τώρα, δημοσίως δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας εκτελεστικής εντολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος – αλλά η προσέγγισή του μπερδεύει τους ειδικούς.

Αναλυτικότερα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει μια διάταξη που θα δημιουργεί μια ρήτρα “προτιμώμενου έθνους” για φάρμακα που πωλούνται στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα εξασφάλιζε ουσιαστικά τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στην αγορά.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι το πεδίο εφαρμογής της πρότασης ή πώς θα διαφέρει από το πιλοτικό πρόγραμμα της διεθνούς τιμολόγησης, ο Τραμπ δήλωσε ότι το μέτρο θα ισοσκελίσει τον ανταγωνισμό για τους κυβερνητικούς πληρωτές.

«Επί χρόνια άλλα έθνη πληρώνουν λιγότερο για τα φάρμακα από ό, τι εμείς – μερικές φορές κατά 60% ή 70%», δήλωσε ο Τραμπ. “Γιατί θα πρέπει άλλα έθνη – όπως ο Καναδάς – να πληρώνουν λιγότερο; Έχουν επωφεληθεί από αυτό το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια εντολή θα είχε αποτέλεσμα. Και τυπικά, το καθεστώς “ευνοούμενου έθνους” είναι κάτι που οι ΗΠΑ προσφέρουν στους εμπορικούς εταίρους -άλλες χώρες- παρά στις εταιρείες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μια ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους “υποδηλώνει την ίση μεταχείριση όλων των χωρών” όσον αφορά το εμπόριο.

Η εμπιστοσύνη του «προτιμώμενου έθνους» του Trump σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων έρχεται καθώς η διοίκησή του κάνει αυτό που κάλεσε το πρώτο έτος σε περισσότερο από μισό αιώνα ότι οι καθαρές τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν από τους προηγούμενους 12 μήνες. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των καταλόγων συνεχίστηκαν τους πρώτους μήνες του 2019, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του Trump, καθώς αναβαθμίζει την εκστρατεία επανεκλογής του για το 2020.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Trump παρουσίασε ένα πενταετές σχέδιο για την επιβολή χαμηλότερων τιμών για τα φάρμακα του Medicare Μέρος Β, αυτά που διαχειρίζονται οι γιατροί και τα νοσοκομεία, ως μέρος ενός διεθνούς δείκτη τιμών φαρμάκων που θα συγκρίνει τις ΗΠΑ με 16 αναπτυγμένα έθνη. Το σχέδιο γνώρισε την αποδοκιμασία όχι μόνο από τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και από τους γιατρούς και τις νοσοκομειακές ομάδες που ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προμήθειες των πωλητών και να αυξήσουν το ρυθμιστικό βάρος, περιορίζοντας παράλληλα τις επιστροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πιθανό σενάριο έναντι της covid για το άνοιγμα των σχολείων

Ο Μπόρις Τζόνσον εγκαινιάζει εθνικό πρόγραμμα για την άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.

Ουκρανία: Ο υπουργός Υγείας λέει ότι η Ρωσία εμποδίζει την πρόσβαση σε φάρμακα

Ουκρανία: Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εμποδίζοντας την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «σαφή δέσμευση» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Βορρά Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να κινητοποιήσει» την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σεούλ.